• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 19 °C

Kuraklık Nedeni İle Çiftçiler Tedirgin

Kuraklık Nedeni İle Çiftçiler Tedirgin
Adıyaman'a Aralık ayında yeterli yağışın gerçekleşmemesi sulu tarım yapmayan çiftçileri endişelendiriyor.

Adıyaman'a Aralık ayında yeterli yağışın gerçekleşmemesi sulu tarım yapmayan çiftçileri endişelendiriyor. Çiftçilerin umudu ise 15 gün içerisinde yağması beklenen yağmur oldu.

Adıyaman'da iki aydır yağış miktarları düşerken, Aralık ayında ise beklenin çok altında yağış gerçekleşti. Mercimek, buğday, arpa gibi hububat eken çiftçiler, Aralık ayında yağışların geçen yıla oranla düşük olmasından dolayı tedirgin olmaya başladı. Ekilen ürünlerden az verim ihtimali ile karşı karşıya kalan çiftçileri zor bir dönem beklediği belirtildi. Çiftçiler, mevsimin artık kış aylarının ortasında olmalarına rağmen beklenen yağışların hala gerçekle Yağışların bu yıl kış döneminde hala beklenen düzeyde bile olmadığına vurgu yapan çiftçiler, yağışların düşmemesi ile beraber hububat eken çiftçilerin olumsuz etkilediğini söyledi. Ocak ayında da yağışların başlamaması durumunda verim düşüklüğü yaşanabileceğini belirten Kahta Ziraat Odası Başkanı Rüştü Turanlı, kuraklığın sadece bu yıl değil önümüzdeki yıllarda da çok ciddi sorunlara sebep olabileceğini ifade etti.

Yaşanan kuraklık nedeniyle çiftçinin ektiği ürünlerin yaklaşık yüzde 30'nun tahrip olduğunu belirten Kahta Ziraat Odası Başkanı Turanlı, "Kuraklık Kahta ilçemizde bu sene büyük bir sorun olmaya başladı. Son yağmurdan sonra çiftçilerimizin yüzde 80'ni ekimlerini ekti. Şimdi ilk yağmurdan önce yapılan ekinler çıkmış durumda. Fakat bundan sonra ekilen hiç bir şey çıkmamış durumda. Teknik elemanlarımızla beraber yaptığımız köy gezilerinde, tarla incelemelerinde çiftçilerimizin son yağmurdan sonra ektiği ürünlerin yüzde 30" unda zarar gözükmektedir" dedi.

YAĞMUR DUASINA ÇIKTILAR

Turanlı, yaşanan kuraklık tehdidini devletin ilgili birim ve müdürlüklerine bildirdiklerini de sözlerine ekledi. çiftçilerle birlikte yağmur duasına da çıktıklarını anlatan Turanlı, "Biz bu sorunu yetkililere bildirdik. Yetkililerin biran önce bu işe bir el atıp çiftçilerin zarar ve ziyanlarının tespit edilmesi gerekiyor. Aksi taktirde bir haftaya kadar da yağmur yağmasa çiftçilerimiz zor günler bekliyor olacak. Çünkü ekinler büyük bir zarara uğramış olacak. Geçen hafta Cuma günü Kahta Çağrı Cami'sinde yağmur duasına çıktık" diye konuştu.

SON UMUT, ÖNÜMÜZDEKİ 15 GÜN

Devlet yetkilileri de, iklim şartlarının bu şekilde devam etmesi halinde çiftçilerin tarlalarını kendi imkanları ile de olsa sulama yapması gerektiğini hatırlatarak, çiftçileri uyardı. Yetkililer aksi durumda ise çiftçilerin büyük zararlarla karşı karşıya kalacağını belirtti. Kahta Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Fahri Can, Adıyaman'ın yıl genelinde kuraklık yaşandığını ifade etti. Çiftçilerin son umudunun önümüzdeki 15 gün olduğunu belirten Can, 15 gün içerisinde de yağmur yağmaması halinde çiftçinin zararının çok daha büyüyeceğini söyledi.

Can, "Çiftçilerimiz bu durumdan etkilenmektedirler. Son zamanlarda yağışların olmaması özellikle hububat eken çiftçilerimizde risk oluşturmaktadır. Önümüzdeki 15 gün içerisinde yağış olması gerekiyor aksi takdirde tarla bitkilerinde buğdayda ve arpada risk oranı bayağı artmakta. Çiftçilerimiz hasarı yüzde 50-60'lara varacak, hatta kuraklık tehlikesi ile karşı karşıya kalabilecektir. Ümidimiz son 15 gün içerisinde bir yağışın olması ve bitkilerin ihtiyaç duyacağı suya kavuşabilmesidir. Aksi takdirde kuraklık ile ilgili büyük riskler bizi beklemekte. Tabi bunun için, Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü olarak çiftçilerimize gerekli uyarılarımızı yapıyoruz. Çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Bunun için sulama imkanı olan çiftçilerimize ürünlerini tarlalarını sulamalarını tavsiye ediyoruz. Tabi şu anda dediğimiz sınırda değiliz henüz bir 10-15 gün içerisinde şayet yağış olmasa bu sıkıntılar baş gösterecektir. Önümüzdeki günlerde yağışın olması ve bitkilerin ihtiyaç duyduğu suya kavuşmasıdır" şeklinde konuştu.

Kuraklık Nedeni İle Çiftçiler Tedirgin

Kuraklık Nedeni İle Çiftçiler Tedirgin

Kuraklık Nedeni İle Çiftçiler Tedirgin

Kuraklık Nedeni İle Çiftçiler Tedirgin

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim