• BIST 9667.23
  • Altın 2495.261
  • Dolar 32.5846
  • Euro 34.8318
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 22 °C

Küpesi olmayan hayvanlar kurban olarak satışa çıkarılamayacak!

Küpesi olmayan hayvanlar kurban olarak satışa çıkarılamayacak!
Türkiye'de hayvan varlığının kayıt altına alınması ve hayvan hareketlerinin izlenmesi için verilen ek süre, sığır cinsi hayvanlar için 30 Haziran'da sona erdi.

Türkiye'de hayvan varlığının kayıt altına alınması ve hayvan hareketlerinin izlenmesi için verilen ek süre, sığır cinsi hayvanlar için 30 Haziran'da sona erdi. Bu süre içinde küpelenmeyen hayvanlar kurban olarak satışa çıkarılamayacak. Ayrıca hayvan başına 800 lira para cezası uygulanacak.

Sığır cinsi hayvanların tanımlanması, tescili ve izlenmesi ile ilgili yönetmelik 2011 Aralık ayında yürürlüğe girmişti. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, büyükbaş ve küçükbaş hayvanların tamamının küpelenmesi kararı almış, il müdürlüklerinden büyükbaş hayvanların küpelenme işinin 6 ayda, küçükbaş hayvanların da bir yıl içinde tamamlanmasını istemişti. Küpeletme işine ilgi az olunca bakanlık ek süre vermişti. Büyükbaş hayvanların küpelenmesi için verilen süre 30 Haziran 2014 tarihinde doldu. Hayvanını kayıt altına aldırmayan sahiplerine hayvan başına 800 TL para cezası uygulanacak, ayrıca hiçbir destekten yaralanamayacak. Bu arada koyun keçi gibi hayvanların küpelenmesi için verilen süre ise 31 Aralık'ta sona erecek.

    Türk Veteriner Hekimler Birliği Sakarya Veteriner Odası Başkanı Mustafa Yıldız, küpesiz hayvanların, hayvan pazarlarında kurban olarak satışa çıkarılamayacağını söyledi. Küpesi olmayan hayvanların nakliyesinin de yapılamayacağını vurgulayan Yıldız, "Küpesiz hayvanları sadece sahipleri kurban edebilir. Ancak satışa çıkaramaz. Başka bir yere nakil edemez. Küpelenmeyen hayvanlar tespit edildiğinde hayvan başına 800 lira cezası var." diye konuştu.

    BUZAĞILARIN KÜPELEME SÜRESİ 20 GÜNDEN 3 AYA ÇIKARILDI

    Yıldız, yeni doğan buzağılara küpelerin takılması süresinin 20 günden 3 aya çıkartıldığı bilgisini de verdi. 20 günlük sürenin kısa olduğunu, sürenin uzatılmasının küpelenen buzağı sayısını artıracağını belirten Yıldız, "20 günde buzağıların küpelenip Türvet Veri Tabanı’na girilmesi zor oluyordu. 20 gün kısa bir zamandı. Yetiştiriciler Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine zamanında bildirim yapamıyordu. 3 aya çıkartılması iyi oldu." dedi.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim