• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 25 °C

Kullanılan ilaçların yüzde 50’si uygunsuz reçeteleniyor ve satılıyor

Kullanılan ilaçların yüzde 50’si uygunsuz reçeteleniyor ve satılıyor
Akılcı İlaç Kullanımı (AİK) ile ilacın bir uzman tarafından verilmesi, uzmanın bilgi ve danışmanlığında eczacıdan temini ve kullanımı hedefleniyor.

Akılcı İlaç Kullanımı (AİK) ile ilacın bir uzman tarafından verilmesi, uzmanın bilgi ve danışmanlığında eczacıdan temini ve kullanımı hedefleniyor.

Çankırı'da "Akılcı İlaç Kullanımı" adlı eğitim semineri düzenlendi. Kadın Eğitim ve Kültür Merkezi'nde, İl Sağlık Müdürlüğü Eczacılık, Tıbbi Cihaz Biyomedikal Hizmetleri Birimi tarafından düzenlenen seminere kadınlar yoğun ilgi gösterdi.

Yetkililer tarafından bilgilendirme amaçlı yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Tüm dünyada yanlış, gereksiz, etkisiz ve yüksek maliyetli ilaç kullanımı çeşitli boyutlarda sorunlara neden olmaktadır. Bu etkiler arasında hastalık ve ölüm oranlarında artış olması, ilaçların yan etki riskinin artması, kaynakların yanlış tüketilmesiyle sonuçta temel ilaçlara bile ulaşılabilirliğin azalması, acil ve temel ilaçlara karşı gelişebilecek dirence dayalı olarak, tedavinin ekonomik ve sosyal maliyetinin artması sayılabilir. Bu nedenlerden dolayı dünyada çeşitli çözüm yolları üretilmeye, geliştirilmeye çalışılmıştır. Bu bağlamda ilimizde de "Akılcı İlaç Kullanımı (AİK)" çalışmaları başlatılmıştır."

Akılcı ilaç kullanımının faydalarından bahseden yetkililer, şunları söyledi: "Akılcı ilaç kullanımının sağlanması konusunda farkındalığın oluşturulması ve toplum bilincinin artırılmasında hekim, eczacı, hemşire, diğer sağlık personeli, hasta/hasta yakını ve meslek örgütleri medya, akademi vb. gruplar sorumluluk sahibi taraflar olarak sayılabilir. Dünya Sağlık Örgütü'nün tahminlerine göre, ilaçların yüzde 50′sinden fazlası uygun olmayan şekilde reçetelenmekte, temin edilmekte veya satılmaktadır. Tüm hastaların yarısı da ilaçlarını doğru şekilde kullanamamaktadır. Akılcı ilaç kullanımının temel ilkesi; ilacın bir uzman tarafından verilmesi doktor ve bir uzmanın bilgi ve danışmanlığında eczacı temini ve kullanımıdır. Doğru kullanılmayan ilaç iki tarafı keskin kılıç gibidir, sağlıklı ve kaliteli yaşam için ilaçlarımızı akılcı kullanalım ve çevremizdekileri bu konuda duyarlı olmaya davet edelim."

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim