• BIST 9695.47
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 27 °C
  • İzmir 24 °C

Korsan emlakçılığa karşı 18 oda ve 22 dernek kanun tasarısı hazırladı

Korsan emlakçılığa karşı 18 oda ve 22 dernek kanun tasarısı hazırladı
Türkiye genelinde emlakçılık sektöründe faaliyet gösteren 18 oda ve 22 dernek, korsan emlakçılığa karşı bir kanun tasarısı hazırladı.

Türkiye genelinde emlakçılık sektöründe faaliyet gösteren 18 oda ve 22 dernek, korsan emlakçılığa karşı bir kanun tasarısı hazırladı. İzmir'de biraraya gelen söz konusu oda ve derneklerin yöneticileri, tek bir tasarı üzerinde uzlaştı. Bunun kanunlaşması halinde üniversiteli emlakçı dönemi başlayacak, korsan emlakçılık ise tarihe karışacak. Konuyla ilgili bilgi veren İzmir Emlak Komisyoncuları Odası (İZEKO) Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Güleroğlu, Türkiye genelinde 18 oda ve 22 derneğin imza attığı Emlak Danışmanlığı Kanun Tasarısı'nın tamamlandığını bildirdi.

Yaklaşık 10 yıldır her ilden ayrı bir tasarı hazırlandığını, bu sebeple kanun çıkamadığını belirten Güzeloğlu, İzmir'de sektörün bütün aktörlerinin katıldığı toplantıların ardından tek bir tasarı üzerinde anlaşıldığını açıkladı. Söz konusu oda ve derneklerin yönetimlerinin İzmir'de toplandığını kaydeden İZEKO Başkanı Güleroğlu, "Burada yaktığımız ateşin etkisiyle İstanbul ve Ankara toplantılarını da gerçekleştirdik ve sonunda, hepimizin müşterek kaldığı tek bir yasa tasarısı hazırladık. Şimdi Türkiye'nin elinde tek bir taslak var. Güvenoyu alan hükümetimize, önümüzdeki günlerde bu yasa tasarısını sunacağız. Böylece hem kaçak emlakçıların önüne geçilerek kayıtdışı önlenmiş olacak hem de tüm emlak sektörü rahat bir nefes alacak." diye konuştu.

'ÜNİVERSİTELİ EMLAKÇI DÖNEMİ BAŞLAYACAK'

Taslağın kanunlaşmasıyla emlak sektörünün rahat bir nefes alacağını ifade eden Mesut Güleroğlu, şu bilgileri verdi: "Artık emlak işi yapmak isteyen kişinin, üniversite mezunu olması gerekecek. Şu anda Türkiye'de 11 üniversitede, iki yıllık meslek yüksekokullarında emlak eğitimi veriliyor. Bu yasa çıkarsa, dört yıllık fakülteden mezun olmak ilk şart olacak. Emlakçı olması için ayrıca vergi levhası, oda sicil kaydı, esnaf sicil kaydı ve emlakçılar odası ile Milli Eğitim Bakanlığı'nın açmış olduğu kurslardan belge almış olması ve faal olması gerekecek. Bunlardan biri eksik olan, yasadan faydalanamayacak. Böylece yasa, korsanı çözecek, çünkü tapu kadastro dairelerinde işlem yapan emlakçı, her yaptığı işlem için faturalarını kesmek zorunda kalacak. Ekonomiye yansıdığı kısmı hem devlete KDV olarak dönecek, hem de çalışanlarda kalite artacak. Bu da istihdama büyük katkı sağlayacak. Kısaca yeni, eğitimli emlakçılar ortaya çıkacak."

İZEKO yönetimi olarak meslektaşlarına uyarıda da bulunan Güleroğlu, "Vergi vermeyerek, oda kaydı yaptırmadan bu işi yapanları bize ihbar edin. El ele vererek, hep birlikte korsan emlakçıların önüne geçmemiz gerekiyor." dedi.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim