• BIST 9524.59
  • Altın 2492.843
  • Dolar 32.5552
  • Euro 34.7123
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 16 °C

Küçükbaş hayvan satıcıları bu seneden ümitli

Küçükbaş hayvan satıcıları bu seneden ümitli
Eskişehir'de küçükbaş hayvan satıcıları, düve kesiminin yasaklanmasının doğru bir karar olduğunu belirterek, "Bu yıl küçükbaş fiyatlarında artış...

Eskişehir'de küçükbaş hayvan satıcıları, düve kesiminin yasaklanmasının doğru bir karar olduğunu belirterek, "Bu yıl küçükbaş fiyatlarında artış görülebilir" dedi.

Eskişehir'de küçükbaş kurbanlık satımı yapan hayvan sahipleri, düve kesimi yasağı hakkında ve Kurban Bayramı'nın yaklaşmasıyla birlikte piyasayla ilgili bilgiler verdi. Bütün sezon boyunca Kurban Bayramı'nın gelmesini bekleyen küçükbaş hayvan sahipleri, hayvan pazarlarındaki yerlerini aldılar. Hayvan pazarında küçükbaş koyun satan Erdoğan Kul, "Bu sezona girerken Türkiye'de çok kuzu kaybı yaşadık. Kuzu kesimi fiyatları kışın en kıt zamanda 24 lira civarındaydı. Bu yaza çıkarken, 28 liraydı. 24 lira gibi düşerse bizim için iyi diyorduk. Fakat 40 lira gibi çok çılgın rakamları buldu. Bu aslında küçükbaş üreticilerini sevindirirken, bir yandan da et piyasasını zora soktu. Bir de bunun üzerine kurban eklenince kurban piyasası daha da yükselecek" dedi.

"Düve kesiminin yasaklanması doğru bir karar"

Bakanlığın düve kesimini yasaklaması ve kurbanlık olarak sevkine yasak getirmesinin doğru bir karar olduğunu belirten Kul, "Doğru bir karar. Dişi hayvan kesilirse biz bunu nereden üreteceğiz? Aslında mera ıslah projelerinin geliştirilerek, hayvancılığın teşvik edilmesi gerekli. Büyükşehir kanunları, köylerin mahalle olması, çoban problemlerimiz insanları şehirleşmeye itti. Dağdaki hayvanımızı eğer kaybedersek biz yarın fabrikasyon ürünler yemek zorunda kalacağız" ifadelerini kullandı.

Kurbanlık satıcı yapan üreticilerin zaten düve kesimini kendilerinin gönüllü olarak kesimini yapmaması gerektiğini dile getiren kurbanlık hayvan satıcısı Recep Öncel, "Aslında genç, dişi hayvanların bıçağa verilmesini çiftçi de istemez. Kesilmesi doğru değil. Kesilmemesi doğru olan. Yasak demeyelim de gönüllü olarak kestirmemesi lazım. Bunun için küçükbaştaki gibi büyükbaşta birtakım politikalarla düzeltilerek, halk kar ederse zaten kestirmeyecektir. Küçükbaşa talep olunca haliyle fiyatlar yükselecektir. 17-18 liraya canlı baskül kestiriyoruz. Biz kar ediyoruz. Büyükbaş için bu biraz daha sıkıntılı. Büyükbaşta kar oranları biraz düşük. Bizim kadar para kazanamıyorlar" şekilden konuştu.

"Kurbanlıkları hayvan pazarlarından alın"

Her türlü kontrolü olduğu için kurbanlıkların hayvan pazarından alınmasının daha iyi olacağını vurgulayan Öncel şunları söyledi:

"Hayvan pazarlarından alın. Çünkü hayvan pazarlarına girişte kontrol var. Hayvan pazarlarının veteriner hekimleri nizamiyede kontrol ediyor. Kurban kesimine uygun olmayan, yaşı küçük olan, çok yaşlı olan zaten tüylerinden bellidir, gençtir. İnekte de çapa dediğimiz dişlerini çıkarması lazım. Vatandaş hiç anlamıyorsa hayvan pazarlarından alacak. Veterinerler gerekli kontrolleri yaptığı için, burada bir sorun yaşamazlar. Kulak küpeleri olması lazım. Aşısız hayvan buraya giremez. Tüm aşıları yapılmıştır. Sağlık koşulları uygundur."

Küçükbaş hayvan satıcıları bu seneden ümitli

Küçükbaş hayvan satıcıları bu seneden ümitli

Küçükbaş hayvan satıcıları bu seneden ümitli

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim