• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 10 °C
  • İzmir 15 °C

Korkut’taki Heyelan Bölgesi İncelendi

Korkut’taki Heyelan Bölgesi İncelendi
Muş Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) ekipleri, heyelan bölgelerinde incelemelerde bulunarak, kentin heyelan duyarlılık haritalarını oluşturdu.

Muş Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) ekipleri, heyelan bölgelerinde incelemelerde bulunarak, kentin heyelan duyarlılık haritalarını oluşturdu.

Muş Alparslan Üniversitesi (MŞÜ) Afet Uygulama Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. İskender Dölek ve İl Afet ve Acil Durum Müdürü İbrahim Tanış ile ekipler, Korkut ilçesine bağlı İçboğaz köyünde meydana gelen heyelan bölgesinde incelemelerde bulundu. Heyelan bölgesinde detaylı bir inceleme yapan Yrd. Doç. Dr. İskender Dölek, bölgenin "heyelan duyarlılık" haritalarında yüksek nokta olarak geçtiğini söyledi. Dere yatağı içerisinde yapılan köy okulunun tehlike içerisinde olduğunu ifade eden Dölek, "Burası haritalarımızda da duyarlılığı yüksek olduğu bir yer olarak çıkıyor. Haritalarda, masa başında yaptığımız bu haritaların arazide karşılığının aynı zamanda doğru olup olmadığını da görmüş ve sağlamış olduk. Burada kontrollü bir sınıflama yapıyoruz aynı zaman da. Burada şöyle bir şey çıktı; bu çalışmaların çok çok önceleri tamamlanması gerektiği, çünkü bu çalışmalar yapılmadan konutlar inşa edildiği zaman beraberinde bazı çarpık durumlar çıkıyor. İşte hemen dere yatağı içerisinde yapılmış bir köy okulu, karşısında büyük bir kütle her an gelebilir. İlkbahar mevsimi Muş için oldukça riskli ve tehlikeli bir dönem. Gelen kütlenin büyüklüğüne bağlı olarak da mesela hemen derenin kenarında olmasından dolayı Türkiye'de bunun örnekleri var. Büyük bir kütle gelip de dere yatağını kapattığında bu su kütlesi okula doğru hareketlenecek, suyun ne kadar yükseleceğini, yani birkaç metre yükseldiği zaman okul bahçesini etkileyebilecek bir durum söz konusu" dedi.

Meydana gelen heyelanların iki sınıfa ayrıldığını hatırlatan Yrd. Doç. Dr. Dölek, "Muş'ta meydana gelen heyelanları biz kuzey ve güney blok diye ayırıp incelediğimiz zaman özellikle şu an bulunduğumuz yer kuzey blok. Kuzey bloğun özelliği ne? Bu bölgede kil oranı oldukça yüksek. Kil oranının yüksek olması hemen arkadan Doğu Anadolu fayının bir segmenti veya ondan bağımsız bir düşnevi, bir Varto fay zonu ve Muş bindirme zonunun bulunduğu bir yerde tektonikle birlikte litolojinin birleşmesiyle birlikte bu bölgede çok sayıda heyelanlar meydana geliyor. Özellikle yerleşmelerde bunların dikkate alınması lazım. Güney blok olarak ifade ettiğimiz Bitlis metamorfik zonunun üzerinde yer alan bölgede bu kadar büyük heyelanlar yok" ifadelerini kullandı.

Yapılan incelemeye katılan AFAD Müdürü İbrahim Tanış ise, "Biz bu planı önümüze aldığımızda bunun nasıl, ne şekilde yürütebileceğimizi, Muş'taki heyelan bölgelerinin tespitiyle ilgili neler yapmamız gerektiğini, bunun üzerinde bir çalışma yürüttük. Tabi ki bizim Muş Alparslan Üniversitesi ile ortak hazırlamış olduğumuz bir işbirliği protokolümüz var. O protokol çerçevesinde daha önce de biz bunu biliyorduk. Muş Alparslan Üniversitesi Öğretim Üyesi İskender Hocamızın yapmış olduğu çalışmaları vardı. Biz bu çalışmaları daha önce bildiğimiz için İskender Hocamızla bir görüşme yaptık. Dedik ki; biz AFAD'ın hazırlamış olduğu bu heyelan, bütünleşik haritaların hazırlanmasıyla ilgili nasıl bir katkı sunabilirsiniz? Sağ olsunlar hocamız da bize, çalışmalarından bahsetti. Bizim de yapmış olduğumuz veri toplamalarımız vardı. İkisini bir araya getirdiğimizde AFAD Başkanlığı'nın bizden istemiş olduğu bütünleşik AFAD haritalarının hazırlanmasıyla ilgili çok ışık tutacağını fark ettik ve bunu hocamızla oturup anlaştık, sağ olsunlar bize her türlü katkı ve desteği sunacaklarını söylediler" şeklinde konuştu.

Korkut’taki Heyelan Bölgesi İncelendi

Korkut’taki Heyelan Bölgesi İncelendi

Korkut’taki Heyelan Bölgesi İncelendi

Korkut’taki Heyelan Bölgesi İncelendi

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim