• BIST 9057.97
  • Altın 2293.771
  • Dolar 32.3117
  • Euro 35.128
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 25 °C

Korsanlar Mimarlığa Da El Attı

Korsanlar Mimarlığa Da El Attı
Er Mimarlık Dekorasyon Peyzaj sahibi Mimar Muhammed Tunçdemir, piyasada kendini mimar olarak tanıtarak büyük firmalara ucuz proje çizen insanların sayısının...

Er Mimarlık Dekorasyon Peyzaj sahibi Mimar Muhammed Tunçdemir, piyasada kendini mimar olarak tanıtarak büyük firmalara ucuz proje çizen insanların sayısının gün geçtikçe arttığını belirterek, bunlara proje çizdirenler yüzünden kentte sağlıksız ve hastalıklı yapıların sayısının çoğaldığını söyledi.

İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Muhammed Tunçdemir, korsanlığın kendi sektörlerine de bulaştığını belirtti. İran, Afganistan ve Suriye'den gelen birçok mültecinin 3D programı bildiğini ve kendini mimar diye tanıtarak büyük firmalara projeler çizdiğini anlatan Tunçdemir, "Bu insanlar yüzünden piyasanın altı üstüne gelmiş durumda. İşin ehli olan mimarların vermiş oldukları fiyatların çok altında fiyatlara projeler çizmektedirler. Çok ucuz fiyatlara proje çiziyorlar, çok ucuz fiyatlara görsel hazırlıyorlar, biz artık bunun durdurulmasını istiyoruz. Bu konu ile ilgili meslek odalarına bilgi verdik, onların bir şeyler yapmalarını bekliyoruz. Meslek odalarının bu konuda biraz hassasiyet göstermelerini bekliyoruz. Aksi halde bu iş çığırından çıkacaktır. Yeni mezun olan arkadaşlarımız bile bundan dolayı iş sıkıntısı çekiyor. Bu korsanlar, isim yapıyorlar, reklam yapıyorlar, her türlü çalışmayı yapıyorlar ve sonunda işi kapıyorlar" dedi.

"VAN FİRMALARI İŞİN UCUZUNA KAÇIYOR"

Vanlı firmalara bu konuda uyarılarda bulunan Mimar Muhammed Tunçdemir, "Özellikle bu adamları Van firmaları destekliyor. Bir mimar arkadaşımız büyük bir firmaya giderek fiyat veriyor, ama korsan reklamcı da mimarın çok altında fiyat veriyor. Bunu gören firma, projeyi işin ehli olmayana veriyor. Ama bu firmamız çizilen projenin sağlamlığına bakmıyor. Piyasada bu konuda çok insan var. Bu alanda uzmanlık yapmadığı halde iş yapıyorlar. Bunun önüne geçilmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.

"HASTALIKLI VE SAĞLIKSIZ YAPILAR ORTAYA ÇIKIYOR"

Van firmalarının mutlaka işin ehli olan insanlarla çalışmaları gerektiğini de vurgulayan Muhammed Tunçdemir, "Burada işi ehline vermeyince ucuz bir iş çıkıyor. Yapı sahibi de bu ucuz işi görünce ya betonundan ya işinden hastalıklı yapılar çıkıyor. Kent estetiğine uygun olmayan yapılar çıkıyor. Birçok şey düşünülmeden yapılıyor. Bu işin ehli olan tasarımcı mimarların projelerini seçsinler. Yapılması gereken bir iş, işin ehlinden çıkmayınca yapılan binalar facialara da davetiye çıkarıyor. Çünkü herhangi bir statik hesap yapılmadan ucuz verilen projeye göre bir bina yapılıyor, bu da büyük bir sıkıntı demektir. Biz bunu 2011 depreminde yaşadık. Zaten Van'da sonradan yapılan yapıların çoğu yıkıldı. Neden, çünkü insanlar statik hesaplara uymuyor. Ustanın eline veriyor işi ve projeyi ona göre binayı yaptırıyor. Betonun değerini bilmeden beton döküyor, bunu teknik eleman yapmazsa olmaz. Tüm arkadaşlarımız bu konuda çok ciddi anlamda sıkıntı içerisinde, bu işin eğitimini alıyor, ama işe atılınca işsiz kalıyor. Çünkü piyasayı işin ehli olmayan insanlar sarmış durumda. O yüzden başta Vanlı firmalarımız olmak üzere bu konuya hassasiyet gösterilmesi herkes için büyük faydalar sağlayacaktır" şeklinde konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim