• BIST 9016.2
  • Altın 2295.172
  • Dolar 32.3273
  • Euro 35.0468
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 23 °C

KPSS'de hatalı soru skandalı: Dava açıldı

KPSS'de hatalı soru skandalı: Dava açıldı
KPSS’nin 12 Temmuz’da yapılan “Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi”ndeki sekiz sorunun hatalı olduğu iddiasıyla Ankara Bölge İdare Mahkemesi’ne dava açıldı.

Sınava girenlerin hatalı olduğunu iddia ettiği 2, 6, 7, 10, 18, 24, 25 ve 33 numaralı coğrafya sorularını inceleyen Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Coğrafya Bölümü Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atalay’ın hazırladığı rapora Hürriyet ulaştı. Soruları inceleyen ve detayları analizlerine yer veren Prof. Atalay, 2015 Temmuz döneminde sorulan sorularda hataların olduğunu, bazı sorulardaki seçeneklerin ise hepsinin doğru ve yanlış olduğunu iddia etti. Prof. Atalay, ÖSYM Başkanlığı’na da sunduğu raporda şu ifadelere yer verdi:

SORU HAZIRLAYANLAR ALANDA YETERİNCE YETİŞMEMİŞ 

“40 yıldan beri coğrafyanın aşağı yukarı tüm alanlarında araştırma yaparak ve uygulamalı coğrafya konularında 20’yi aşkın kitap, 200 aşkın makale üreten ve binlerce öğrenci yetiştiren bir öğretim üyesi olarak 2015 Temmuz döneminde sorulan soruların; gerek içeriği gerekse imla ve ifadesinin son derece kısır olduğu, yanlış soruların bulunduğu ve bazı sorulardaki seçeneklerin hepsinin doğu ve yanlış olduğu, Doğal ortamı, doğal ortamla insan arasındaki ilişkileri inceleyen coğrafyanın asıl amacına yönelik soruların çok az olduğu, ülkemizin coğrafi özelliklerini belirten sorulara gereken önemin verilmediği, soru hazırlayanların coğrafi alanda yeterince yetişmediği, ilgili güncel ve kapsamlı kaynakları yeterince gözden geçirmediği sonucuna ulaşmış bulunmaktayım.”

İPTAL DAVASI AÇACAĞIZ 

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk da, hatalı soruların iptal edilmesini istedi. Hatalı sorularla ilgili kendilerine de çok sayıda şikayetin ulaştığını belirten Koncuk, şunları söyledi:

“Sorulardaki hatalar basit ve sıradan hatalar değil. ÖSYM, sınav ve yerleştirme inceleme masrafları karşılığı olarak 5 lira, sınav sonuç belgesi için 10 lira, itiraz edilen her sınav sorusunun incelenmesi için 20 lira ve soru kitapçığını görmek ve cevap kağıdının incelenmesi için 50 lira talep ediyor. Soruları yayımlamaktan imtina eden ÖSYM, bakalım söz konusu ‘hatalı sorular’ olunca nasıl bir tutum sergileyecek? ÖSYM bu kadar itiraz, bu kadar hatalı soru karşısında üç maymunu mu oynayacak, yoksa gereğini yaparak hatalı soruları iptal mi edecek? Hazırladığı sorular bakımından da tartışmalı bir kurum haline gelen ÖSYM, kendine ne zaman çekidüzen verecek? KPSS’deki ‘Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi’nde yer alan coğrafya soruları kamuoyunun vicdanını yaraladı. Bu sorular tartışmalı. Hatalı sorular ivedilikle iptal edilmeli. Türk Eğitim-Sen olarak hatalı soruların iptali için dava açacağımızın da bilinmesini istiyoruz. 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim