• BIST 9112.89
  • Altın 2324.394
  • Dolar 32.3814
  • Euro 35.0286
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C

Kurban fiyatındaki artışın arkasından ‘et’ çıktı

Kurban fiyatındaki artışın arkasından ‘et’ çıktı
Kurbanlık hayvan sayısının yeterli olmasına rağmen, pazarda fiyatların geçen yılın yüzde 15-20 üzerinde olmasının perde arkasında et fiyatları çıktı. Et fiyatları artınca, üreticiler hayvanlarını kurbandan önce kesime yolladı.

Yetkililer, kurbanlık hayvan sayısının yeterli olduğunu vurgulasa da kurban fiyatlarının yükselmesinin perde arkasında ‘yüksek et fiyatları’nın olduğu belirtiliyor. Artan döviz fiyatlarıyla birlikte fırlayan et fiyatlarındaki artışı gören üreticilerin, hayvanlarını kurban pazarları yerine kesimhaneye yönlendirdiği belirtiliyor. Ayrıca piyasada ithal hayvan getirilecek dedikodusu nedeniyle üreticilerin, kurbanı beklemeden hayvanları kesime yolladığı söyleniyor.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın açıklamasına göre, Kurban Bayramı öncesinde yurt genelinde kurbanlık şartlarına uyan 1 milyon 230 bin büyükbaş ve 3 milyon 830 bin küçük baş hayvan mevcut. Geçen yıl 850 bin büyükbaş, 2.5 milyon küçükbaş kurbanlık olarak kesilmişti.

% 15-20 ARTTI

Rakamlar öngörülenden fazla hayvan olduğunu gösterse de kurbanlık pazarlarındaki satıcılar, söz konusu hayvanların bir kısmının kurbandan önce kesime gittiğini söylüyor. Bu yüzden kurban fiyatlarının TZD Başkanı Yetkin’in dün açıkladığı gibi geçen yılın yüzde 15-20 üzerinde olduğu vurgulanıyor. Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin de dün düzenlediği basın toplantısında, kurbanlık hayvan fiyatlarında küçükbaşlarda ortalama yüzde 15, büyükbaşlarda yüzde 20 arasında artış olduğuna işaret ederek, “Geçen yıl 500-550 lira arasında satılan küçükbaş hayvanın bu yıl 600-650 lira arasında satılması bekleniyor. Yine geçen yıl 4 bin liraya satılan bir büyükbaş ise bu yıl 4 bin 500-5 bin lira arasında fiyatlandırılıyor” diye konuştu.

Pazarda canlılık var satışlar hayli iyi

Kurban pazarındaki satıcılar ise fiyatların yüksek olmasına rağmen talebin iyi olduğunu vurguluyor. İşte İstanbul’un en büyük kurbanlık pazarı olan Sultangazi’deki satıcıların yorumları:

- Ersoy Sapmazer: Bu yıl bayram tatili 9 gün fakat ardından okullların açılacak olması vatandaşı memleketinde kurban kesmekten uzak tuttu, satışlar çok iyi. Bizde 5 bin 14 bin lira aralığında kurbanlıklar mevcut. Pazarın dağılımı da aşağı yukarı böyle.

- Ahmet Güllüoğlu: Biz 30 yıldır buraya kurbanlık getiriyoruz bu yıl satışlar çok iyi. Bayramda hayvan kalacağını düşünmüyoruz.

- Ümit Pekkara: Pazar çok hareketli ancak et fiyatı artınca büyük üreticiler bayramı beklemeden nakite döndü. Fiyatların artışında bu etkili oldu. Hayvan bulmakta zorlandık.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim