• BIST 9530.47
  • Altın 2477.644
  • Dolar 32.4678
  • Euro 34.7142
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 17 °C

Köyden Şehre Göç Tersine Döndü

Köyden Şehre Göç Tersine Döndü
Eskişehir'de bir dikiş makinesi servisinde çalışan Sami Başkaya (65) isimli vatandaş, emekli olduktan sonra şehrin stresli ortamına daha fazla dayanamayarak...

Eskişehir'de bir dikiş makinesi servisinde çalışan Sami Başkaya (65) isimli vatandaş, emekli olduktan sonra şehrin stresli ortamına daha fazla dayanamayarak köyüne dönüş yaptı.

Büyük umutlarla şehre yapılan göçler, çoğu zaman hüsranla sonuçlanıyor. Şehrin kalabalığı ve pahalılığı köyden şehre göç eden vatandaşlara rahatsızlık veriyor. İlk fırsatta köylerine dönmek isteyen vatandaşlar, bu hedeflerine çoğu zaman emekli olduklarında ulaşıyorlar. Eskişehir'in Seyitgazi ilçesine bağlı İdrisyayla Mahallesi'nde yaşayan Sami Başkaya da yıllarca şehir merkezinde çalıştı. Emekli olunca ilk fırsatta köyüne yeniden dönen yaşlı vatandaş, bahçesinde yetiştirdiği doğal ürünlerin tadına doyamıyor. Türkmen dağlarının eteklerinde bulunan mahallede telefon ile iletişim de bir hayli zor gerçekleşiyor. Başkaya, sırf bu yüzden torunlarından kopmamak için eve internet bile bağlatmış. Eski ve doğal yaşamına tekrar dönmek için uğraştığını anlatan Başkaya, "İş hayatımdan sonra hayat pahalılığı ve zor şartlar bizleri tekrardan köyümüze dönmeye itti. Baba yadigarı yerimizi onardık evimizi yaptık, her türlü gıdamızı yaz oldu mu yetiştiriyoruz. Köyümüzün suyu çok kaliteli hiç kireç yok, toprağımız kıraç tarıma çok elverişli bir iki kez yağmur yağsa bile ürünlere etkisi devam ediyor" dedi.

"İLK DEFA KÖYÜMDE FINDIK VE MUŞMULA YETİŞTİRDİM"

Yeni yasa ile köyken mahalle olan İdrisyayla Mahallesi'nin doğallığından bahseden Başkaya, oluşturulacak şartlar ile şehirdeki insanların yeniden köylere dönebileceğini dile getirdi. Emekli olacak vatandaşlara da çağrılarda bulunan Başkaya, "Burada yetişen fasulye ve nohutlara rağbet çok fazla. Arılarımız var ve ballarımızın kalitesi ilimizde ve çevremizde bilinmektedir. Pekmezimiz çok meşhurdur, bu şartlarla köyde yaşamak bizlere daha değerli gelmektedir. Genç nüfusumuz azdır ama oluşturulacak imkanlar onları tekrardan köye dönüşe özendirebilir. Bahçemde bir çok ağaç var ve ilk defa köyümde fındık ve muşmula yetiştirdim. Ürünlerini azda olsa yeme fırsatım oldu. Bahçemde kiraz, ceviz, fındık, erik, muşmula, elma, armut, vişne hatta ahududu var. Bunları geliştirmeye çalışıyorum. Bir çok ağacı aşıladım, bahçemde domates biber gibi temel ihtiyaçlarımı yetiştiriyorum ve hiç fenni bir gübre kullanmıyorum. Tamamen doğal yollarla ve ayrıca muhteşem bir doğa harikası manzaramız ve temiz havamız var. Bu şartlar olunca tabi ki bizleri tekrardan doğup büyüdüğümüz topraklara itti. Sizleri bu güzellikleri görmeye davet ederim ve emekli olacak vatandaşlara da köyünüze sahip çıkın derim" şeklinde konuştu.

Köyden Şehre Göç Tersine Döndü

Köyden Şehre Göç Tersine Döndü

Köyden Şehre Göç Tersine Döndü

Köyden Şehre Göç Tersine Döndü

Köyden Şehre Göç Tersine Döndü

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim