• BIST 9090.76
  • Altın 2323.472
  • Dolar 32.3694
  • Euro 34.9717
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 21 °C

KTÜ’lü öğrenciler engellilerin yaşamını kolaylaştıracak projeye imza attı

KTÜ’lü öğrenciler engellilerin yaşamını kolaylaştıracak projeye imza attı
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü 4. sınıf öğrencilerinden Yasin Dalkılıç ve Rıdvan Nalbant geliştirdikleri...

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü 4. sınıf öğrencilerinden Yasin Dalkılıç ve Rıdvan Nalbant geliştirdikleri düşünce gücü ile robot kolu hareketi sayesinde özellikle felçli hastaların işini kolaylaştıracak. Öğrenciler geliştirdikleri proje sayesinde zihinsel protez oluşturma yolunda adım attı.

Türkiye'de ilk kez geliştirilen bu tarz projede beyin bilgisayar arayüzü sistemi kullanılarak, kişinin odaklanma veya dinlenme durumuna göre robot kolunun yatay eksende sağa ve sola hareketi sayesinde özellikle felçli insanların yaşamını kolaylaştırmaya yardımcı olacak. Proje yaşamını kolaylaştırmasının yanında eğlence sektöründe de kullanılabileceği kaydedildi.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü 4. sınıf öğrencilerinden Yasin Dalkılıç, proje sayesinde felçli kişilerin çevresindeki araçlarla ve insanlarla iletişim kurmasının mümkün olacağını belirterek, "Beyin bilgisayar arayüzü sistemleri, insan ile makine etkileşiminde giderek güçlenen bir teknoloji olmuştur. Beyin bilgisayar arayüzü kişilerin kas sistemlerini bir başka deyişle, motor sinir sistemlerini kullanmadan sadece düşüncesi ile bir bilgisayarı, elektromekanik bir kolu yada çeşitli nöroprotezleri kullanmalarını olanaklı hale getiren bir sistemlerdir. Bu projede, beyin bilgisayar arayüzü sistemi kullanılarak, kişinin odaklanma veya dinlenme durumuna göre robot kolunun yatay eksende sağa ve sola hareketi gerçekleştirecektir. Felçli bireylerin beynindeki sinirsel etkinliği doğrudan yorumlayabilecek bir teknoloji geliştirilebilse, bu bireylerin çevresindeki araçlarla ve insanlarla iletişim kurması mümkün olabilir. Bu durum proje oluşumunda temel motivasyon kaynağıdır. Sonuç olarak sistem oluşturulan sistem ile amaçlanan, felçli bir birey için (özellikle motor nöronlarını hareket ettirmeyen fakat bilişsen işlevini gerçekleştirebilen ALS hastaları için) zihinsel bir protez oluşturma yolunda bir adımdır. Beyin bilgisayar arayüzü sistemleri, halen geliştirilme aşamasındaki sistemler olup ülkemizdeki üniversiteler de dahil olmak üzere dünyada 100'ün üzerinde okul ve araştırma kurumu tarafından çeşitli seviyelerde incelenen oldukça popüler bir araştırma alanıdır. Biz de bu popüler çalışma alanının içinde olmak için proje konumuzu bu alana yönlendirdik" dedi.

"Türkiye'de bu şekil ilk kez bizim tarafımızdan geliştirildi"

Projenin Türkiye'de ilk kez kendileri tarafından geliştirildiğine dikkat çeken Dalkılıç, "Proje, içeriği bakımından değerlendirildiğinde daha çok felçli insanların hayatlarını idame edebilmelerine yardımcı olacak bir sistem olduğundan bahsedilebilir. Belli düşünce yoğunluğuna göre meditasyon durumuna göre isterse suyunu da içebilir, yemeğini yiyebilir . Elle yapabileceği her şeyi sadece düşünce ve odaklanma sayesinde yapabilir. Proje bu alana yönelik olmasının yanında, geliştirildiği takdirde eğlence sektöründe de kullanılabilir. Bu şekil proje Türkiye'de ilk kez bizim tarafımızdan geliştirildi. Pek yaygın olmayan projenin ticari bir getirisi olmadığından bu işe pek yoğunlaşılmamış" diye konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim