• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 22 °C

Köy Enstitüleri’nin 76. Kuruluş Yıldönümü Etkinlikleri

Köy Enstitüleri’nin 76. Kuruluş Yıldönümü Etkinlikleri
Köy Enstitüleri'nin Kuruluşu'nun 76. Yıldönümü etkinlikleri kapsamında Tepebaşı Belediyesi Zübeyde Hanım Kültür Merkezi'nde, Köy Enstitüleri'nin...

Köy Enstitüleri'nin Kuruluşu'nun 76. Yıldönümü etkinlikleri kapsamında Tepebaşı Belediyesi Zübeyde Hanım Kültür Merkezi'nde, Köy Enstitüleri'nin kuruluşu ve bu günlere nasıl geldiğini anlatan bir panel gerçekleştirildi.

Panele, Eskişehir Vali Yardımcısı Ömer Faruk Günay, Cumhuriyetçi Halk Partisi (CHP) 16. ve 22. Dönem Denizli Milletvekili Eğitimci Yazar Mustafa Gazalcı ve Eğitimci Yazar İlyas Küçükcan, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, Odunpazarı Belediye Başkanı Av. Kazım Kurt, Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Eskişehir Şube Başkanı Ayhan Türkseven ve çok sayıda davetli katıldı.

Burada konuşan Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği (YKKED) Eskişehir Şube Başkanı Ayhan Türkseven, Köy Enstitüleri'nin aydınlık bir cumhuriyet projesi olduğuna dikkat çekti. Türkseven, "Köy Enstitüsü, 19 Nisan 1940 yılında kurulan ve 1946 yılında rotasından saptırılan, 1954 yılında kapatılan özgün, aydınlık, bir cumhuriyet projesidir. Yine Köy Enstitüleri, emperyalist işgali topraklardan kovan ve ezilen halkımıza ulusal kurtuluş yolunu açan Türk halkının sosyal kurtuluşa uzanan elidir. Köy Enstitüleri yoksulluğu, açlığı, salgın hastalıkların, bilgisizliğin pençesindeki Anadolu için bir uygarlık, değişim, tasarım ve sosyal devrimin adıdır. Köy Enstitülerinden çoban adayı 17 bin 341 köy çocuktan bilinçli bir aydın, gerçek bir cumhuriyet öğretmeni ve köy sağlık memuru meydana getiren kurumun adıdır. Özünde Köy Enstitüleri bir özgürleşme eylemidir" dedi.

Ardından konuşan Başkan Ataç ise, "Eskişehir'de Köy Enstitüleri mezunları büyüklerimizden ciddi kayıplarımız oldu. Onları da hasretle anıyorum. Emekleri o kadar büyük ki bunu hiç zaman görmezden gelemeyiz. Ben sizlere Köy Enstitülerini anlatırsam yanlış olur benim sizlerden dinlemem önemlidir" ifadelerini kullandı.

Vali Yardımcısı Ömer Faruk Günay ise, Köy Enstitüleri kahramanlarını unutmamak ve o zaman ki ruhu tekrar canlandırmak gerektiğine dikkat çekti. Günay, "Köy enstitüleri konusunda uzman değilim ama okuduğum kadarıyla sizlere aktarmaya çalışıyorum. Evrensel eğitim dediğim eğitim ölçülerinde insan yetişmezse sizde pişman olursunuz. Güzel bir dersimiz var oda Köy Enstitüleri Projesi. Bu projeyi çok güzel bir uygulama olarak alıp biz Türkiye'nin geleceği için nasıl bir sistem kurmalı ve işletmeliyiz diye kafa yormalıyız. Umarım hayal ettiğimiz bir eğitimi gerçekleştiririz onun için çaba gösteririz" şeklinde konuştu.

Söyleşide konuşma yapan eğitimci yazar İlyas Küçükcan da, "Sık sık Köy Enstitüleri konusunda yapılan yanlışlardan biriside Hasan Ali Yücelin görevden alındığı ve bu şekilde de hemen köy enstitüleri yapısının bozulduğu şeklide yayınlar yapıldı. Hasan Ali Yücel görevden alınmadı. Görevden alınması söz konusu değildi" diye konuştu.

Panel sonrasında desteklerinden dolayı YKKED Eskişehir Şube Başkanı Ayhan Türkseven tarafından Başkan Ataç'a plaket veridi.

Köy Enstitüleri’nin 76. Kuruluş Yıldönümü Etkinlikleri

Köy Enstitüleri’nin 76. Kuruluş Yıldönümü Etkinlikleri

Köy Enstitüleri’nin 76. Kuruluş Yıldönümü Etkinlikleri

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim