• BIST 8718.11
  • Altın 2247.662
  • Dolar 32.3335
  • Euro 35.1788
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 2 °C
  • İzmir 7 °C

Kuru ve kabuklu meyve ticaretinde "tek seferde tüketim" trendi

Kuru ve kabuklu meyve ticaretinde "tek seferde tüketim" trendi
Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu olarak Hindistan'da düzenlenen 36. Kuru ve Kabuklu Meyveler (INC) Kongresi'ne katıldıklarını...

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu olarak Hindistan'da düzenlenen 36. Kuru ve Kabuklu Meyveler (INC) Kongresi'ne katıldıklarını belirten Kuru Meyve Sektör Kurulu Başkanı Osman Öz, dünya kuru ve kabuklu meyve ticaretinde yeni ürün geliştirme ve tek seferde tüketime uygun ürün ambalajlarının doğru bir trend olduğuna dikkat çekerek, "Türkiye olarak biz de, küçük ambalajlarda paketleyip dünya pazarlarına sunmaya daha fazla yönelmeliyiz, dünyadaki trend bu yönde" dedi.

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu'ndan bir heyet, Hindistan'ın Chennai kentinde gerçekleştirilen 36. INC Kongresi'ne katıldı. Kongrede, Ege Kuru Meyve İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Birol Celep, sektör kurulu başkanı Osman Öz, yönetim kurulu üyeleri Ahmet Bilge Göksan, Eliya Alharal, Nejat Almış ile Prof. Dr. Uygun Aksoy hazır bulundu. Dünya genelinde 750 firma ve kuruluş temsilcisinin üyesi olduğu INC, her yıl farklı bir ülkede yaptığı kongrelerde ürünlerin üretim ve tüketim durumları ve tahminlerine ilişkin istatistikler, ticarete etki eden konular, jenerik tanıtım çalışmaları, kuru ve kabuklu meyvelerin insan sağlığına katkılarına yönelik bilimsel çalışmalar ele alınıyor. Kuru Meyve Sektör Kurulu Başkanı Osman Öz, dünya kuru ve kabuklu meyve ticaretinde yeni ürün geliştirme ve tek seferde tüketime uygun ürün ambalajlarının doğru bir trend olduğuna dikkat çekti. Öz, ülkemizde de tek üründen oluşan veya birden fazla ürün bir araya getirilerek oluşturulan küçük tüketici ambalajlarına yönelik ilginin giderek arttığını ve dünya kuru ve kabuklu meyve ticaretindeki payının daha da artmasını beklediklerini ifade etti. Türk kuru meyve sektörünün tüketici tercihlerine göre üretimini şekillendirmesi gerektiğine vurgu yapan Öz, şöyle konuştu:

"Türkiye olarak biz de, ülkemizde üretilen ürünleri veya ülkemizde üretimi mümkün olmayan veya üretimi ihtiyaca cevap vermeyen ürünleri Dahilde İşleme Rejimi kapsamında temin ederek küçük ambalajlarda paketleyip dünya pazarlarına sunmaya daha fazla yönelmeliyiz, dünyadaki trend bu yönde."

"İyi bir fırsat"

Bu yılki kongreyi değerlendiren Ege Kuru Meyve İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Birol Celep, kongrenin 1 milyarı aşkın nüfusu ve yaklaşık 100 milyonluk yüksek gelirli tüketici kitlesine sahip Hindistan'da gerçekleştirilmesinin, ülkemizin kuru ve kabuklu meyvelerde taşıdığı potansiyeli yerinde görmek için kendileri için iyi bir fırsat oluşturduğunu kaydetti. Celep, "Kongrede yerinde gördük ki, dünyanın gelişme yolundaki iki dev ülkesi olan Çin ve Hindistan kuru meyve ticaretinde de önemli paya ve artırılabilir bir potansiyele sahip olan ülkeler. Yakın geçmişte de her iki ülkeyi hedef pazar olarak belirleyip fuar ve diğer tanıtım çalışmaları yapmakta ne kadar isabetli davrandığımızı tekrar gördük" diye konuştu.

"Çeşitlenme söz konusu"

Kongrede dünya genelinde ülkemizde üretilen kuru meyvelerin yanında tüm ürünler için pazarlarda çeşitlenme söz konusu olduğunu gözlemlediklerini anlatan Celep, "Özellikle Uzakdoğu ülkeleri hem üretici, hem işlemeci ve hem de tüketici ülkeler olarak yavaş yavaş ağırlıklarını hissettiriyorlar. Hindistan ve Vietnam Afrika ülkelerinde ağırlıklı olarak üretilen kaju cevizinin işlenmesinde ön plana çıkıyorlar. Çin başta ceviz olmak üzere önümüzdeki yıllarda ağırlık kazanacak. Bu ülkeler aynı zamanda tüketimde de yavaş yavaş ön plana çıkacaklar" dedi.

Sunumlar yapıldı

Konferans sırasında Ege Kuru Meyve İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Bilge Göksan tarafından Dünya Kuru Üzüm Üretim ve Ticareti, Prof. Dr. Uygun Aksoy tarafından ise Dünya Kuru Kayısı ve Kuru İncir Üretim ve Ticareti konulu sunumlar yapıldı. Kongre boyunca ayrıca, Türkiye Kuru Meyve Sektörü standında Türk kuru meyvelerinin sunum ve tanıtımı gerçekleştirildi.

Kuru ve kabuklu meyve ticaretinde "tek seferde tüketim" trendi

Kuru ve kabuklu meyve ticaretinde "tek seferde tüketim" trendi

Kuru ve kabuklu meyve ticaretinde "tek seferde tüketim" trendi

Kuru ve kabuklu meyve ticaretinde "tek seferde tüketim" trendi

Kuru ve kabuklu meyve ticaretinde "tek seferde tüketim" trendi

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim