• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 16 °C

"Kravat ve takım elbiseden ibaret olan iyi hal indiriminden vazgeçilmeli"

"Kravat ve takım elbiseden ibaret olan iyi hal indiriminden vazgeçilmeli"
Antalya Barosu Kadın Hakları ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliliği Komisyonu Başkanı Avukat Umut Çiftçi, kravat ve takım elbiseden ibaret olan iyi halin indirim...

Antalya Barosu Kadın Hakları ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliliği Komisyonu Başkanı Avukat Umut Çiftçi, kravat ve takım elbiseden ibaret olan iyi halin indirim sebebi olarak görülmesinden vazgeçilmesi gerektiğini söyledi.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü ile ilgili Manavgat Adliyesi önünde açıklama yapan Çiftçi, "Cinsel suçlarda kadının beyanı esastır, ne bunun ne de cinsel saldırı ya da istismar mağduru kadın ve çocukların davranışlarının tartışılacak bir tarafı yoktur." dedi.

Kadına şiddet vakıalarında her geçen gün artışın olduğunu belirten Çiftçi, bizzat medya eliyle körüklenen kadına şiddet olgusu var olduğunu kaydetti.

Televizyon kanallarında prime time denilen akşam en yoğun izlenen zaman diliminde bile kadının aşağılanmadığı, hakarete ve şiddete uğramadığı neredeyse tek bir program ve tek bir dizi yok olduğunu belirten Antalya Barosu Kadın Hakları ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliliği Komisyonu Başkanı, kadın hakkı ihlallerinin en yoğun yaşandığı, kadına şiddetin her türlüsünün en ağırından görüldüğü en bariz örneğin ise "Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz" dizisi olduğunu ileri sürdü.

"DİZİLERLE İLGİLİ RTÜK'Ü GÖREVE ÇAĞIRIYORUZ"

Manavgat Kadın Hakları ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu olarak RTÜK'e şikayet ettiklerini açıklayan Çiftçi, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu dizinin bir an önce gerekli idari yaptırımlar uygulanarak yayından kaldırılması gereklidir. Evlilik dışı ilişkiyi, zinayı normalleştiren, hatta yücelten bu dizide, eşinin gayrimeşru ilişkisini kabullenmeyip, boşanmak isteyen kadının ve boşanma avukatı olan kadın avukatın açıkça tehdit, hakaret ve aşağılanmaya uğraması hiçbir şekilde kabul edilemez. Toplumun her kesimi tarafından izlenilen ve söyledikleri, yaptıkları toplumda rol model alınan tiplemelerin; bizzat kadına şiddetin,kadını taciz ve tehdit etmenin faili durumundayken, çok da övünülesi bir şey yapıyormuş havasında sunulması, tüm hukuk kurallarına ve tüm ahlak değerlerine tamamen aykırıdır." diye konuştu.

"SON BEŞ YIL İÇİNDE BİN 134 KADIN ÖLDÜRÜLDÜ"

Son beş yılda bin 134 kadının erkekler tarafından öldürüldüğüne dikkat çeken Antalya Barosu Kadın Hakları ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliliği Komisyonu Başkanı, O erkekler ki, sadece bir birey olarak kendi hayatı ile ilgili kararları kendisi vermek istediği için "benim için her şeyden önemli" dedikleri kadınları, hunharca öldürdüklerini kaydetti. Umut Çiftçi, açıklamasını şöyle tamamladı: "Adına aşk, sevgi dediler, adına kıskançlık dediler, adına töre dediler. Aslında söyledikleri tek şey ataerkinin "kadın erkeğine tabidir" söyleminin bir tekrarı idi. Kimisi halen yargı önüne çıkarılamadı, kimisi hala yargılanıyor. Kimisi hak ettiği cezayı aldı, kimisi ise takım elbise-kravat indiriminden faydalandı. 2015 yılında basına yansıyan tecavüz vakası sayısı 133, yine sadece basına yansıyanlara göre 208 kadın ve kız çocuğu tacize uğradı. Erkekler kendilerini "o da istedi" ya da "iftira atıyor" diye savundular. Mahkemelerde kadınların ne yaptığı, ne söylediği ya da nasıl giyindiği tartışıldı. 2015 yılında erkekler en az 370 kadını yaraladı. Bu kadınlardan, bir avukat yardımından yararlanacak maddi gücü olmayanlar, polis merkezlerinde, mahkemeler de, bir avukat yardımından yararlanma hakkına sahip olan erkekler karşısında, yalnız başlarına dertlerini anlatmak zorunda bırakıldılar."

Cihan

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim