• BIST 9548.09
  • Altın 2494.299
  • Dolar 32.5056
  • Euro 34.5387
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 21 °C

KSO Başkanı Kütükcü’den Verimlilik Uyarısı

KSO Başkanı Kütükcü’den Verimlilik Uyarısı
Konya Sanayi Odası (KSO) Mart ayı olağan meclis toplantısı gerçekleştirildi.

Konya Sanayi Odası (KSO) Mart ayı olağan meclis toplantısı gerçekleştirildi.

Toplantıda konuşan KSO Başkanı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Memiş Kütükcü, terörden küresel ekonomiye, sanayi üretiminden verimliliğe değin pek çok konuya değindi. "Hiçbir güç geleceğimize olan inancımızı sarsamayacak" diyen Kütükcü, Türkiye'nin verimlilik açığına dikkat çekti.

Meclis Başkanı Tahir Şahin'in başkanlığında gerçekleştirilen meclis toplantısında konuşan Başkan Kütükcü, işgücü verimlilik düzeyi düşük olduğu için Türkiye'nin, kendisiyle aynı saat çalışan ülkelere göre daha az ürettiğini, bunun da ülkenin rekabetçiliğini olumsuz etkilediğini söyledi. Verimlilik açığının ülkenin sürdürülebilir kalkınmasının önündeki en büyük engellerden birisi olduğuna işaret eden Kütükcü, "Hem işgücünde hem de işletmelerimizde boyutları israfa kadar ulaşan bu verimlilik açığını mutlaka kapatmalıyız. Aksi halde 51. sırada yer aldığımız Global Rekabet Endeksinde üst sıralara tırmanmamız çok zor" ifadelerini kullandı.

"SANAYİ ÜRETİMİ VE İHRACATTAKİ TOPARLANMA SEVİNDİRİCİ"

Kütükcü, küresel ve bölgesel sorunların yanı sıra, içeride de terörle mücadele eden Türkiye'nin her şeye rağmen 2016 yılına pozitif başladığını anlatarak, "Reel sektörde yıla beklenenden güçlü bir başlangıç yaptık. Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi Ocak ayında yüzde 5,6 ile sürpriz bir artış gösterirken, ihracat rakamlarında da bir toparlanma yaşandı. Bir süredir düşüş eğiliminde olan ihracat, Şubat ayında yükseliş kaydetti. Ülkemizin ihracatı Şubat ayında, bir önceki aya göre yüzde 17.2, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3.1 arttı. Konya'nın ihracatı ise, bir önceki aya göre yüzde 21.2, bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 3.2 arttı. Bu toparlanmalar hepimizi mutlu ediyor. Ancak beklentimiz elbette bu artışların sürdürülebilir hale gelmesidir" diye konuştu.

"TÜM İYİMSERLİĞE RAĞMEN TEMKİNLİ DAVRANMAKTA FAYDA VAR"

Kütükcü, konuşmasında ABD Merkez Bankası FED'in faiz artırımlarının beklenenden daha geç başlayacağı ve daha yavaş hızda gerçekleşeceği sinyali vermesinin gelişmekte olan ülke piyasalarında bir bahar havası oluşturduğuna da dikkat çekerek, iş dünyasına tüm iyimserliğe rağmen temkinli davranmalarında fayda olduğu mesajını verdi.

"VİZELERİN KALKMASI ÖNEMLİ"

Türkiye ile Avrupa Birliği'nin girdiği yeni süreci de değerlendiren Kütükcü, özellikle vizelerin Haziran ayında kaldırılması ile ilgili yürütülen çalışmaların iş dünyasını yakından ilgilendirdiğinin altını çizerek, "Vizelerin kalkması iş dünyamız için büyük bir kolaylık olacak. Bu gelişme Türkiye ve AB'nin sadece siyasi değil, ticari ilişkilerini de yeni bir boyuta taşıyacak" ifadelerini kullandı.

Kütükcü, daha sonra meclis üyelerini Konya Sanayi Odası ve Konya Organize Sanayi Bölgesi'nin faaliyetleri hakkında bilgilendirdi.

Meclis toplantısına konuşmacı olarak katılan Homburg & Partner Yönetim Danışmanlığı Türkiye İş Geliştirme Direktörü Dr. Başar Gider de, ihracat pazarlarındaki fırsatlar ve riskleri değerlendiren bir sunum yaptı.

KSO Başkanı Kütükcü’den Verimlilik Uyarısı

KSO Başkanı Kütükcü’den Verimlilik Uyarısı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim