• BIST 9093.3
  • Altın 2324.193
  • Dolar 32.3628
  • Euro 34.9825
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 22 °C

Kredi kartı borcuna; kolay ödeme talebi

Kredi kartı borcuna; kolay ödeme talebi
Tüketici tarafından artan kredi ve kredi kartı borcunu yapılandırma talebinde bulunuldu.

 Tüketici tarafından artan kredi ve kredi kartı borcuna ödeme kolaylığı tanınması talebi geldi. Tüketiciler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu, torba kanuna bir madde eklenerek kredi ve kredi kartı borçlarının yeniden yapılandırılmasını önerdi.

Hanehalkı borcu giderek artıyor. Bu tabloda kredi ve kredi kartı kullanımının önemli payı var. Merkez Bankası verilerine göre tüketici kredilerinin miktarı 253 milyar liraya dayandı, kredi kartı harcamaları 82 milyar lirayı buldu. Borç miktarının artmasından tüketici dernekleri de rahatsız. Konu ile ilgili Cihan’a açıklamalarda bulunan TÜDER Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu, kredi ve kredi kartı borçlarının artmasının kaygı verici bir durumda olduğunu; sosyal patlamalara mahal verdiğini ifade etti.

2006’da yürürlüğe giren kanunla kredi kartı harcamalarına limit sınırı konulduğunu anlatan Ağaoğlu, “Maalesef sonradan bu sınıra uyulmamış, büyük limitli kredi kartları dağıtılmış, tüketiciler borçlanmaya itilmiştir. Maalesef kamu otoritesi bu duruma seyirci kalmıştır. Bir polis memurunun beylik silahı ile intiharının ardından çıkarılan kredi kartları kanununun 9. maddesi bireye verilen tüm kredi kartlarının toplam limitinin o bireyin gelirinin 4 katını aşamayacağını açıkça beyan etmiştir. Ancak bankalar bu maddeye itibar etmemiş, halk da olmayan parayı harcamanın çekiciliğine kapılarak tuzağa gelmiştir. Bu nedenle kredi kartı ve tüketici kredi borcunu ödeyemeyen sayısı her geçen gün artmakta, hanelerde huzursuzluklar çıkmaktadır.” ifadelerini kullandı. Ağaoğlu, şöyle devam etti:

“Elbette bankalar limitlerde aşırı artırıma giderken tüketicimizin onuruna önem verdiğini, borcunu ödeyemediğinde varını yoğunu satacağını biliyordu. Ama gel gör ki hediye altınları paraya çeviren buna rağmen borcunu kapayamayanlar oldu. Bu durumda olanlar soyguna dahi yöneldi. Yahu polis memuru bile soyguna kalktı. Bankalar tüketicilerimizin onuruna önem verdiğini bildiği için limitlerde kanunu bir kenara bıraktı, haneleri ve bireyleri borçlandırdı. Yine kredi kartına taksit sınırlamasında geç kalındığı için bozulan ekonomik yapı, aileler için bozulan ekonomik yapı bir türlü onarılamadı. Doğal olarak onun katkısı ile cari açık büyüdü. Öyle ya birinin gelirinden fazla harcadığında açık vermesi doğaldır. Bu tür ülkeler de açık verir.”

Ağaoğlu, devletin kredi ve kredi kartı borcunu ödeyemeyenlere kolaylık tanımadığından yakındı. Torba kanunlarda borçlular için bir hüküm bulunmadığından dert yandı. Ağaoğlu, “Esasında torba kanuna bir madde eklenerek belli döneme kadar borcunu ödeyememiş, takibe takılmış kredi ve kredi kartı borçlularına ödeme kolaylığı getirilebilir. Torba kanun kapsamında bankaların uyguladığı abartılı faizler terk edilmek sureti ile borçlara enflasyon oranında faiz eklenerek taksitlendirilebilir. Böyle olduğu takdirde onurlu tüketicimiz borçlarını bir nebze ortadan kaldırma imkânı elde edecektir.”

TÜDER Genel Başkanı, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nu (BDDK) da limit sınırına uymayan, kurallara aldırmayan bankalara yaptırım uygulamaya davet etti.

Aydın Ağaoğlu, tüketicilere ise harcamalarında ihtiyatlı olmayı önerdi. “Ayağınızı yorganınıza göre uzatın. Plastik kartlarla olmayan parayı harcama cazibesinden uzak durun. Unutmayın borç yiyen kesesinden yer. “ tavsiyesinde bulundu.

 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim