• BIST 9524.59
  • Altın 2496.1
  • Dolar 32.5441
  • Euro 34.7282
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 16 °C

Kuşadası'nda turizm paneli düzenlendi

Kuşadası'nda turizm paneli düzenlendi
Kuşadası Otelciler ve Yatırımcılar Derneği (KODER) tarafından düzenlenen, "2016'da Turizmde Bizi Neler Bekliyor?" konulu panelde, Türkiye ve özelde Kuşadası...

Kuşadası Otelciler ve Yatırımcılar Derneği (KODER) tarafından düzenlenen, "2016'da Turizmde Bizi Neler Bekliyor?" konulu panelde, Türkiye ve özelde Kuşadası turizmi için kötü bir sezon beklendiği belirtildi. Ortadoğu, Rusya krizi ve terör olaylarının Türk turizmini olumsuz etkilediğinin belirtildiği panelde turizmciler ve Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı, bu kara tablodan çıkış için birlik ve yeni pazarlar bulunması gerektiğini belirttiler.

Bu tür panellerle Aydın'ın Kuşadası ilçesinde turizmin sıkıntılarını aşmaya çalıştıklarını belirten KODER Başkanı Tacettin Özden, şehirlerin cazibe merkezi haline getirilmesi gerektiğini söyledi. Turizmi ilk defa yapmadıklarını söyleyen Özden, "Biz turizmi, çok uzun zaman da devam ettireceğiz. Bu bizim ilk krizimiz de olmayacak. Dolayısıyla bizim birlikte hareket etmemiz lazım. Strese girmememiz, panik yapmamamız lazım. Önümüzde belirsiz bir turizm süreci var. Önümüzde birçok belirsizlik var ancak bugün alacağımız kararlar, altını imzalayacağımız şeyler bizim geleceğimizi ipotek altına almasın. Bizim mutlak suretle destinasyonu ön plana çıkarmamız lazım. Oteller olarak değil, biz Kuşadası'na nasıl, İzmir havaalanına nasıl ilave uçaklar getiririz, nasıl daha çok insanın İzmir'e, Kuşadası'na gelmesini sağlarız, buna konsantre olmamız lazım. "Dünya Kuşadası'nı konuşacak" sloganımızın devam etmesi ve dünyaya Kuşadası'nı çok konuşturmamız lazım. Elbirliğiyle ve birlikte hareket ederek, çünkü eğer destinasyonumuz talep görürse, turist Kuşadası'na gelmek isterse her şartta gelir. Kuşadası, turizmde bilinen bir yer, bilinme anlamında bir sıkıntımız yok. Bir eksiğimiz var, o da Kuşadası'na gelen insanları memnun göndermemiz lazım. Şehrimizde cazibe merkezleri oluşturmamız lazım." dedi.

Turizmde "her şey dahil" sisteminden şikayet edilmemesi gerektiğini söyleyen Özden, "Her şey dahil, turizmin büyümesinin en büyük sebebidir. Biz, her şey dahil'le gelen insanları otel dışına nasıl çıkarırız, ona kafa yormalıyız. O da nasıl olacak, şehirde cazibe merkezleriyle olacak. Yani turist Kuşadası'nda otelin dışına çıktığı zaman gitmek istediği yerler olacak. O zaman turist otel dışına da çıkar, para da harcar. Yeter ki biz şehrimizi cazip hale getirelim. Eğer fiyatlarımızı çok indirirsek, çok panik yaparsak bu bize önümüzdeki yıllarda sorun olarak döner. İndirilen fiyatların çıkarılması çok zor. Rekabet ciddi boyutlarda artıyor, dolayısıyla yeni oteller açılacak. O yüzden bizim dik durmamız lazım." şeklinde konuştu.

Türk turizminin üzerinde kara bulutlar dolaştığını ve bunun ucuza geçiştirilebilecek bir kaos olmadığını söyleyen Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı ise, "Önümüzde sisli puslu değil, bayağı kara bulutlu bir turizm sezonu var. Bugün görünen o. Öyle çok ucuza geçiştirilebilecek kaos yaşamıyoruz. Kuşadası, turizmdeki bilinirliğini zaman içerisinde yitirdi. Bunda hepimizin katkısı, ben de dahil var. Bugün bütün bunların dışında ciddi bir kriz var. Turizmde neler yapmamız gerektiğini, aklıselimle oturup konuşmamız lazım. Evet, panik yapmayalım ama çok da hafife alınabilecek durumda değiliz. Ülkemizin yurtdışından görünümünü, hepiniz benden çok daha iyi biliyorsunuz. Türkiye'nin yurtdışından görünüşü, Suriye'deki kadar olmasa da Irak, Suriye gibi bir Ortadoğu ülkesi. Evet, son günlerde Güneydoğu'da yaşadıklarımız, bunların hiçbirisinde bizim katkımız yok ama bütün bunlara rağmen biz bu kaosu nasıl çözebiliriz? Gün geçtikçe umut veren bir gelişme olmuyor. Gerek siyasi, gerek Rusya, gerekse terör açısından hiçbir iyimser tablo yok, iyimser adım atılmıyor. Üstüne üstlük ülkeler arasındaki sürtüşme daha da keskinleşiyor." dedi.

Geçen sezon Alman turist sayısında yüzde 8 artış olduğunu belirten Başkan Kayalı, ülkeler arası direkt uçuşların arttırılmasını ve devletin de bunlara destek olmasını istedi: "Bizim turizm için fiyatları düşürmek, ekstra bir şeyler vermenin dışında, buradaki kaosu göze alıp buraya gelenler eğlenmeye, dinlenmeye geliyorlar. En ufak bir endişeniz olan bir ülkeye niye gidesiniz? Bunları bertaraf etmeliyiz. İnşallah bu kaos ve kriz aşılır. Çözüm için fiyat politikası ve tanıtım dışında bir kriz yaşıyoruz. Değişen koşullara göre sürekli biraraya gelmemiz, ona göre önlem almamız lazım. Daha başka hedef ülkeler belirleyip fuarlara katılarak, oralardan turist çekebiliriz. Bugün yaşadığımız olağanüstü krizden, bana göre de kaostan hangi yollarla çıkabiliriz, onu tartışmalıyız."

Moderatörlüğünü Adnan Menderes Üniversitesi Turizm Otelcilik Yüksekokulu'ndan Doç. Dr. Abdullah Tanrısevdi'nin yaptığı panelde turizmciler Selim Suat Özbek, Ufuk Mestanoğulları, Ece Tonbul, Hicabi Ayhan ve Anzadeh Rezazadeh Dochi, 2016 yılında Kuşadası turizmiyle ilgili görüşlerini belirtti. Panele Kuşadası Kaymakamı Muammer Aksoy, Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürü Nuri Aktakka, Kuşadası Ticaret Odası Başkanı Serdar Akdoğan, Kuşadası Belediye Meclisi üyeleri, KODER üyeleri ve turizmciler katıldı.

Kuşadası'nda turizm paneli düzenlendi

Kuşadası'nda turizm paneli düzenlendi

Kuşadası'nda turizm paneli düzenlendi

Kuşadası'nda turizm paneli düzenlendi

Kuşadası'nda turizm paneli düzenlendi

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim