• BIST 9079.97
  • Altın 2306.659
  • Dolar 32.3183
  • Euro 35.0385
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 19 °C

Kulak Elleme Alışkanlığı Hastalık Habercisi Olabilir

Kulak Elleme Alışkanlığı Hastalık Habercisi Olabilir
Özel Deva Hastanesi KBB Uzmanı Op. Dr. Emre Polat Canbolat, elini durmadan kulağına götüren çocukta orta kulak iltihabı bulunabileceğini belirterek, aileleri...

Özel Deva Hastanesi KBB Uzmanı Op. Dr. Emre Polat Canbolat, elini durmadan kulağına götüren çocukta orta kulak iltihabı bulunabileceğini belirterek, aileleri uyardı.

Op. Dr. Emre Polat Canbolat, orta kulak iltihabının daha çok küçük çocuklarda meydana gelen önemli bir sağlık sorunu olduğunu ve ciddi kulak ağrısına neden olabileceğini kaydetti. Orta kulak iltihabına bakterilerin neden olduğunu belirten Canbolat, "Orta kulak iltihabı, genellikle burun ve geniz kaynaklı olarak, aşağıdan yukarı giden (asendan) enfeksiyon şeklinde oluşur. Burun ve genizdeki iltihaplar, östaki borusu yoluyla orta kulağa ulaşır. Östaki borusu normalde kapalıdır. Yutkunma sırasında, burun ve genizde artan basınçla açılır. Sürekli emme, yutkunma ve yüksek volümlü basınçla sümkürme genizdeki enfeksiyonun orta kulağa ulaşmasını kolaylaştırır. Orta kulak iltihabı genellikle nezle, gribal enfeksiyon, sinüzit veya üst solunum yolu enfeksiyonunu takiben ortaya çıkar. Çocuklarda sıklıkla görülmesi östaki borusunun yatay bir şekilde ve kısa olmasından kaynaklanmaktadır. Bu yüzden bakterilerin orta kulağa geçişi kolaylaşır. Çocukların büyük bölümü 5 yaşına kadar bu enfeksiyona bir kaç defa yakalanmaktadır" dedi.

ORTA KULAK İLTİHABI BELİRTİLERİ

Canbolat, orta kulak iltihabının en önemli belirtisinin kulak ağrısı olduğunu dile getirdi. Canbolat, "Hastalığın akut döneminde, ağrı çok şiddetlidir. Ağrıyla beraber genellikle orta kulakta biriken sıvıya bağlı olarak işitme kaybı ve yüksek ateş gibi belirtileri de olabilir. Basınç artışı olduğundan, kulakta dolgunluk hissi uyanır ve bunun sonucunda kulak zarı delinirse, basınç dengelendiğinde ağrı azalır. Bu durumda kanlı ya da yeşilimsi renkte akıntı meydana gelir. Ayrıca bebeklerde huzursuz olma, beslenme zorluğu, elini durmadan kulağına götürmesi gibi problemler ortaya çıkar. Okul çağındaki çocuklarda ise işitme kayıplarına yol açtığı için çocuğun öğrenme kapasitesini engeller" diyerek belirtileri anlattı. Dr. Canbolat, belirtilere rastlanıldığında tıbbi girişimde bulunduğunu kaydetti.

TANI VE TEDAVİSİ

Yapılan ilk muayene sonrası tanı konabileceğini belirten Canbolat, tedavi konusunda bilgiler verdi. Canbolat, "Otoskop denen aletle kulak muayenesinin ardından belirtiler doğrultusunda orta kulak iltihabının hangi tipi olduğu belirlenebilir. Orta kulak iltihabının tipine göre değişen belirtiler görülür. Bakteri sonucu oluşmuş iltihap varsa kulak zarı kızarmıştır ve şişmiştir. Kulak zarı bazı vakalarda deliktir ve akıntı görülebilir. Gerekirse bu akıntının kültürü yapılır. Bakterinin neden olmadığı, östaki borusunun tıkanması sonucu oluşan iltihapta, zar içe doğru çökmüş bir haldedir. Yaşanan durum kronik iltihaplanma ile alakalı ise işitme testi ve detaylı araştırmalar gibi birtakım farklı yöntemler gerekir. Orta kulakta basınç artışı mevcutsa bu durumda da basınç ölçümü yapılmalıdır. Hastanın ameliyat edilmesi gerekebilir ve bilgisayarlı tomografi ve film çekimi sonucunda bu işleme karar verilebilir. Orta kulak iltihabı tedavisinde amaç, orta kulaktaki iltihabın doğal yolla temizlenmesini sağlamaktır. Bu sebeple hastaya burun ve östaki borusunun açılmasını sağlayan ilaçlar verilir. Burun açıcı spreyler, antibiyotikler, ağrı kesiciler, burun içi ve orta kulaktaki ödemi çözücü ilaçlar hastalığın iyileşmesine yardımcı olur. Ağrının şiddetli olduğu dönemde kulak zarının cerrahi olarak çizilmesi de, kulak zarı deliklerini önlemekte kullanılan yardımcı bir tedavidir" dedi.

KORUNMA YOLLARI

Canbolat, orta kulak iltihabından korunma yolları hakkında bilgi verdi. Canbolat, "Bebeklerin anne sütüyle beslendiği andaki pozisyonu, biberonla beslenmeye göre hastalığı önlemede daha etkindir. Yapılan araştımalarda oturarak beslenen bebeklerin, orta kulak iltihabına daha az yakalandığı görülmüştür. Ayrıca anne sütündeki maddeler, bağışıklık sağlar ve hastalığa yakalanma riskini azaltır. Kulak ağrısı çeken çocukların doktora götürülmesi hastalığın ilerlemeden tedavisi için gereklidir. Kulak yolunun tahrip edilmesi, kulak çöpünün yanlış kullanılması,diş çıkarmak kulak ağrısına neden olabilir. Soğuk algınlığını önlemek için yapılan aşılar bakterilerin de üremesini engeller ve hastalığa yakalanma ihtimalini azaltır. Yapılacak düzenli kontrollerle, tedavinin nasıl devam edeceğine karar verilir. Kulaktaki sıvının boşalıp boşalmadığına bakılır. Kulağa sık sık su kaçmasını önlemek, üst solunum yolu enfeksiyonlarından korunmak orta kulak iltihabından korunmak veya şiddetlenmesini önlemek için gereklidir" ifadelerine yer verdi.

Kulak Elleme Alışkanlığı Hastalık Habercisi Olabilir

Kulak Elleme Alışkanlığı Hastalık Habercisi Olabilir

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim