• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 25 °C

KTO Başkanı Mahmut Hiçyılmaz:

KTO Başkanı Mahmut Hiçyılmaz:
Kayseri Ticaret Odası (KTO) Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, asgari ücrete yapılan bin 300 liralık artış ile ilgili olarak yaptığı değerlendirmede, "1300...

Kayseri Ticaret Odası (KTO) Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, asgari ücrete yapılan bin 300 liralık artış ile ilgili olarak yaptığı değerlendirmede, "1300 TL'yi bir işçinin asgari olarak alması elbette iş dünyasını memnun edecek düzeydedir" dedi.

Asgari ücretin bin 300 liraya çıkmasının ardından değerlendirme yapan KTO Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, "Türkiye'de hem ekonomi hem de iş dünyasının en önemli gündem maddesi asgari ücretin artırılması konusudur. Biz iş dünyası olarak asgari ücretin artırılmasından yanayız. 1300 TL'yi bir işçinin asgari olarak alması elbette iş dünyasını memnun edecek düzeydedir. Hatta mümkün olsa bu fiyatın biraz daha artırılmasını biz uygun buluruz. Çünkü işçilerimizin aldıkları fiyat ne kadar fazla olursa o para iş dünyasına tekrar dönüş yapacak, piyasaya girecek ve iç ticaretteki canlanmayı körükleyecektir. Dolayısıyla biz işçilere verilecek olan 1300 TL'lik asgari ücretin normal olduğunu ve bin 300 TL olması gerektiğini savunuyoruz" diye konuştu.

Asgari ücretin artışıyla vergi yüklerinin de arttığını belirten Hiçyılmaz, "İşverenlerin de kendi içerisinde hem de asgari ücretten doğacak olan vergisel yükün iş dünyasına çok ağır geleceği hususundaki görüşlerimiz vardı. Bunları biz çeşitli platformlarda dile getirdik ve bu istihdam üzerindeki yükün devlet ve işverenler arasında paylaşılması gerektiği kanaatimizi sürekli dile getirdik. En azından yüzde 50 olarak paylaşılması gerektiği konusunu gündeme getirdik. Ancak hükümetin yapmış olduğu açıklama neticesinde bu yükün yüzde 40'lık kısmının hükümet tarafından karşılanacağı diğer kısmının ise işveren dünyasına yıkılacağı konusunda açıklamalar var. Bu bizim gönlümüzün arzu ettiği bir düzey değildir. Biz yarı yarıya paylaşılmasından yanaydık. Maalesef hükümet yüzde 40 katkıda bulunacağını söyledi. Endişelerimiz var biz sadece üreten ve ürettiklerimizi piyasaya sunan bir dünya değiliz. Bu ürettiklerimizi elbette dünyaya da satmak durumundayız. Biz rekabet noktasında sıkıntı çeker miyiz diye endişe ediyoruz. Çünkü bugün Türkiye dünyadaki 200'e yakın ülkeyle rekabet etmek durumunda. Dolayısıyla istihdam üzerindeki yük bakımından dünyada en çok yükün altına girmiş olan iş dünyasının bu yükünden biraz sıyrılması, hafifletilmesi gerektiği kanaatindeyiz. Biz rakiplerimizle aynı fiyatlarla ham madde, enerji kullanamıyoruz. Dolayısıyla daha fazla dünyaya açılabilmemiz ve ihracat yapabilmemiz için rekabet edebilme ortamımızın düzeltilmesi gerekiyor. Burada asgari ücretten doğacak olan yüklerin hafifletilmesi ve hükümetle iş dünyası arasında paylaşılması noktasındaki görüşümüzü onun için biz dile getirdik" şeklinde konuştu.

Hiçyılmaz ayrıca, "Önümüzdeki süreçte iş dünyası ebette sıkıntı çekecektir ama bu 1 yıllık süre içerisinde işçilere ödenecek olan bu fazla paranın piyasaya tekrar gelmesinden dolayı bir döngü sağlanacaktır. Bundan da ümitliyiz. İş dünyası olarak 2016 yılında adaptasyon dönemini biraz daha fazla yapılacak desteklerle geçirirsek 2016'dan sonraki yıllarda belli bir düzene girmiş olacaktır diye ümit ediyorum. Piyasa şartlarının da daha da iyileşmesi durumunda çok fazla sıkıntının olmayacağını düşünüyorum. 2016'nın yeterli olduğunu düşünüyorum. Çünkü 64. hükümetin almış olduğu tedbirler ve önümüzdeki seçimsiz sürecin çok iyi değerlendirmek suretiyle hükümetin alacağı tedbirlerle iş dünyasını işlerin açılacağı ve ihracat noktasında hamleler yapılacağı noktasında ümidimiz var. 2016 yılı yeterli olabilir diye düşünüyorum. Ondan sonraki yıllarda zaten iş dünyası bu konuya adapte olacaktır" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim