• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 18 °C

KSO Başkanı Kütükcü, Büyüme Rakamlarını Değerlendirdi

KSO Başkanı Kütükcü, Büyüme Rakamlarını Değerlendirdi
Konya Sanayi Odası Başkanı (KSO), TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Memiş Kütükcü, Türkiye'nin 2015 yılı büyüme rakamlarını değerlendirdi.

Konya Sanayi Odası Başkanı (KSO), TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Memiş Kütükcü, Türkiye'nin 2015 yılı büyüme rakamlarını değerlendirdi.

KSO Başkanı Kütükcü, "2015'in ilk çeyreğinde yüzde 2.5 büyüyen ülkemiz, ikinci çeyrekte 3.7, üçüncü çeyrekte 3.9, dördüncü çeyrekte ise 5.7 büyüyerek yıl ortalamasında yüzde 4'lük bir büyüme gerçekleştirmiştir. Özellikle son çeyrekteki yüzde 5.7'lik büyüme, ekonomimizin 2016 yılında da yoluna güçlü bir seyirle devam edebileceğinin öncü bir göstergesidir. Küresel ekonomideki ve Avrupa'daki durgunluğun devam ettiği, Çin ekonomisinin yavaşladığı, Rusya, Brezilya gibi ekonomilerin daraldığı, yakın coğrafyamızda sıcak gelişmelerin yaşandığı, üst üste iki seçim geçirdiğimiz ve terörle mücadele ettiğimiz bir dönemde Türkiye'nin yüzde 4 büyümesi son derece önemlidir. Türkiye yüzde 4 ile, G20 ülkeleri arasında en hızlı büyüyen 4. ekonomi olmuştur. Böyle bir dönemde yakalanan bu başarı iş dünyası olarak bizleri son derece memnun etmekle beraber, gerçek potansiyelimizin bu rakamların çok daha üzerinde olduğunu biliyoruz" şeklinde konuştu.

"İMALAT SANAYİ ÇİFT HANELİ BÜYÜMELİ"

2015'te imalat sanayinde de bir önceki yıla göre yüzde 3.8'lik büyüme kaydedildiğini aktaran Kütükcü, "İmalat sanayimizi çift haneli büyüme rakamlarına kavuşturmak zorundayız. İmalat sanayini çift haneli büyütmeden, Türkiye'yi de yüksek büyüme rakamlarına kavuşturamayız. Ayrıca yüzde 4'lük büyümeye rağmen, kişi başı gelirimiz dolar kurundaki yükselişten dolayı 10 bin 395 dolardan 9 bin 261 dolara düşmüştür. Yeniden 10 bin doların üzerine çıkabilmek ve orta gelir tuzağından kurtulabilmek için üretimin önündeki engelleri ortadan kaldıran, işletmelerimizin rekabet gücünü artıran reformlara ara vermeden devam etmeliyiz. Özellikle işletmelerimizde verimlilik ve kapasite odaklı reformları mutlaka hayata geçirmemiz gerekiyor" dedi.

"KONYA, BÜYÜMEYE POZİTİF KATKI VERİYOR"

Kütükcü, ayrıca Türkiye'nin sanayi merkezleri arasında yer alan Konya'nın güçlü sanayi alt yapısı, yeni yatırımları, ihracat ve istihdam sağlamadaki güçlü yapısı ile büyümeye pozitif katkı verdiğini, bu katkının giderek artacağını da sözlerine ekledi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim