• BIST 9672.32
  • Altın 2500.365
  • Dolar 32.5848
  • Euro 34.8412
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 23 °C

Körfez ülkeleri, Hizbullah'ı "terör örgütü" ilan etti

Körfez ülkeleri, Hizbullah'ı "terör örgütü" ilan etti
Körfez ülkeleri, Hizbullah'ı "terör örgütü" ilan ettiğini duyurdu.

Körfez ülkeleri, Hizbullah'ı "terör örgütü" ilan ettiğini duyurdu. Altı Arap ülkesinden oluşan Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi (KİK), Lübnan merkezli Şii Hizbullah Hareketi hakkında, "Lübnan Hizbullah'ı, gerçekleştirdiği eylemlerle bir terör örgütü olduğunu göstermiştir." açıklamasını yaptı.

KİK Genel Sekreteri Abdullatif Bin Raşid Al-Zayani, "Lübnan merkezli Hizbullah'ın bölgede terör faaliyetlerinde bulunduğu kesinlik kazanmıştır ve gerçekleştirdiği eylemlerle bir terör örgütü olduğunu göstermiştir." dedi. Zayani, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Bahreyn, Umman, Katar ve Kuveyt'in üye olduğu Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi'nin bu konuda yaklaşık bir haftadır istişareler yaptığını belirtti. KİK Genel Sekreteri Zayani, "Lübnan vatandaşı ve Hizbullah üyesi bir komutanın Yemenli Husi militanlarına eğitim verirken çekilen video görüntüleri ve Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'a operasyon yapacaklarını açıklaması, bu kararı almamızı hızlandırdı." ifadelerini kullandı. Ayrıca İran destekli olduğu vurgulanarak Şii Hizbullah'ın bölgedeki Arap devletlerini tehdit eder duruma geldiği de aktarıldı.

Öte yandan Suudi Arabistan ve Lübnan arasında yaklaşık on gündür devam eden siyasi krize Hizbullah'ın sebep olduğu iddia ediliyor. Riyad yönetimi geçen hafta Lübnan'a yapmayı düşündüğü 4 milyar dolar askeri yardımı iptal ettiğini ve ülkedeki Suud vatandaşlarını geri çağırdığını duyurmuştu. Bu olay üzerine Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, bir televizyon kanalında, "Suudi Arabistan, geçen günlerde Lübnan'a 4 milyar dolar değerinde askeri yardımı iptal etti. Gerekçesinin ise kendisi ve Lübnan Dışişleri Bakanı Cibran Basil olduğu söylendi. Bunu kabul etmiyorum." diyerek reddetmişti. Nasrallah, "Kral Abdullah'ın ölümünden sonra yardımların askıya alındığına yönelik bilgimiz vardı. Bu oyunda Hizbullah, Dışişleri Bakanı Basil ve Bağımsız Yurtsever Hareketi öncüsü ve cumhurbaşkan adayımız Mişel Avn günah keçisi oldu." diye eklemişti.

Riyad merkezli KİK'in, Şii Lübnan Hizbullahı hakkında aldığı "terör örgütü" kararı, Suudi Arabistan'ın bölgede İran etkisini kırmaya yönelik olduğu ileri sürüldü. Önümüzdeki günlerde özellikle Suudi Arabistan, Bahreyn ve Lübnan'da bulunan Şiilerin bu karar üzerine sokaklara dökülmesi beklendiği vurgulandı.

Lübnan'da faaliyet gösteren Şii Hizbullah'ın ülkede devlete bağlı olmayan askeri birliği bulunuyor. Suriye savaşında Devlet Başkanı Beşar Esed rejimini ayakta tutmak için asker gönderdiğini açıktan ifade eden hareket, İran'dan aldığı desteği de saklamıyor. Ülkede siyasi olarak da faaliyet gösteren Lübnan Hizbullahı, şimdiye kadarki hükümetlerde en az iki bakanla temsil edildiği biliniyor. KİK ülkelerinin "terör örgütü" ilanına ilişkin ise Hizbullah'ın açıklama yapması bekleniyor.Cihan

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim