• BIST 9141.98
  • Altın 2324.028
  • Dolar 32.3552
  • Euro 34.973
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 25 °C

Kurbanlık alırken dikkat edilmesi gerekenler

Prof. Dr. Ümit Gürbüz, Kurbanlık alırken dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.
Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ümit Gürbüz, kurbanlık hayvan dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi...
 
Kurbanlıkların dini şartlara uygunluğunun yanı sıra, sağlıklı olmalarının da son derece önemli olduğunu ifade eden Gürbüz, hayvanların mutlaka belediyelerce tescil edilmiş, veteriner hekim kontrolünün etkin yapıldığı satış noktalarından alınması ve hayvana ilişkin gerekli belgelerinin tam olması gerektiğini vurguladı.
 
İslam dinine göre, koyun, keçi, sığır, manda ve devenin kurban olarak kesilebileceğini anımsatan Gürbüz, bu hayvanların dini bakımdan şartlara uygunluğunun ve sağlıklı olup olmadığının öncelikli bakılması gereken unsurlar olduğunun altını çizdi.
 
Hayvanın pasaport, sağlık raporu, kulak küpesi gibi resmi evraklarının tam olması gerektiğini vurgulayan Gürbüz, hayvanın genel duruşunun normal, vücut ağırlığını ayaklara eşit biçimde dağıtmış, hareket ve bakışı canlı olması gerektiğini söyledi. Gürbüz, "Hayvan, hareketlere karşı tepki veren, derisi kolayca yerinden oynatılabilen ve oluşan kıvrımları çabuk kaybolan özellikleri taşımalı. Tüyleri düzgün ve parlak, burun uçları soğuk ve nemli olmalı, iştahlı ve geviş getirmeli, kulak ve kuyruklarını sık sık hareket ettirmeli" dedi.
 
AĞIZ VE BURUN AKINTISI OLAN HAYVAN ALINMAMALI
 
Resmi evrakları ve kulak küpesi bulunmayan hayvanların kesinlikle satın alınmaması gerektiğini aktaran Gürbüz, fiziki kusuru bulunan, sallantılı yürüyen ve topallayan, düşkünlük gösteren, gergin ve kasılmış durumda olan, sabit bakan, ağız ve burun akıntısı bulunan, yattığı yerden zor kalkan veya kalkmakta zorlanan ve solunum güçlüğü çeken hayvanların satın alınmaması gerektiğini bildirdi.
 
Gürbüz, şüpheli durumlarda en yakın Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarım il ve ilçe müdürlükleri ile irtibata geçilmesi veya bir veteriner hekim gözetiminde alımın yapılması gerektiğini kaydetti.
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim