• BIST 9121.68
  • Altın 2324.222
  • Dolar 32.3597
  • Euro 34.9217
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 17 °C

Kurtulmuş: Gerekirse İmralı ile yine görüşülür

Kurtulmuş: Gerekirse İmralı ile yine görüşülür
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş devletin güvenlik birimlerinin gerekirse İmralı'da tutuklu olan Abdullah Öcalan ile yine görüşebileceğini söyledi.

Kurtulmuş öte yandan Suriye'nin Halep kentinde bombardımanın devam etmesi durumunda önümüzdeki süreçte Türkiye'ye sayıları milyona ulaşacak yeni göçmen dalgasının gelebileceğini belirtti.

Geçtiğimiz yıl içerisinde PKK ile güvenlik güçleri arasındaki çatışmaların yeniden başlamasının ardından, Öcalan ile görüşmeler kesilmişti.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan yaşanan gelişmeler üzerine devlet ile İmralı ve Kandil arasında sürdürülen çözüm sürecinin buzdolabına kaldırıldığını açıklamıştı.

Kurtulmuş dün CNN Türk Televizyonu'nda katıldığı canlı yayında devletin PKK ile mücadele ederken İmralı ile yeni bir temasın olup olmayacağı yönündeki soru üzerine, "Sayın Cumhurbaşkanı'nın belirttiği gibi devletin güvenlik birimleri gerekirse İmralı ile görüşmeye devam eder. Ama asıl olan bütün kesimlerin sürece dahil olmasıdır" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu geçtiğimiz hafta Londra'dan dönerken uçakta gazetecilerin soruları üzerine, "İmralı'da bir çözüm masası kurulması ihtimali artık yok; süreç Ankara'da kurulacak masalarla devam edecek" şeklinde konuşmuştu.

TSK ve özel kuvvet birimlerinin Güneydoğu'daki bazı il ve ilçelerde hendeklerin kapatılması, barikatların kaldırılması ve PKK'nın şehirlerden çıkarılması için 15 Aralık'ta başlattığı operasyonlar sürüyor.

HDP'nin varlığının Türkiye demokrasisi için şans olduğunu kaydeden Kurtulmuş, "Genel manzaraya baktığınızda silahtan yana olanlar maalesef şu aşamada kazanmış gibi görünüyor. HDP'nin içinde de belki Kandil çevrelerinde de" diye konuştu.

YENİ GÖÇMEN DALGASI

Halep yakınlarına artan bombardımanın etkisiyle Türkiye sınırına dayanan mülteciler konusunda da Kurtulmuş, "Son saldırılarla birlikte yaklaşık 15,000'e yakın insanın içeri girdiği biliniyor. Sınırın hemen dışında 25,000-30,000 kişinin olduğu gözlemleniyor. Halep'e bombardıman devam ederse Türkiye'ye yüz binler belki milyona ulaşacak bir göçmen dalgası olabilir" dedi.

Son bir haftadaki göç dalgası öncesinde devletin elindeki resmi Suriyeli mülteci rakamı 2.54 milyon olarak açıklanmıştı.

Suriye rejimi, Rus hava operasyonlarının desteği ile son birkaç gündür Halep ve çevresindeki muhalifleri hedef alıyor ve bölgede yoğun hava operasyonları devam ediyor. Muhalifler Halep'in kuzeyindeki iki kilit köyün rejimin kontrolüne gelmesiyle muhalif grupların Türkiye ile bağlantısının kesildiğini ifade ediyor.

Türkiye'nin Suriye'ye dönük bir kara operasyonuna girip girmeyeceği de sorulan Kurtulmuş, şu yanıtı verdi:

"Önceliğimiz Türkiye'nin egemenliğini, güvenliğini korumaktır. Bir güç savaşının parçası olmak değildir. Türkiye egemenliğine yapılacak bir saldırıyı asla kabul etmez. Şu da bilinmelidir ki lime lime olmuş bir Suriye var ve Türkiye Suriye'nin toprak bütünlüğünden yanadır."

Rusya Savunma Bakanlığı geçen hafta yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Suriye'ye askeri bir müdahale hazırlığı içinde olduğundan şüphelenilmesi için ciddi emareler olduğunu belirtmişti.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim