• BIST 9524.59
  • Altın 2496.992
  • Dolar 32.5951
  • Euro 34.7865
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 18 °C

Kredi Kartı öncesi döneme geri dönüldü

Kredi Kartı öncesi döneme geri dönüldü
Kredi kartlarına getirilen taksit satışları kimilerini üzse de kimilerini sevindirdi.

Kredi kartına getirilen taksit sınırı kimini üzdü kimilerini ise sevindirdi. Taksitlere sınır getirilmesinin ardından Teknosa, Gold ve Bimeks gibi büyük grupların satışlarında ciddi düşüşler yaşanırken, senetle iş yapan AVM'ler ise adeta bayram etmeye başladı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun 1 Şubat'ta yürürlüğe giren ve bazı ürünlerde kredi kartına taksit sayısını 9 ile sınırlandıran, bazı ürünlerde ise tamamen kaldıran yönetmeliği sonrasında piyasada dengeler değişti.

Kredi kartına yapılan uzun vadeli taksit oranları sayesinde aylık gelirinin çok üstünde rakamlara yeni çıkan akıllı telefon ve bilgisayarları hiç düşünmeden alan vatandaş 1 Şubat'ta getirilen sınır ile yeni bir arayış içerisine girdi.

TEKNOLOJİ DEVLERİNİN İNDİRİM HAMLESİ BOŞA ÇIKTI

Firmaların bu noktada taksit sayısının azlığından ötürü yaşanacak kaybın önüne geçmek için yaptıkları indirim hamlesinin de işe yaramadığı gözleniyor. Çünkü taksit sınırı sonrasında cep telefonları ve bilgisayarlarda yüzde 20'lere kadar varan indirim yapan teknoloji devlerinin buna rağmen satışlarında ciddi düşüşler yaşandığı belirtiliyor. Sektör temsilcileri ise satışlardaki düşüşlerin özellikle cep telefonu ve bilgisayarlarda olduğunu belirtiyor.

KART ÖNCESİ DÖNEME GERİ DÖNÜŞ

Öte taraftan tüketici cephesinde ise kendisine sunulan indirimleri ve hediye kart üzerinden taksit arttıran formülleri tatmin edici bulmayan kimi vatandaş kart öncesi döneme geri dönerek senetle satış yapan mağazalara yönelirken, kimi vatandaş ise bağlı bulunduğu operatörünün kendisine sunduğu uzun vadeli satış seçeneği ile almak istediği ürüne sahip olma yolunu denemeye başladı.

SATIŞLAR YÜZDE 100 ARTTI

Hal böyle olunca kredi kartsız ve peşinatsız senetle alışveriş yapma imkânı sunan ve daha çok yerel bazda çalışan ''AVM''ler taksit sınırlaması sonrasında belli ürünlerde satışlarını yüzde 100 arttırdı.

HESAP ÜZERİNDEN 24 AY TAKSİT

Hiçbir peşinat ödemeksizin 15 ile 24 ay arasında taksit seçeneği sunulan bu yerlerden alışveriş yapmanın tek şartı alışveriş yapılacak mağazaya giderek kendinize bir hesap açmak. Başvuru sonrası bir sıkıntı olmaması halinde şahsına özel hesap yapılan ufak bir incelemin ardından bir kaç gün içinde açılabiliyor. Böylelikle açılan hesap ile peşinatsız istediğiniz ürünü de alabilmeniz mümkün olabiliyor.

YÜZDE 80 'İ 1.500 TL'NİN ÜSTÜNE BAKIYOR

1 Şubat sonrası satışlarının ciddi oranda arttığını söyleyen bir AVM yetkilisi kendilerine gelen müşterilerin yüzde 80'nin bin ile bin 500 TL'nin üzerindeki cep telefonlarına baktığına dikkat çekerken büyük bir çoğunluğunun da ödeme durumuyla ilgili yaptıkları araştırmada ''sağlıksız müşteri'' yani ödeme gücü düşük veya riskli müşteri olarak tespit edildiğini belirtti.

FİYATINA DEĞİL TAKSİT SAYISINA BAKILIYOR

Yalnız kartsız ve peşinatsız yapılan bu alışverişin bir dezavantajı da bulunuyor. O da fiyatı... Vatandaş uzun taksitlerle aldığı ürünün fiyatından çok aylık kendisine yansıyan taksit tutarına baktığı için totalde ödediği rakamı gözden kaçırıyor. Ancak taksitlerin toplam tutarına bakıldığında alınan ürünün piyasa değerinin 500 TL ile bin TL'nin üstünde bir fiyatla satıldığı görülüyor. Örnek verilmesi gerekirse; Apple'ın Iphone 5S marka akıllı telefonu teknoloji marketlerde 2 bin 150 TL civarındayken AVM'lerde ise bu rakam 3 bin 400 TL'ye kadar çıkabiliyor.Buna rağmen alım yapılması ise vatandaşın taksit konusunda geldiği son noktayı gözler önüne seriyor.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim