• BIST 9071.88
  • Altın 2324.344
  • Dolar 32.3615
  • Euro 34.924
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 17 °C

Küba Büyükelçisi Casals:

Küba Büyükelçisi Casals:
Nilüfer Belediyesi ve Jose Marti Küba Dostluk Derneği tarafından "Küba Devrimi'nin Sorumluluğu" söyleşisi düzenlendi.

Nilüfer Belediyesi ve Jose Marti Küba Dostluk Derneği tarafından "Küba Devrimi'nin Sorumluluğu" söyleşisi düzenlendi.

Uğur Mumcu Sahnesi'nde gerçekleşen söyleşiye Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Jose Marti Küba Dostluk Derneği Bursa Temsilcisi Eylem Yentürk, dernek üyeleri ile çok sayıda davetli katıldı. Küba Büyükelçisi Alberto Gonzalez Casals, Küba'nın tarihi, devrim, uygulanan ambargolar ve son gelişmeler hakkında açıklamalarda bulundu.

Küba'nın uzun zamandır ekonomik ve sosyal yönden dönüşüm sürecinden geçtiğini belirten Casals, "Küba'nın ekonomik modelindeki en temel radikal dönüşüm 1959 yılındaki devrimle gerçekleşti. O yıllardan bugüne kadar devrim süreci yaşıyoruz. Bu süreç boyunca çok zor dönemlerden geçtik. Ekonomik, biyolojik, askeri saldırılara maruz kaldık. Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) baskılarından kendimizi özgürleştirebilmek, eşitlik ve bağımsızlığımızı güvenceye almak için bunları göze aldık. Bu mücadeleyi sadece Küba halkı değil, Türkiye ve dünyanın dört bir yanındaki Küba dostları da veriyor. Bizim asıl derdimiz bu haksız saldırgan uygulamayı ortadan kaldırmak" şeklinde konuştu.

Küba'nın kendine, diğer ülkelerden farklı bir yol çizdiğini belirten Casals, "Küba büyük başarılar elde etmiş bir ülke. Bunun askeri, ekonomik ve sosyal maliyetleri oldu. Büyük bedeller ödemek zorunda kaldık ama bundan pişman değiliz. Küba bugüne kadar ayakta kalmayı bildi, bundan sonra da ayakta kalmaya devam edecek" diye konuştu.

Küba'da tek parti sistemi olmasına rağmen halkın siyasete katılmasını garanti altına aldıklarının altını çizen Casals, "Bizim açımızdan demokrasinin tek karşılığı var o da halkın siyasete katılım şansına sahip olması. Bizim parlamentomuzda köylüler, çiftçiler, işçileri entelektüeller, aydınlar, sanatçılar, hekimler ve mühendisler var. Ülkemiz, kadınların parlamentoya katılımı bakımından dünyanın en önde gelen ülkelerinden bir tanesi. Küba Devrimi de insanların bu doğal mutluluğu muhafaza edecek şekilde inşa edildi. Küba'nın önündeki asıl görev, bu şekilde örnek olmaya devam edebilmek. Dünyanın dört bir yanındaki Küba dostu, bize güç verdi" dedi.

Casals, "Son zamanlarda Küba'da Türkiye'ye ait diziler gösterilmeye başladı. İnsanlar bu diziler aracılığıyla Türkiye'yi biraz daha tanımaya başladılar. İnsanların Türkiye üzerine algıları, bu diziler üzerinden oluşmaya başladı. Bu algı, iyi mi kötü mü bilmiyorum" şeklinde konuştu.

Nilüfer Belediyesi'nin daveti üzerine Bursa'ya gelen Küba Büyükelçisi Alberto Gonzalez Casals, söyleşi öncesinde de Başkan Mustafa Bozbey'i ziyaret etti. Ziyarette, Nilüfer Belediyesi ve Küba Hükümeti arasında dünya çapında ses getirecek bir proje hakkında bilgi alışverişinde bulunuldu. Detayları daha sonra açıklanacak olan projenin uygulanması için Başkan Bozbey ve Büyükelçi Alberto Gonzalez Casals, görüş birliğine vardı.

Küba Büyükelçisi Casals:

Küba Büyükelçisi Casals:

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim