• BIST 9708.74
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 31 °C
  • İzmir 27 °C

Kuaförler bomboş kaldı

Kuaförler bomboş kaldı
Ramazan Bayramı’nın ardından düğünler sezonu açıldı ama işlerin açılacağını umut eden bayan kuaförleri bayram sonrası da umduğunu bulamadı.

Samsun Kuaförler Odası Başkanı Savaş Kiraz, ekonominin iyiye gitmemesi ve piyasaya güven gelmemesi halinde kredilerde patlama olabileceğini belirtti.

Ramazan Bayramı’nın ardından düğünler olmaya başladı. Kuaförler seçim sonrası ve Ramazan ayı boyunca neredeyse iş yapamadı. Ramazan Bayramı’nın ardından işlerin açılacağını umut eden bayan kuaförleri bayram sonrası da umduğunu bulamadı. Seçimlerden çıkan istikrarsız sonuç piyasalarda bir boşluk meydana getirdi. Bu istikrarsızlık sonucu vatandaşlar paralarını harcamak yerine ellerinde tutmayı tercih ediyor. Borçlarını ödemekte zorluk çeken esnaflar ise çareyi kredi çekmekte buluyor. Bu kapsamda 2014 yılında kuaför esnafı Samsun’da 60 milyon lira kullanırken, 2015 yılının ilk 8 ayında 45 milyon kredi kullandı.

'KREDİLERDE PATLAMA OLUR'

Kredi kullanımının ilerleyen aylarda daha da artacağından endişelenen Samsun Kuaförler Odası Başkanı Savaş Kiraz, “Birkaç ay geçtikten sonra da ekonomi iyiye gitmezse, bu piyasaya güven gelmezse kredilerde patlamalar olur” dedi.

Sıkıntının sadece kuaför esnafında olmadığını belirten Samsun Kuaförler Odası Başkanı Savaş Kiraz, “Ramazan sonra işlerimizde bir nebze de olsa artış oldu. Ama geçtiğimiz yıllara göre bu sene yaz ayı kuaför camiası için çok hayırlı geçmiyor. Bu sadece kuaförler için değil bütün iş ortamları için aynı şeyleri söylemek mümkün. İşlerin düzeleceği yönünde çok da bir beklentimiz de yok. İşlerin olmamasının en büyük etkenlerinden birisi de iktidar istikrarsızlığı. Vatandaşlar bu sebeplerden dolayı neredeyse düğün yapmıyorlar. İnsanlar düğün yapmak yerine sade bir nikah töreni ile düğün masraflarından, pasta masraflarından, kuaför masrafların ve salon masraflarından kısmaya çalışıyorlar. Bizim gibi alt tabaka esnaflarının ticari hareketleri alt tabana göre işliyor. Benim üyelerim de dahil olmak üzere diğer meslek kuruluşlarının üyelerinin de ortak düşünce piyasalarda kaygı ortamının olması direkt olarak işlere yansıyor. İnsanlar bu yüzden para harcamaya korkar hale geldi. Türk ekonomisi geçmişten kalan bir güce sahip olsa da seçimlerden çıkan sonuç doğrultusunda olumsuz yönde etkilendi” diye konuştu.

'ESNAFLAR 8 AYDA 45 MİLYON KREDİ KULLANDI'

Geçen sene kullanılan kredi miktarında bu yıl 8 ay geçmesine rağmen yaklaşıldığını belirten Başkan Kiraz, “Biz 2014 yılında Esnaf Kefalet Kooperatifi’nden 60 milyon civarında kredi dağıtmıştık. Bu dönemde Ağustos ayına kadarki dönemde bu rakama çok yaklaştık. Asıl sıkıntı Eylül, Ekim ayları gibi başlayacak. Çünkü bu dönemde çocuk masrafları, üniversite masrafları ve diğer giderlerin daha yoğunlaşacağı aylar olacak ve esnaf daha da çok sıkıntıya girecek. Esnafın çektiği kredi miktarları daha da artacak. 2014 yılında 1 yıl boyunca 60 milyon kredi dağıtmışken, sadece bizim esnaf kefaret kooperatifimiz daha sekizinci ayda olmasına rağmen 45 milyon kredi kullandı. Bundan anlaşılan esnaf iş yapmıyor ve krediye saldırıyor. Esnaf borcunu ödemek için kredi çekmek zorunda kalıyor. Bu çekilen kredi masrafları daha da yükselirse ve esnaflar bu kredileri ödeyemezse durum çok kötüye doğru gidecek. Kuaför esnafları günü kurtarma peşinde. Esnaflar iş yapmasa bile sabit giderleri mevcut. Sigortası var, maliyesi, elektriği, suyu, işçi giderleri ve benzeri gibi sabit giderleri var. Esnaflar bu giderleri bir şekilde 5-6 ay karşıladı. Daha sonraları bu giderleri karşılayamadığı zamanda kredi çekerek borçlarını birkaç ay öteleme yöntemine yöneliyor. Birkaç ay geçtikten sonra da ekonomi iyiye gitmezse, bu piyasaya güven gelmezse kredilerde patlamalar olacak. Esnafta Kepenk kapatmalar artacak. Dolayısıyla piyasaların düzelmesi için bir an önce yeni bir hükümetin kurulması lazım. Bu erken seçim olur, koalisyon olur fark etmez. Biran önce sağlam bir hükümetin gelmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

'ESKİDEN HER HAFTA 7-8 GELİN OLURDU, ŞİMDİ İSE 1-2 TANE'

Vatandaşların düğün yapmaktan bile çekindiğini belirten Kiraz, “Bazen düşünüyorum bu insanlar hiç evlenmiyorlar mı diye. Önceden her hafta sonu kuaförlerde 7-8 tane gelin saçı olurdu. Şimdilerde ise ben üyelerimi gezdiğim zaman görüyorum ki 1-2 tane gelin saçı yapan salon ancak var. Hatta çoğu kuaför günü gelin saçı yapmadan kapatıyor. Bugünde 1-2 tane gelin saçı yapıyor dediğim kuaförler de belli başlı kuaförler. Önceki senelerde her kuaför salonunda 7-8 tane gelin olurdu. Bu işsizlik ortamı sadece kuaförler için geçerli bir durum değil. Kuaförler para kazanamıyorsa, beyaz eşyacı da para kazanmıyor başka esnaflarda kazanmıyor. Esnafta sıkıntı çok büyük. İnşallah her şey düzelir” ifadelerini kullandı.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim