• BIST 8886.87
  • Altın 2238.808
  • Dolar 32.3388
  • Euro 35.1125
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 16 °C

Kosova Cumhurbaşkanı Thaçi’den geri adım

Kosova Cumhurbaşkanı Thaçi’den geri adım
Kosova Cumhurbaşkanı Hashim Thaçi, anayasa değişikliği yapılarak Kosova Silahlı Kuvvetleri'nin kurulması yönünde Amerikalı yetkililerle uzlaştığını...

Kosova Cumhurbaşkanı Hashim Thaçi, anayasa değişikliği yapılarak Kosova Silahlı Kuvvetleri'nin kurulması yönünde Amerikalı yetkililerle uzlaştığını belirtti.

Bir süre önce Kosova ordusunun meclisten geçecek yasa tasarısı ile kurulmasında ısrar eden Cumhurbaşkanı Thaçi, geri adım atarak, ordunun, anayasa değişikliği aracılığıyla kurulmasından yana olduğunu kaydetti.

Thaçi, Kosova ziyaretini gerçekleştiren Avrupa ve Avrasya'dan Sorumlu ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Vekili Hoyt Brian Yee ile yaptığı görüşmenin ardından, Kosova ordusu konusunda tutumunu değiştirdi. ABD'li yüksek konuk, Thaçi'ye, ordunun, meclisten geçecek yasa tasarısı ile değil, anayasa değişikliği ile yapılması konusunda ABD'nin net olarak koyduğu tavrını açıkladı.

ABD'nin baskıları karşısında geri adım atan Thaçi, medyaya yaptığı açıklamada, "Kosova Güvenlik Kuvvetleri'nin (FSK), Kosova Silahlı Kuvvetleri'ne (FAK) dönüşmesi, geniş kapsamlı ve ilk sırada ABD ve NATO olmak üzere uluslararası camianın ortaklığıyla gerçekleşecek bir süreç olmalıdır" diye konuştu.

Ordunun kurulması için Kosovalı Sırp siyasi temsilcilerle istişare sürecini başlatacağını kaydeden Thaçi, "Kosova Silahlı Kuvvetleri'nin kurulmasını hiç bir şey engelleyemez. Ordunun kurulması, Kosova vatandaşları ile bağımsız ve egemen kurumların yadsınamaz hakkıdır" ifadelerini kullandı.

Bu açıklamaların ardından Kosova Bakanlar Kurulu'nun, Kosova ordusunun kurulmasını öngören yasa tasarısını geri çekmesi bekleniyor. Ordunun kurulması için, Kosova Meclisi'nde Kosovalı Sırpları temsil eden ve ordunun kurulmasına karşı çıkan 10 milletvekilinin ikna edilmesi ve anayasa değişikliği yapılması gerekecek.

Kosova Cumhurbaşkanı Thaçi’den geri adım

Kosova Cumhurbaşkanı Thaçi’den geri adım

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim