• BIST 9079.97
  • Altın 2307.372
  • Dolar 32.3157
  • Euro 35.0355
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 19 °C

Kürtler ağır silah istiyor!

Kürtler ağır silah istiyor!
Sincar ve çevresinde süren şiddetli çatışmalardan kaçan peşmerge birlikleri PYD'ye sığındı.

Suriye'nin kuzeyindeki Haseke kentine götürülen peşmergeler bir süre burada kaldıktan sonra çatışma bölgesine geri döndü.

IŞİD 10 Haziran’nda Musul’u ele geçirdikten sonar Irak ordusundan geriye kalan çok sayıda ağır silaha el koydu. Sincar’daki çatışmalarda IŞİD bu ağır silahları kullanıyor. Mühimmatı bitme noktasına gelen ve elinde tahrip gücü yüksek silah bulunmayan peşmergeler, ilçeyi terk ederek, Sincar dağlarına çekilmek zorunda kaldı.

Bölgedeki kaynaklar peşmergenin, yeniden taarruza geçmek için takviye güç, silah ve mühimmat beklediğini aktarıyor.

Reuters haber ajansına göre, bölgedeki saldırılarını artıran IŞİD'e bağlı silahlı gruplar Musul Barajı'nı da ele geçirdi. Dicle nehri üzerindeki Musul Barajı'nın kapaklarının açılması bölgede birçok yerleşim yerini sular altında bırakabilir.

IŞİD, Telafer'e saldırdığında binlerce kişi Sincar'a sığınmıştı. [İlker Taş/Al Jazzera] Bölgedeki diğer çatışmalar, Suriye sırını boyunca Rabia ve Zummar nahiyelerinde IŞİD ile peşmerge güçleri arasında devam ediyor. Sincar halkı, ilçeyi terkederek, Duhok kentiyle Zaho ilçesine kaçıyor.

PKK’nın Suriye kolu PYD’nin silahlı kanadı YPG de peşmergelere destek için Kürt Bölgesi’ne geçerek Rabia sınır kapısının Irak tarafını kontrolü altına aldı.

Musul’un 60 kilometre kuzeybatısındaki Sincar ilçesi, Irak ordusunun çekilmesinin ardından 6 Haziran’dan beri peşmergenin kontrolündeydi.

Sincar, Telafer’den kaçan Türkmenlerin de sığındığı bölge. Türk Kızılayı da Türkmenlere yaptığı yardımı bu bölgeden dağıtıyordu. Sincar, aynı zamanda Ezidilerin de yoğun yaşadığı bir bölge.

Kürtler ağır silah istiyor

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi (IKBY) ise, IŞİD ile yaklaşık bin kilometrelik bir sınırının olduğu gerekçesiyle ABD’den ağır silah istiyor.

Perşembe günü peşmergelerin kontrolündeki Hanekin bölgesini ziyaret eden Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, peşmerge komutanlarına çok yakında gelişmiş silahları teslim alacaklarını söyledi.

IKBY İstihbarat ve Güvenlik Teşkilatı Başkanı Masrur Barzani de, Washington Post’a verdiği bir mülakatta, Bölgesel Yönetim’in sınırlarını savunmak ve IŞİD’in ilerleyişini durdurmak için ABD’den ağır silah yardımında bulunduklarını ancak olumlu veya olumsuz herhangi bir cevap alamadıklarını söyledi. (Al Jazeera)

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim