• BIST 9061.94
  • Altın 2298.879
  • Dolar 32.3126
  • Euro 35.0755
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 25 °C

Kudaka, 2016 Yılı Mali Destek Programı’nı ETSO’da Açıkladı

Kudaka, 2016 Yılı Mali Destek Programı’nı ETSO’da Açıkladı
Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı'nın (KUDAKA), 2016 Yılı Mali Destek Programı, Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası'nda (ETSO) düzenlenen toplantıda açıklandı.

Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı'nın (KUDAKA), 2016 Yılı Mali Destek Programı, Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası'nda (ETSO) düzenlenen toplantıda açıklandı.

ETSO Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıya, Vali Dr. Ahmet Altıparmak, Tarım İl Müdürü Osman Akar, ETSO Meclis Başkanı Saim Özakalın, Yönetim Kurulu Başkan Vekilleri Hasan Akal ve Şevket Demir, Genel Sekreter Av. Harun Delibaş, KUDAKA Genel Sekreter Vekili Dr. Mehmet Ali Çakal ile il merkezi ve ilçelerden ajans destekleriyle ilgilenen yaklaşık 700 müteşebbis katıldı.

Toplantının açış konuşmasını yapan KUDAKA Genel Sekreter Vekili Dr. Mehmet Ali Çakal, KUDAKA'nın, bölgenin sürdürülebilir kalkınmasını sağlamak üzere, sosyal sermayeyi ve inovasyonu geliştirmek suretiyle yerel potansiyeli harekete geçirmeyi hedeflediğini belirterek, 2023 yılına kadar geçerli olacak "Bölge Planı"nda, ulusal stratejileri bölge ölçeğinde tamamlayıcı, bölgesel ölçekte sosyal ve ekonomik kalkınmaya eşit önem veren ve sürdürülebilirliği temel alan kriterleri dikkate aldıklarını ifade etti.

2016 mali destek programının temelinin, üretimin artırılmasına dayandığını kaydeden Genel Sekreter Vekili Dr. Çakal şunları söyledi; "Mali destek programı özellikle bölgenin önemli gelişme ekseni olarak görülen tarımsal altyapının iyileştirilmesi ve üretilen hammaddenin katma değerli ürün haline getirilmesine odaklandı. 10 milyon olan teklif çağrısı bütçesinin 3,5 milyon TL'si, "Tarımsal Üretim Altyapısının Geliştirilmesi" Mali Destek Programı başlığı altında, canlı hayvan pazarlarının ve/veya hayvan kesimhanelerinin kurulması, doğal, yerel ve organik ürün pazarlarının, halk pazarlarının kurulması öncelikleri ile kar amacı gütmeyen kurum kuruluşlara yönelik olacaktır. Geriye kalan 6,5 milyon TL ise "Üretimin Geliştirilmesi Mali Destek Programı" başlığı altında küçük ve mikro işletmeler gibi kar amacı güden kuruluşların hizmetine sunulacaktır."

Ajansın Mali Destek Programları kapsamında; toplamda Bin 483 projenin, 399'una mali destek sağlandığını belirten Çakal şöyle devam etti; "Toplamda yaklaşık 69 milyon TL'lik karşılıksız devlet desteği, 59 milyon TL Cazibe merkezi kapsamında (hibe) verilmiş ve eş finansmanla toplamda 177 milyon TL'lik bir yatırım gerçekleştirilmiştir. Ajans Teknik Destek Programları kapsamında; toplamda 306 projenin, 199'una teknik destek sağlamıştır. Toplamda yaklaşık 1 milyon 400 milyon TL'lik karşılıksız devlet desteği (hibe) verilmiştir. Ajans Güdümlü Proje Destek Programları kapsamında; başvuruya konu toplamda 4 projenin, 3'üne malî destek sağlamıştır. Toplamda 10 milyon 500 bin TL'lik karşılıksız devlet desteği (hibe) verilmiştir."

Toplantıda daha sonra Vali Dr. Ahmet Altıparmak konuştu. Toplantının yapıldığı salonun tamamen dolmasından memnuniyeti dile getiren Vali Dr. Altıparmak, Erzurum'un konumu itibariyle ve pozitif bir algıyla gelecekte çok daha iyi bir noktaya geleceğine inandığını belirterek, "Bu konudaki inancımızı, itimadımızı kaybetmeden bunu gayrete dönüştürerek, üretime dönüştürerek bu inancımızı göstermemiz lazım. Geldiğimden beri bu şehrin etkilemiş olduğu alan itibariyle nüfusunun 800 bin değil, 4, 4 buçuk milyon olduğunu söylüyorum. Bu jeopolitik konumu, bu potansiyeli Erzurum'a ayrı bir değer katıyor. Ama bu merkezi konumda olduğumuz için etrafımızdaki şehirleri kucaklayacak şekilde bir politika üretmemiz, hareket etmemiz ve zihin dünyamızı ona göre şekillendirmemiz lazım." diye konuştu.

KUDAKA'nın, başarılı projeleri desteklemeye büyük özen gösterdiğinin altını çizen Vali Dr. Altıparmak, ajansa gelen proje sayısının her dönem arttığını, bunun da sevindirici olduğunu ifade ederek, her projenin objektif kriterlerle değerlendirildiğini ve yapılan puanlamayla aralarından en başarılılarının seçildiğini söyledi.

Toplantıda Vali Altıparmak'ın ardından KUDAKA Program Yönetim Birimi Uzmanı Güvenç Gürbüz, 2016 Yılı Mali Destek Programı'nın detaylarının yer aldığı bir sunum yaptı.

Toplantı sonunda ise, KUDAKA Program Yönetim Birimi Başkanı Fatih Yılmaz ve İzleme-Değerlendirme Birimi Başkanı Emir Olcay Sayın katılımcıların sorularını cevaplandırdı.

Kudaka, 2016 Yılı Mali Destek Programı’nı ETSO’da Açıkladı

Kudaka, 2016 Yılı Mali Destek Programı’nı ETSO’da Açıkladı

Kudaka, 2016 Yılı Mali Destek Programı’nı ETSO’da Açıkladı

Kudaka, 2016 Yılı Mali Destek Programı’nı ETSO’da Açıkladı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim