• BIST 9693.46
  • Altın 2507.469
  • Dolar 32.5758
  • Euro 34.7748
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 20 °C

“Küreselleşmenin En Önemli Unsuru Ekonomidir”

“Küreselleşmenin En Önemli Unsuru Ekonomidir”
Uluslararası Diplomasi Okulu'nda bu hafta Prof. Dr. Samir Salha, Yeni Dünya Düzeni ve Küreselleşme konularına değindi.

Uluslararası Diplomasi Okulu'nda bu hafta Prof. Dr. Samir Salha, Yeni Dünya Düzeni ve Küreselleşme konularına değindi.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Hizmetleri Dairesi Başkanlığı'na bağlı olarak faaliyet gösteren Akademik Okullar faaliyetlerine devam ediyor. Uluslararası Diplomasi Okulu'nda bu hafta Prof. Dr. Samir Salha ile Yeni Dünya Düzeni ve Küreselleşme konuları işlendi.

Uluslararası toplumun ayakta durabilmesi için uluslararası ilişkiler ve uluslararası hukuk sisteminin güçlü olması gerektiğini söyleyen Salha, "Uluslararası hukuka ihtiyaç duyulması için, uluslararası ilişkilerin olması gerekir. Yani uluslararası ilişkiler, uluslararası hukuktan daha önce gelir. Çünkü bir toplumda hukuka ihtiyaç olması için önce kriz, tartışma ve bir takım sorunların yaşanması gerekir. Bunların ardından bir kural koyma ihtiyacı duyulur" şeklinde konuştu.

Uluslararası ilişkilerin ilerlemesinde iki temel unsur olduğunu belirten Salha, "Güç ve çıkar ilişkileri, göz önünde bulundurulması gereken temel unsurlardandır. Günümüzde yaşanan sıcak ve soğuk savaşların sebebinin çıkar ilişkilerine bağlandığını söyleyebiliriz. Bugünkü uluslararası ilişkiler mantığına hâkim olan anlayış, güç ve çıkarlardır" dedi.

Yeni dünya düzenini kurmak isteyen ülkelerin, çıkar merkezli mi yoksa hukuk merkezli bir dünya düzeni kuracakları konusuna açıklık getiren Salha, "Yeni dünya düzenini kurmak isteyen ülke her zaman bir önceki düzenden daha farklı bir düzen kuracağını iddia eder. Ancak genellikle kurulan düzen hukuk eksenli değil de güç ve çıkar eksenli olur" ifadelerini kulandı.

Küreselleştirmenin amacının, farklılıkları ortadan kaldırıp tek tip bir düzen sağlayıp kolayca yönetebilmek olduğunu söyleyen Prof. Dr. Samir Salha, "Biz bunu kabul edemeyiz. Çünkü farklılıklar birey ve toplum için ayrıcalıktır. Milletlerin kültürel, dini, ekonomik, siyasal ve ideolojik anlamda tercihleri farklıdır. Onları değiştirmezsiniz. İkna etme yöntemi kullanılabilir fakat şiddet kullanarak olmaz" dedi.

Küreselleşmenin temel unsurlarına da değinen Salha, "En önemli unsur ekonomidir. Dünyadaki güç dengelerinin sağlanmasında paranın önemi bir hayli fazladır. Bir ülke para-pazar alanında güçlü olursa söz sahibi o olur. Para-pazar etkeninin yanında, dil ve teknoloji de küreselleşmenin önemli unsurlarındandır. Fakat para-pazar en belirleyici etmendir" şeklinde konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim