• BIST 9079.97
  • Altın 2306.744
  • Dolar 32.3171
  • Euro 35.0321
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 19 °C

Köye dönene 15 bin lira!

Köye dönene 15 bin lira!
Rize'nin İkizdere ilçesinde muhtar köy nüfusunun sayısının her geçen gün azalmasını önlemek için 6 yıl önce bir kampanya başlattı.

 Rize'nin İkizdere İlçesi Gölyayla Köyü muhtarlığı, köy nüfusunun her geçe gun azalması üzerine yaklaşık 6 yıl önce ilginç bir kampanya başlattı ve köye dönüş yapanlara 15'er bin lira para yardımı yapılacağını  açıkladı. Ancak kampanya ilgi görmedi, geçen süre içinde sadece 4 aile kendileri istediği için köye dönüş yaptı. Dönüş yapanların para yardımını kabul etmemesi üzerine kampanya sona erdirildi.

 İkizdere İlçesi'ne 20 kilometre uzaklıktaki, 30 haneli ve 200 nüfuslu Gölyayla Köyü'nde 6 yıl önce Köy Muhtarlığı ile İstanbul'da bulunan Gölyayla Köyü Yardımlaşma Derneği tarafından, 'Köye dönüş' kampanyası başlatıldı. Başta İstanbul, Bursa ve Samsun olmak üzere gurbette yaşayanların köye geri dönmesini amaçlayan kampanya ile dönüş yapanlara 15'er bin lira para yardımında bulunulacağı duyuruldu. Ancak geçen sürede sadece 4 aile, kampanya nedeniyle değil kendi istekleri ile köye dönüş yaptı, 15 bin lira para yardımını da kabul etmedi.

"YETERLİ DUYARLILIK OLMADI"

Gölyayla Köyü Muhtarı Dursun Ali Kan, azalan köy nüfusunu yeniden artırmayı, köy hayatını yeniden canlandırmayı amaçladıkları için kampanya başlattıklarını söyledi. Kan, "Kampanya kapsamında köye döneceklere 15 bin lira para yardımında bulunacağımızı duyurduk. Tek şartımız 5 yıl köyden ayrılmamaktı. Ancak bu konuda yeterli duyarlılık olmadı. Gelenler de kendi istekleri ve imkanları ile köye dönüş yaptı. Para almak için kimse müracaat etmeyince kampanyayı sona erdirdik" dedi. Köyün gerçek nüfusunun 7 bini aştığını ifade eden Muhtar Kan, "Ancak köy nüfusunda görünenler büyük şehirlerde yaşıyor. Köyde yaşayanlar 15 haneye kadar düştü. Her yıl bunu artırmaya çalışıyoruz. İsteğimiz köye dönüş yapılması. Köyümüz ıssızlaşmasın" diye konuştu.

"KÖYÜMÜZÜ ÖZLEMİŞİZ"

İki ay önce kendi imkanları ile köye dönüş yaptığını ve kendisine teklif edilen 15 bin lira dönüş yardımını almadığını anlatan Abdurrahman Keskin de, "İşimi çocuklara bıraktım ve köye döndüm. Besicilik yapmaya başladım" dedi. 30 yıl üzerine köyüne geri döndüğünü anlatan İbrahim Yazıcı ise, "Ben de 15 bin lira yardımı almadım. Buraları özlemiştim. İstanbul güzel ama köyümüzü daha çok seviyoruz. Ben de hayvancılık yapacağım. İnşallah başaracağız" diye konuştu.

 

Etiketler: ,
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim