• BIST 9096.05
  • Altın 2323.989
  • Dolar 32.3607
  • Euro 34.9689
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 22 °C

Koroner Kalp Ölüm Nedenlerinde Birinci

Koroner Kalp Ölüm Nedenlerinde Birinci
Prof. Dr. Hüseyin Okutan, koroner kalp hastalığının ölüm nedenleri arasında ilk sırada olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Hüseyin Okutan, koroner kalp hastalığının ölüm nedenleri arasında ilk sırada olduğunu söyledi.

Antalya Büyükşehir Belediyesi, Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı ile Medical Park Antalya Kalp Hastanesi'nin ortaklaşa düzenlediği "Kalp Dostu Beslenme ve Sağlıklı Kalp İçin Egzersiz" konulu bilgilendirme toplantısı Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu'nda yapıldı. Toplantıya konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Hüseyin Okutan, kalp dostu beslenme nasıl olmalı, hangi yaşta nasıl beslenilmeli, egzersizin kalbe faydası nedir gibi konular hakkında bilgi verdi.

KORONER KALP ÖLÜM NEDENLERİNDE BİRİNCİ

Koroner kalp hastalıklarının risk faktörlerini anlatan Prof. Dr. Okutan, "Bu tip kalp hastalıklarının değiştirilebilir olduğu kadar değiştirilemeyen risk faktörleri bulunmaktadır. Koroner kalp hastalığının belirtilerini göğüs ağrısı, baskı, ağırlık, daralma, hissizlik ve boyun, sırt, çene ve omuzda sıkışma olarak sıralayabiliriz. Çok erken yaşlarda damarlar tıkanmaya başlıyor, damarlar tıkanınca da hasta kalp krizi geçiriyor. Koroner kalp hastalığı ölüm nedenleri arasında en yüksek olanıdır" dedi.

BY PASS RİSKLİ DEĞİL

Prof. Dr. Okutan, koroner arter hastalığında bypass ameliyatının dünyada en yaygın ameliyat olduğuna dikkat çekti ve bu ameliyatla ölüm riskinin yüzde 1'e düştüğünü ifade etti.

Koroner arter hastalığının risk faktörlerini azaltılması hakkında Prof. Dr. Okutan "Sigara bırakılmalı, kan basıncı ve kan şekeri kontrolü edilmeli, daha fazla aktivite yapılmalı, sınırlı alkol tüketilmeli, stres azaltılmalı, ideal ağırlık sağlanmalıdır" diye konuştu.

KALP DOSTU YİYECEK TÜKETİLMELİ

Sağlıklı bir kalp için doğru beslenmenin önemine dikkat çeken Prof. Dr. Hüseyin Okutan, deniz ürünlerinin, baklagillerin ve kuruyemişlerin menüde mutlaka yer alması gerektiğini vurguladı. Özellikle kırmızı etin orta ileri yaşlar için haftada bir kez tüketilmesi uyarısında bulunan Prof. Dr. Okutan, sütün de yaş ilerledikçe azaltılması gerektiğinin altını çizdi. Sofralarda özellikle kabak ve semizotunun bulundurulması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Hüseyin Okutan, "Kabak, sebze suyu, domates, domates salçası tüketilmelidir. Kızartılmış yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Kalp dostu olan yulaflı yiyecekler de tüketebiliriz. Kolalı içecekler yerine bol su tüketilmelidir."

KALBİNİZ İÇİN YÜRÜYÜN

Sağlıklı bir kalp için sporun ve egzersizin çok önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Okutan, "Spor ve egzersiz hayatımızın bir parçası olmalıdır. Yürümek en ideal spordur. Özellikle orta ve ileri yaştaki kişilerin mutlaka yapması gerekir, gençler de koşmalıdır. Haftada 5 gün 1 saat yürüyüş yapılmalıdır" dedi.

Koroner Kalp Ölüm Nedenlerinde Birinci

Koroner Kalp Ölüm Nedenlerinde Birinci

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim