• BIST 9071.02
  • Altın 2324.965
  • Dolar 32.3657
  • Euro 34.9347
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 19 °C

Kuş Cenneti’nin Entegre Stratejik Planı Hazır

Kuş Cenneti’nin Entegre Stratejik Planı Hazır
Samsun Kızılırmak Deltası Koruma ve Geliştirme Birliği (SAMKUŞ), dünyanın sulak alanlarından Kızılırmak Kuş Cenneti'nin entegre stratejik yönetim...

Samsun Kızılırmak Deltası Koruma ve Geliştirme Birliği (SAMKUŞ), dünyanın sulak alanlarından Kızılırmak Kuş Cenneti'nin entegre stratejik yönetim planını hazırladı. 5 yıllık plan kapsamında uygulanacak ilkeler de belirlendi.

Samsun'un 19 Mayıs ilçesi ile Bafra ilçesini de kapsayan, içinde 9 göl bulunan 56 bin hektarlık delta, Türkiye'de tespit edilen 474 kuş türünden 352'sine ev sahipliği yapıyor. Kış döneminde yıllık ortalama 150 bin kuş popülasyonun gözlemlendiği Kızılırmak Kuş Cenneti'nin korunması ve turizme açılması için başta Samsun Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi olmak üzere çok sayıda kamu kurum ve kuruluş ile sivil toplum kuruluşları çalışmalarını sürdürüyor. Deltanın ve kuş cennetinin dünyaya tanıtılması, turizm potansiyelinin geliştirilmesi ve gelecek nesillere sağlıklı şekilde aktarılması amacıyla kurulan SAMKUŞ, kuş türü bakımından Türkiye'nin en büyük doğal sulak alanı olan Kızılırmak Kuş Cenneti'nin 5 yıllık stratejik planını, düzenlediği çalıştayla belirledi. İki gündür Samsun Büyükşehir Belediyesi Mavi Işıklar Engelliler ve Rehabilitasyon Merkezi'nde yapılan çalıştayda, birliğin çalışma ilkeleri oluşturulup çeşitli kararlar alındı.

SULAK ALANLARI AKILCI KULLANIMI

Strateji Danışmanı Murat Çekiç'in moderatörlüğünde gerçekleşen çalıştayda Samsun Kızılırmak Deltası Koruma ve Geliştirme Birliği için 3 çalışma ilkesi belirlendi. Hedefleri desteklediği sürece tüm çalışmalarında ve ilişkilerinde paylaşımcı, katılımcı ve şeffaf olmayı benimseyecek olan SAMKUŞ, yenilikçi ve güvenilir yaklaşımlarla öğrenme ve çözüm odaklı süreçler geliştirecek, tüm çalışmalarında "Sulak alanları akılcı kullanımı" ilkesiyle hareket edecek.

Çalıştayda Kızılırmak Deltası'nın nasıl bir değer olduğu sorusu da yanıt buldu. Kızılırmak Deltası her canlının kendi güzelliğini bulduğu, geçmişten geleceğe devam eden doğal bir nimet olan Kızılırmak Deltası için SAMKUŞ'un, yürütme kurulunu da belirlendi. Kurul, daha önce birliğin tüzüğünde yer alan yönetim planını uygulayıp, zamanında ve hızlı çözümler üretecek. Çalıştayda ortak değer, ayrıca, leyleklerin izlenebilmesi için yapılacak çalışmalar da tartışıldı.

Çalıştaya, Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Zennube Albayrak, Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nden Prof. Dr. Sancar Barış, Prof. Dr. Ali Kemal Ayan, Yard. Doç. Dr. Kiraz Erciyas, Yavuz Orman Su İşleri Bakanlığı 11. Bölge Müdürlüğü'nden Cengiz Akyüz, Muzaffer Çelik ve Murat Demir, Özden Sağlam STK temsilcilerinden Musa Orhan, Ömer Faruk Sönmez ve Sunay Demircan, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden Sait Aydın, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünden Aysel Altay, DSİ'den Murat Saraç ve SAMKUŞ Müdürü İsmail Mutlu katıldı.

Kuş Cenneti’nin Entegre Stratejik Planı Hazır

Kuş Cenneti’nin Entegre Stratejik Planı Hazır

Kuş Cenneti’nin Entegre Stratejik Planı Hazır

Kuş Cenneti’nin Entegre Stratejik Planı Hazır

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim