• BIST 8970.53
  • Altın 2281.96
  • Dolar 32.3217
  • Euro 35.018
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 22 °C

Küçük su kaşifleri Türkiye’yi Londra’da temsil etmeyi hedefliyor

Küçük su kaşifleri Türkiye’yi Londra’da temsil etmeyi hedefliyor
Tekirdağ'ın Saray ilçesine bağlı kırsal Güngörmez Mahallesi İlkokulu öğrencileri, kısıtlı imkanlarla katıldıkları "Su Kaşifi Programı'nda 678...

Tekirdağ'ın Saray ilçesine bağlı kırsal Güngörmez Mahallesi İlkokulu öğrencileri, kısıtlı imkanlarla katıldıkları "Su Kaşifi Programı'nda 678 ekip arasından birinciliğe hak kazandı. Tekirdağlı öğrenciler,19 Haziran'da Türkiye finallerinde birinci olarak ülkeyi Londra'da temsil etmeyi hedefliyor.

Mikado Sürdürülebilir Kalkınma Danışmanlığının HSBC Su Programı desteğiyle yürütmekte olduğu, 11 ülkeden 8-14 yaş grubundaki öğrencilerin katıldığı "Su Kaşifi Programı" kapsamında Güngörmez İlkokulu öğrencileri,

678 ekip arasından birinci oldu. Elde edilen başarı neticesinde "Su Festivali" düzenlemeye hak kazanan Güngörmez İlkokulu, 19 Haziran'da Türkiye finallerinde birinci olarak ülkeyi Londra'da gerçekleşecek uluslararası finallerde temsil etmeyi hedefliyor.

Projeye "104.45 Derece" ismiyle katılan 9 kişilik ekibin koordinatörü Sınıf Öğretmeni Nilay Diner ise, "9 su kaşifim ve ben 8 Aralık 2016 tarihinde projeye katıldık. O günden bu yana 24 zorlu etkinlik gerçekleştirdik. Bu etkinlikler sonucu projede ayın okulu seçildik. Aralık ayının sonunda da Türkiye birincisi ve uluslararası düzeyde ikinciliğe yükseldik" diye konuştu.

Yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi veren Diner, "Bu süreçte biz kendi çevremizde, okulumuzda, çocuklarımızın ailelerinde su bilinci, su tasarrufu bilinci farkındalığı oluşturmaya çalıştık. Çocuklar bunun için çok çabaladılar. Su bilincinin kazandırılmasının dışında bu projeye girdikten sonra tüm okulumuzda çocuklarımızın özgüvenleri arttı. Bundan sonra girdiğimiz tüm projelerde çocuklar oldukça özverili, çalışma bilinci tam olarak gerçekleştirdikleri birçok projede başarı elde ettik" dedi.

Proje kapsamında "Su Festivali" düzenlediklerini anlatan Diner, "Proje kapsamında "Su Festivali" yapıyoruz bugün. 678 ekip vardı, evvelinde 17 okula elendik ve şu anda yine birinci sıradayız. Bu festivallerle elde edeceğimiz başarılar sonrasında okullarımız 5'e düşecek. 5 okul 19 Haziran'da Türkiye finallerinde yarışacak. Sonrasında birinci olan ekip uluslararası düzeyde ülkemizi Londra'da yapılacak finallerde temsil edecek" ifadelerini kullandı.

"Su kaşifliği bana çok şey kattı"

Küçük su kaşifi Melisa Çiçek, "Biz bu su kaşifliğinde suyumuzu ne kadar harcadığımızı, ne kadar saklı su olduğunu gördük. Ben önceki hayatımda suyla alakalı pek fazla bir şey yapmadığımı anladım. Su kaşifliği bana çok şey kattı ve artık evde de ailelerimize de gösterdik. Diğer insanların da su kullanımıyla ilgili çevrelerine ve ailelerine duyarlı olmalarını istiyoruz biz. İnsanların banyo sürelerini azaltmalarını istiyorum. Çünkü gerçekten dünyada çok uzun süre banyo yapan ve musluklarını açık bırakan insanlar var ve buna dikkat etmelerini istiyorum. Atık yağların lavabolara dökülmesini istemiyoruz, şişelere toplayıp belediyelere göndermelerini istiyoruz. Çünkü bir litrelik yağ dolu şişe bile 500 metrekarelik bir alanı kaplayabiliyor ve bu çok büyük bir alanı kirletmesi anlamına geliyor. Nesli tükenen hayvanların nedeni biziz, suda yaşayan hayvanların da nesli tükenmesin" dedi.

Su kaşiflerinden Cansu Balaban ise, herkesin sularını dikkatli kullanması gerektiğini söyleyerek, "Su her canlı için önemli. Su birikince okyanusa kadar çıkıyor ama bir damla su bile hayvanları kurtarabiliyor" diye konuştu.

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, konuyla ilgili yaptığı açıklamada çocukların duyarlılığının herkese örnek olması gerektiğini belirterek, "Bu çocukların elde ettiği başarı ve su farkındalığı bir domino etkisi oluşturdu. Çocuklarımız başlattıkları su farkındalığı ile önce Güngörmez İlkokulu ve Güngörmez Mahallesi'nde, daha sonra Saray ilçesi ve tüm ilde dikkatleri çekmeyi başardılar. Elde ettikleri başarı gurur verici" dedi.

Bisiklet hediye edildi

Okulda düzenlenen Su Festivali'ne katılan Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (TESKİ) Genel Müdürü Dr. Şafak Başa, su kaşiflerinin şehirde oluşturduğu duyarlılığın ve elde ettikleri başarıların gurur verici olduğunu belirterek, Güngörmez Okulu, öğrencileri ve öğretmenlerine teşekkür etti. Su tasarrufunda en başarılı öğrencilere bisiklet hediye eden Başa, öğrencilere başarılarının devam etmesi için ellerinden gelen her türlü desteği sağlayacaklarını belirtti.

Küçük su kaşifleri Türkiye’yi Londra’da temsil etmeyi hedefliyor

Küçük su kaşifleri Türkiye’yi Londra’da temsil etmeyi hedefliyor

Küçük su kaşifleri Türkiye’yi Londra’da temsil etmeyi hedefliyor

Küçük su kaşifleri Türkiye’yi Londra’da temsil etmeyi hedefliyor

Küçük su kaşifleri Türkiye’yi Londra’da temsil etmeyi hedefliyor

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim