• BIST 9080.36
  • Altın 2325.321
  • Dolar 32.3781
  • Euro 35.018
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C

Kürtçe-Türkçe sözlük satışta

Kürtçe-Türkçe sözlük satışta
Türk Dil Kurumu Başkanı Mustafa Kaçalin, çalışmalarına 1,5 yıl önce başlanan Kürtçe-Türkçe sözlüğün tamamlandığını ve satışına başlandığını belirtildi.


Türk Dil Kurumu (TDK) Başkanı Mustafa Kaçalin, çalışmalarına 1,5 yıl önce başlanan Kürtçe sözlüğün tamamlandığını ve satışına başlandığını bildirdi. 

TDK Başkanı Kaçalin, AA muhabirine, anadilleri Kürtçe olan öğretim üyesi ve doktora öğrencilerinden oluşan komisyonun, Kırmançi lehçesiyle hazırladığı Kürtçe sözlüğe ilişkin bilgiler verdi.

İlk etapta 50 bin sözlük bastıklarını belirten Kaçalin, eserin Kürtçe'den Türkçe'ye ve Türkçe'den Kürtçe'ye iki dilli bir sözlük olduğunu anlattı. 

Kaçalin, "Türkçe-Kürtçe bölümü 12 bini aşkın, Kürtçe-Türkçe bölümü 13 bini aşkın madde başlığı içermektedir. Bunu hazırlarken bizim ilkokullar için hazırladığımız sözlüğü esas aldık. Üç sözlüğümüz var;  bir ilkokullar için olan, bir ortaokul ve lise için bir de büyük Türkçe sözlük. Biz ilk kademeyi esas aldık" dedi. 

Seçmeli dersle okullarda ihtiyaç doğdu

Kürtçe'nin okullarda seçmeli ders olarak okutulmaya başlanmasıyla bu dersi alan, Türk vatandaşı olan öğrencilerin eğitim ve öğretimlerinde yararlanmaları için Kürtçe-Türkçe/Türkçe-Kürtçe sözlüğe ihtiyaç doğduğunu belirtti. 

TDK'nın kuruluşundan bu yana Türkiye'de farklı alanlarda ihtiyacı hissedilen sözlükleri hazırladığını anlatan Kaçalin, sözlükçülük konusundaki tecrübesine bağlı olarak kurumun, söz konusu kaynağı hazırlama çalışmalarına başladığını söyledi. 

Ekip özveriyle çalıştı

Ders kitaplarında yer alan kelimelerin de sözlüğe dahil edildiğini dile getiren Kaçalin, sözlüğü hazırlayan ekibin büyük bir özveriyle çalıştığını vurguladı. 

Kaçalin, sözlük hazırlamanın zorluklarına da değinerek, ekibin, sözlüğün yazımından baskısına kadar bütün ayrıntıyla yakından ilgilendiğini ifade etti.

Sözlüklerin satışına başladıklarını anlatan Kaçalin, üst makamların ve MEB'in uygun görmesi halinde istenirse okullarda dağıtılabileceğini bildirdi.

Prof. Dr. Kaçalin, sözlüklerin 12 liradan satıldığını ancak TDK'nın binasında yer alan satış merkezinden alındığında yüzde 25 indirim de yapıldığını sözlerine ekledi. 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim