• BIST 9079.97
  • Altın 2324.29
  • Dolar 32.3631
  • Euro 34.9427
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

"Kürdistan Özlemi Hayal Olarak Kalacak”

"Kürdistan Özlemi Hayal Olarak Kalacak”
Bursa Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ tarafından İbrahim Paşa Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Bugün ve Ötesi" programına konuk olan Gazeteci-Yazar...

Bursa Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ tarafından İbrahim Paşa Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Bugün ve Ötesi" programına konuk olan Gazeteci-Yazar Özlem Albayrak, Türkiye'yi derinden etkileyen terör konusunda çarpıcı açıklamalarda bulundu. Terör örgütlerinin küresel güçler tarafından kullanıldığına dikkat çeken Albayrak, "Birilerinin Kürdistan özlemi var. Fakat bu hayal olarak kalacak" dedi.

Suriye'deki kaos üzerinden terörü değerlendiren Albayrak, ABD'nin bir bölgeyi ilhak etmek ve bunu düşmanı ile savaşmadan gerçekleştirmek istediğinde, terör örgütlerini kullanmayı tercih ettiğini, Rusya'nın da son zamanlarda bu yönteme başvurduğunu söyledi. "ABD, bir milyon insan öldürdüğü Irak'ta ciddi kayıplar verdiği ve canı yandığı için, Suriye konusunda askeri müdahaleye sıcak bakmıyor" diyen Albayrak, ABD'nin PYD ve YPG'yi de bölgede maşa olarak kullandığını ifade etti. Küresel güçlerin, çıkarları sona erdiğinde kullandığı örgütlere sırt çevirdiğini, bunun pek çok örneği olduğunu ifade eden Albayrak, "Bunlara devlet sözü verilir. Fakat o devlet asla olmaz. Bunu PKK da PYD de YPG de görecek. Onların bir Kürdistan beklentileri var. Fakat bu hayal olarak kalacak" diye konuştu.

ÇÖZÜM KISA VADEDE MÜMKÜN GÖRÜNMÜYOR

1 Kasım seçimlerinden sonra artan terör eylemlerine de dikkat çeken Albayrak, Türkiye'deki terörün kısa vadede çözümünün mümkün olmadığına vurgu yaptı. Konuşmasında, terörizmi akademik bir yaklaşımla ve temel dinamikleri üzerinden ele alan Albayrak, "Türkiye'ye dışarıdan bakıldığında görülen şu: 35 yıldır terörle boğuşan, bununla birlikte son yıllarda bir barış girişimi olmasına rağmen başaramamış bir ülke" dedi. İspanya'da ETA, İrlanda'da İRA terör örgütlerinin müzakerelerle çözüldüğünü söyleyen Albayrak, Türkiye'nin müzakere süreci ile terörün üstesinden gelmeyi başaramadığını ifade etti. Albayrak, "2013'ün bahar ayında yapılan müzakereler ile terör örgütünün silah bırakmayı kabul ettiğini, hatta eylemsizlik kararı aldığını, ancak Gezi olayları sürecinin ardından palazlanarak eylemlerine hız verdiğini, bununsa organize bir planın parçası olduğunu belirtti.

Albayrak, HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kampanyasını Cumhurbaşkanı Erdoğan üzerinden yürütüp, "Seni Başkan yaptırmayacağız" söylemi üzerine kurduğunu, bununsa terör örgütünün müzakere sürecinden çoktan vazgeçtiğinin bir kanıtı olduğunu söyledi. HDP'nin yüzde 13 oy aldığı 7 Haziran seçimlerinden sonra, çatışmaların çok acımasız bir şekilde başladığını, terör örgütünün o günden bu yana binden fazla eylem gerçekleştirdiğine vurgu yapan Albayrak, "İstikrarın bozulma ihtimali oluştuğu andan itibaren terör örgütü verdiği sözlerden cayabileceğini göstermiş oldu" ifadelerini kullandı. Konuşmasında bölgesel şartlara da dikkat çeken Albayrak, Suriye'deki iç savaşın ve DAEŞ eylemlerinin terör örgütünü cesaretlendirdiğini ifade etti.

Türkiye'de terör sorununun kısa vadede çözümünün mümkün görünmediğini ifade eden Özlem Albayrak, "Terör dediğimiz şey bir maniveladır. Küresel güçlerin kullanımına açık, onlar tarafından manipüle edilen bir maniveladır. PYD, YPG, PKK örgütleri de bu tanıma uyar" dedi. Türkiye'nin güney sınırında PYD'nin yönettiği 3 kanton ile Türkiye arasında 400 kilometrelik bir sınır bulunduğuna vurgu yapan Albayrak, PYD ve uzantılarının DAEŞ ile savaştığı iddiasında bulunarak eylemlerini dünya kamuoyunda meşrulaştırmaya çalıştıklarını, ancak bunun gerçeği yansıtmadığını söyledi.

AMERİKA EL KAİDE'Yİ KENDİ ELLERİYLE OLUŞTURDU

11 Eylül saldırısını gerçekleştiren El Kaide'nin Amerikan'ın en büyük düşmanlarından sayıldığını söyleyen Albayrak, El Kaide'nin soğuk savaş yıllarında Pakistan'da, Rusya'yı Afganistan'dan çıkarmak için CIA tarafından kurulan bir örgüt olduğunu hatırlattı. "El Kaide militanları her ne kadar CIA ajanları tarafından eğitilmiş ve desteklenmiş olsa da, Bin Laden için CIA ajanıdır diyemeyiz" diyen Albayrak, "Sovyetlerin Afganistan'dan çekildikten sonra, örgütün sahipsiz kaldığı ve radikalleşme sürecine girerek hedefini ABD'ye çevirdiği" tespitinde bulundu.

Suriye'deki son gelişmeler ışığında Türkiye'nin Katar ve Suudi Arabistan ile yakınlaşmasını da değerlendiren Albayrak, Türkiye'nin elini güçlendirmek için bir takım ittifaklara girmesinin normal karşılanması gerektiğini ve bunu yapmak zorunda olduğunu söyledi. Fakat bunun "İslam ordusu kurulacak ve savaş çıkacak" anlamına gelmemesi gerektiğini ifade eden Albayrak, sözlerine şöyle devam etti: "Türkiye'nin yanında gözüken ABD'nin, kendi çıkarları söz konusu olduğunda, bir anda yan çizebileceğini biliyoruz. AB de ona keza. Bölgede İran'ın yayılmacı politikası ve nihayet Rusya'nın da sürece dahil olması dikkate alındığında, Türkiye'nin kendine bir destek aramasında bir beis görmüyorum. Bütün bunlardan sonra, Türkiye'nin savaşan taraflardan biri olacağını sanmıyorum. Zira bu, dünyanın en büyük aptallığı olur."

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim