• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 17 °C

Kötü karneye tepki göstermeyin birlikte çözün

Kötü karneye tepki göstermeyin birlikte çözün
Bursa Özel Hayat Hastanesi psikologlarından Uzm. Klinik Psikolog Dilek Kaymak Kısaer, okulların sömestr tatiline girmesiyle birlikte karne heyecanının öğrenci...

Bursa Özel Hayat Hastanesi psikologlarından Uzm. Klinik Psikolog Dilek Kaymak Kısaer, okulların sömestr tatiline girmesiyle birlikte karne heyecanının öğrenci ve velilerde kâbusa dönüşmemesi için önemli uyarılarda bulundu.

Bu karne döneminde de sevinen ve üzülen öğrencilerin olacağını belirten Uzm. Klinik Psikolog Dilek Kaymak Kısaer, yaşanacak bu hayal kırıklığı karşısında ailelerin sergilemesi gereken tutum ve davranışlar hakkında şu bilgileri paylaştı: "Karne gününe kadar aile çocuğun derslerinin iyi geleceğini düşünüp kötü karne geldiğinde şaşırıyorsa burada iyi gitmeyen bir iletişimden bahsedilebilir. Karne sendromunu düzeltmeye oradan başlanmalıdır. Çünkü çocuk derslerim kötü gidiyor ve bunun için yardım istiyorum diyemiyordur."

KÖTÜ KARNENİN BİRÇOK NEDENİ VARDIR

Kötü karnenin birçok nedeni olabildiğini anlatan Psikolog Kısaer, "Aslında karne bir semptomdur ve arkasında yaşanan mutlaka başka bir şeyler vardır. Bu bir çıktıdır burada girdilere bakmak lazım. Aile çocuk iletişiminde problem olabilir, aile içinde başka problemler vardır ve çocuk bundan etkilenmiş olabilir. Çocukta bir öğrenim güçlüğü veya dikkat eksikliği olabilir. Veya çocuk ders çalışma becerisini edinememiş ve ailede bunu küçük yaştan vermede zorluk yaşamıştır." dedi.

Ailelerin kötü karneye büyük tepki vermemesi gerektiğinin altını çizen Psikolog Kısaer, "Çünkü çocuk, ben kötü bir şey yaptım, ailem bana bağırdı ve ben bunun diyetini ödedim. Artık başka bir sorumluluğum kalmadı şeklinde yorumlar. Oysaki biz çocuğun kendi duygularını sorabiliriz. Böyle bir yaklaşım sergilersek çocuklar, hayatta problemlerin olabileceğini ve önemli olanın bu problemleri nasıl çözmemiz gerektiğini sorgulayabilir. Aile bu soruna sağlıklı yaklaşırsa çocuk da sağlıklı problem çözme modelini öğrenir. Çocuklar aileleri ile bir çalışma düzeni kurabilir ve ikinci dönem böyle gelmemesi için neler yapılabiliriz bunu değerlendirebilir." diye konuştu.

Karnesi kötü öğrencileri başka öğrencilerle kıyaslamamak gerektiğinin altını çizen Psikolog Kısaer, "Bu durum çocuğun özgüveni kırar. Çocuğu kendi içinde bir önceki güne göre kıyaslamak lazım. Çocuğumuz bir önceki sınavda 60 alırken ertesi sınavda 70 alıyorsa bu çocuğun kendi içindeki gelişmesidir. Arkadaşın 90 aldı sen niye 70 alıyorsun demek yerine bu gelişmeyi takdir etmek lazım. Ayrıca ödülleri de abartmamak gerekiyor. Unutulmamalıdır ki çalışmanın karşısında ödül başarıdır" şeklide uyarıda bulundu.

Ayrıca çocukların tatilde dinlenmesi gerektiğini anlatan Psikolog Kısaer, akademik olmayan kitaplar okuyup, kültürel geziler yapılabileceğini sözlerine ekledi.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim