• BIST 9079.97
  • Altın 2324.337
  • Dolar 32.3593
  • Euro 34.9423
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 14 °C

Köylüler Dedelerinin Mirası 819 Dönüm Arazi İçin Direniyor

Köylüler Dedelerinin Mirası 819 Dönüm Arazi İçin Direniyor
Bursa'da 1950'li yıllarda 891 dönüm mera alan köylüler, 2012 yılında çıkan bütünşehir kanunuyla arazilerinin belediyenin mülkiyetine geçmesi üzerine...

Bursa'da 1950'li yıllarda 891 dönüm mera alan köylüler, 2012 yılında çıkan bütünşehir kanunuyla arazilerinin belediyenin mülkiyetine geçmesi üzerine mahkemeye başvurdu. Belediye tarafından imara açılmak istenen arazide etüt çalışması yapmak isteyen yetkililere karşı çıkan köylüler, sondaj makinesinin çalışmasına müsaade etmeyerek durumu protesto etti.

Bursa'nın Karacabey ilçesine bağlı Danışment köyünde, 1950'li yıllarda 52 çiftçi bir araya gelerek, şahıs arazisi olan 891 dönüm araziyi satın aldı. Hayvanlarını otlatmak için devasa arazi satın alan çiftçiler, burayı köy tüzel kişiliğine geçirerek, bütün köyün istifadesine sundu. Ancak 2012 yılında çıkan bütünşehir yasasıyla Danışment köyü mahalleye dönüştü. Yeni kanunla birlikte arazi Karacabey Belediyesi'nin mülkiyetine geçti.

ETÜT ÇALIŞMASINA İZİN VERMEDİLER

Çıkan yasadan sonra arazide incelemede bulunan yetkililer, arazinin mera vasfını kaybettiğine karar verdi. Bahse konu arazinin belediye tarafından imara açılması girişimine hız verildi. Dedelerinin para vererek satın aldığı tapulu arazinin belediyeye geçmesine tepki gösteren köylüler konuyu yargıya taşıdı.

Etüt çalışması yapmak için araziye sondaj makinesi gönderen belediye yetkilileri köylülerin direnişiyle karşılaştı. Sondaj yaptırmak istemeyen köylüler iş makinesinin çalışmasına izin vermeyerek yetkililerle görüşmek istedi. Yetkililerle bir araya gelen köylüler, "İş makineleri arazimizden gidene kadar buradayız, evlerimize gitmeyeceğiz. Dedelerimizin para vererek, hatta kredi çekerek aldığı araziyi size vermeyeceğiz" diye konuştu. Köylülerin tepkisi üzerine iş makinesi araziden ayrıldı.

"MAHKEMEYE BAŞVURDUK"

Danışment sakinleri, "Mera vasfını kaybettiği söylenerek arazimizi belediyeye devrettiler. Belediye burasını imara açmak istiyor. İstimlak etmek istiyor. Biz de köylü olarak buna karşı çıkıyoruz. Dedelerimiz 1950 yılında bu araziyi birçok zorluğa rağmen almış. Arazi daha sonra köy halkına mera olarak kullanılmak üzere bağışlanmış. 819 bin metrekare arazi bütünşehir yasasıyla belediyelere devroldu. Karacabey Belediyesi bu arazide zemin etüdü yapmak istiyor. Köyümüzün merasının geri verilmesini istiyoruz. Burası şahıstan satın alındı. Dedelerimiz, babalarımız buraya para verdi. Mahkemeye başvurduk. Hayvanlarımız bu merada otluyor. Köylünün hiçbir arazisi yok. Bu insanlar çocuk okutuyor, evine ekmek götürüyor. Dedelerimiz bu yerleri bırakmasaydı biz hayvancılığı nerede yapacaktık? 1950 senesinin tapuları elimizde. Biz bu arazinin tekrar köyümüze verilmesini istiyoruz" dediler.

BELEDİYE BAŞKANI: "TAPUSU ELİMİZDE"

Büyükşehir yasasıyla köylerin bazı gayrimenkullerinin ilçe belediyelerine geçtiğini söyleyen Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan ise "Sözü geçen arazi de bu çerçevede Karacabey Belediyesi'ne devredildi. Tapusu Karacabey Belediye'sinin üzerinde. Burası marjinal bir tarım arazisidir. İmar uygulaması yapmayı düşünüyoruz. Yatırımcı getirmeyi düşünüyoruz. Bunların hepsini şeffaf bir şekilde yapacağız. Daha kesinleşen hiçbir şey yok. Arkadaşlarımız jeolojik etüt için araziye gitti" dedi.

Köylüler Dedelerinin Mirası 819 Dönüm Arazi İçin Direniyor

Köylüler Dedelerinin Mirası 819 Dönüm Arazi İçin Direniyor

Köylüler Dedelerinin Mirası 819 Dönüm Arazi İçin Direniyor

Köylüler Dedelerinin Mirası 819 Dönüm Arazi İçin Direniyor

Köylüler Dedelerinin Mirası 819 Dönüm Arazi İçin Direniyor

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim