• BIST 9008.05
  • Altın 2278.004
  • Dolar 32.3105
  • Euro 35.0468
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 20 °C

Köşk'te Cumhurbaşkanılığı zirvesi

Köşk'te Cumhurbaşkanılığı zirvesi
Cumhurbaşkanı Gül ile Başbakan Erdoğan arasında yapılması beklenen zirve görüşmesi bugün gerçekleşecek. Köşk'te cumhurbaşkanlığı adaylığı üzerine uzun bir görüşme gerçekleşecek.


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bugün Çankaya Köşkü'nde Cumhurbaşkanlığı Seçimi çerçevesinde önemli bir görüşme yapacak. Ancak bu görüşme, Cumhurbaşkanlığı adaylığı çerçevesinde Ak Parti'deki istişare süreci devam ettiği için karar oluşturulacak nihai bir görüşmeden çok aralarında dostluk ilişkisi bulunan iki siyasi ismin tarihi Cumhurbaşkanlığı Seçimi konusunda bir öngörüşmesi niteliğinde olacak.

30 Mart'taki yerel seçimin ardından ilk kez halk tarafından seçilecek olması nedeniyle Cumhurbaşkanlığı Seçimi gündemde öne çıktı. Bu çerçevede gözlerin en fazla çevrildiği isimlerden biri Cumhurbaşkanı Abdullah Gül. Gül, 18 Nisan cuma günkü Kütahya gezisinde önemli mesajlar vererek, şunları söylemişti:

GÜL: BUNUN BİLİNMESİNİ İSTERİM...

"Önce şunu söylemek isterim. Ben bu cumhurbaşkanlığı seçiminin gayet nezih neticeleneceğini ve seçim sürecinin olacağına inanıyorum. Çünkü eskiden yaşadığımız krizler, tartışmalar, bunlar olmayacaktır. Herhangi bir belirsizlik de söz konusu değildir. Diğer yandan tabii ki adaylar çıkacaktır. Bunlar da önümüzdeki günlerde belli olur. Sayın Başbakan ve benimle ilgili konular söz konusu olduğunda, bir araya gelip bunları konuşacağımızı, görüşeceğimizi zaten söyledik. Tabii ki cumhurbaşkanlığı seçimleri ile ilgili adaylar netleştikten sonra başka bir süreç başlayacaktır. Bu vesile ile şunu da söylemek isterim: Görüyorum birçok tartışmalar oluyor, birçok spekülasyonlar oluyor. Ben devletin bütün kademelerinde devletimize hizmet ettim, büyük bir şerefle bu görevleri yerine getirdim ve bundan büyük bir gurur da söz konusu olamaz. bugünkü şartlar çerçevesinde benim gelecekle ilgili bir siyaset planımın olmadığını burada paylaşmak isterim. Çünkü bakıyorum, birçok spekülasyonlar birçok şeyler söyleniyor. Günü geldikçe bunlar daha çok konuşulacaktır, tartışılacaktır. Ama bunun da bilinmesini arzu ederim."

ERDOĞAN ADAY OLMAZSA...

Gül'ün bu değerlendirmeleri Ankara kulislerinde özetle; "Erdoğan, cumhurbaşkanlığına aday olursa ben karşı çıkmam. Ancak pasif bir başbakan ve genel başkan modeli - formülü çerçevesinde de aktif bir siyasetin içinde olmam!" şeklinde algılandı. Siyasi kulislerde, Erdoğan'ın 2015 genel seçimine genel başkan ve başbakan olarak gitmeyi tercih etmesi durumunda, Gül'ün Ak Parti'nin Cumhurbaşkanı adayı olarak gösterilebileceği yorumları yapılıyor. Ancak Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığına aday olmayı tercih etmesi durumunda, Ak Parti'de nasıl bir yönetim yapısının oluşacağı siyasi gelişmelere bağlı olacak.

KRİTİK ÖNGÖRÜŞME

Bu gelişmeler çerçevesinde Gül'ün bugünkü temasları önem kazandı. Perşembe günü Ankara'da Cumhurbaşkanı'nın; Başbakan, Genelkurmay Başkanı ve MİT Müsteşarı ile olağan görüşmelerini yaptığı devlet günü. Ancak bugün Gül, Adana'da olacak. Gül, saat 12:30'da Sheraton Oteli'nde Adana Ticaret Borsası 100. Yıl Ödül Töreni'ne katılacak. Aynı oteldeki öğlen yemeğinin ardından Gül, saat 15.00'de ise Adana Ticaret Borsası Kampüsü'nün Temel Atma Töreni'ne iştirak edecek. Gül, akşam saatlerinde Ankara'ya dönecek. Gül'ün, bugünkü programında devlet günü çerçevesinde olağan görüşmeler öngörülmüyordu. Ancak dün programa Başbakan ile görüşmesi eklendi. Gül, bugün Erdoğan ile saat 18.30'da Çankaya Köşkü'nde görüşecek. Bu görüşmenin bir boyutu, devlet günü çerçevesinde Türkiye'nin stratejik sorunlarının ele alınacağı Cumhurbaşkanı ve başbakanın olağan görüşmesi şeklinde yapılacak olması. İkinci boyutu ise cumhurbaşkanlığı seçimi.

Ankara kulislerinde, Gül ile Erdoğan'ın bu görüşmede nihai bir karar oluşturmayacağı ve bu görüşmenin istişare sürecinin sürdüğü bir ortamda bir öngörüşme niteliğinde olacağı konuşuluyor.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim