• BIST 9697.93
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C

Kredi çekenler dikkat!

Kredi çekenler dikkat!
Yargıtay 13. Hukuk Dairesi, konut kredisi çeken vatandaşın krediyi erken kapatmak istemesi sırasında tahsil edilen erken kapama ücretinin iadesine karar veren yerel mahkeme kararını bozdu.

 Aksaray'da bir bankadan konut kredisi çeken kişi, kredisini erken  kapatmak istedi. Banka ise tüketiciden erken kapatma ücreti tahsil etti. 
 
Kredi çeken kişi, kendisinden tahsil edilen erken ödeme ücretinin  faiziyle bankadan tahsiline karar verilmesi istemiyle dava açtı. 
 
Aksaray 1. Asliye Hukuk Mahkemesi, davayı kabul ederek bankanın  davacıya tahsil edilen parayı ödemesine karar verdi. 
 
Yerel mahkemenin kararında, alınan bu paranın tüketiciye verilen hangi  hizmet karşılığı veya yapılan hangi masrafa karşılık alındığının belli olmadığı  belirtildi. Kararda, kredi kapatılması ve ipotek kaldırılması sırasında alınan  ücretin 4077 sayılı Tüketici Kanunununa aykırı olduğu kaydedildi. 

Yargıtay bozdu 

 Aksaray 1. Asliye Hukuk Mahkemesi kararının banka tarafından temyiz  edilmesi üzerine dosyayı görüşen Yargıtay 13. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin  kararını bozdu. 
 
Dairenin kararında, Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanunun, "Konut  Finansmanı Sözleşmeleri" başlıklı maddesinde, tüketicinin, konut finansmanı  kuruluşuna borçlandığı toplam miktarı önceden ödeyebileceği gibi aynı zamanda bir  ya da birden çok ödemeyi vadesinden önce yapabileceğinin hüküm altına alındığı  hatırlatıldı. 
 
Aynı maddede, "Faiz oranının sabit olarak belirlenmesi halinde,  sözleşmede yer verilmek suretiyle, bir ya da birden fazla ödemenin vadesinden  önce yapılması durumunda konut finansmanı kuruluşu tarafından tüketiciden erken  ödeme ücreti talep edilebilir. Erken ödeme ücreti gerekli faiz indirimi yapılarak  hesaplanan ve tüketici tarafından konut finansmanı kuruluşuna erken ödenen  tutarın yüzde ikisini geçemez. Oranların değişken olarak belirlenmesi halinde  tüketiciden erken ödeme ücreti talep edilemez" hükmünün yer aldığı kaydedildi. 
 

Kararda, "Buna göre, taraflar arasındaki kredi sözleşmesinin faiz  türüne göre, davacıdan kredi borcunun erken kapatılması halinde erken kapama  ücretinin tahsilinde hukuka aykırılık bulunmamaktadır" denildi. 

 
Erken kapama ücreti olarak davacıdan tahsil edilen miktarın iadesine  karar verilmesinin usul ve yasaya aykırı olduğu belirtildi. 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim