• BIST 8988.92
  • Altın 2296.158
  • Dolar 32.3236
  • Euro 35.0675
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 23 °C

Körfez sermayesinin Taksim tutkusu

Körfez sermayesinin Taksim tutkusu
TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, Körfez ülkelerinden gelen yabancıların İstanbul'da genelde Avrupa yakasına önem verdiğini belirtti.

Maya, TÜİK verilerine göre, Türkiye'de yabancılara yapılan konut satışlarında bu yılın ilk 6 ayında, 2014'ün aynı dönemine göre yüzde 22'lik artış yaşandığını anımsatarak, bu dönemde yabancıların İstanbul'dan aldığı konut sayısının yüzde 36 oranında arttığını söyledi.

Türkiye içinde yabancıların en fazla konut satın almayı tercih ettikleri iller arasında ikinci sırayı Antalya'nın aldığını ifade eden Maya, bu ilde 2014'e göre düşüş yaşandığı bilgisini verdi.

Maya, "Bu verilerden yabancıların İstanbul'u tercih ettiklerini, bu tercihte hem turistik hem de yatırım düşüncesinin hakim olduğunu görebiliyoruz. Yabancılar ağırlıkla merkezi lokasyonları, rezidans projelerini ve markalı konut projelerini tercih ediyorlar" diye konuştu.

İSTANBUL DIŞINDA...
İstanbul'da markalı konut projelerinin ağırlıklı olduğu ilçelerin yabancıların dikkatini çektiğini ifade eden Maya, Bağcılar Basın Ekspress hattı ve Bahçeşehir gibi yeni projelerin artış eğiliminde olduğu yerlerin özelikle yatırım anlamında cezbedici olabildiğini aktardı.
Maya, Körfez ülkelerinden gelen yabancıların İstanbul'da konut alımında genelde Avrupa Yakasına öncelik verdiğini belirterek, "Gayrimenkul tercihinde Taksim'e olan mesafe ve havaalanına olan uzaklık temel belirleyici unsurlar. Daha üst segmentteki alımlarda Boğaz manzarası, projenin segmentasyonu ve içinde barındırdığı olanaklar belirleyici unsurlar olabiliyor. İstanbul dışında da Sapanca, Bursa, Yalova ve Trabzon ilgi çeken bölgeler arasında" ifadelerini kullandı.

3. KÖPRÜNÜN ETKİLEDİĞİ BÖLGELER
TSKB Gayrimenkul Değerleme İdari İşler ve İş Geliştirme Müdürü Özge Aklar ise üçüncü köprü güzergahında konut fiyatlarına ilişkin, ilk etapta Avrupa Yakasında Başakşehir- Arnavutköy - Kayabaşı aksı, Anadolu Yakasında da Beykoz ve devamında Sancaktepe'de hareketlilik yaşandığını söyledi.

İstanbul'a yapılan üçüncü havalimanının yakın çevresinin halihazırda bir konut yerleşim alanı olmadığını dile getiren Aklar, "Arazilerin olduğu, bazı bölümlerinde tarım faaliyetlerinin devam ettiği bir bölge burası. Bu nedenle iskan edilen bir alan mevcut değil. Arazi satışları da bölgesel bazda değişiklik gösteriyor. Bunu iki bölgesel sınır olarak ayırırsak yol güzergahına en yakın ikinci band 450 -550 lira/metrekare, üçüncü bandı da 200- 250 lira/metrekare olarak söyleyebiliriz" ifadelerini kullandı.

Aklar, Asya ve Avrupa yakalarını, deniz tabanının altından karayolu ile birbirine bağlayacak toplam 14,6 kilometrelik Avrasya Tüneli Projesi'nin (İstanbul Boğazı Karayolu Tüp Geçişi Projesi) İstanbul'da araç trafiğinin yoğun olduğu Kazlıçeşme - Göztepe hattında hizmet vereceğini ve bu bölgelerde fiyat artışı konusunda etkisi olacağını bildirdi.

KARTAL DA CAZİP HALE GELDİ
İş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ (İş GYO) Genel Müdürü Turgay Tanes, başta konut sektörü olmak üzere ticari gayrimenkul sektörü için de önemli bir pazar yaratan "mütekabiliyet düzenlemesi"nin beklendiği üzere canlandırıcı bir etki yarattığını belirterek, ancak bu konuda aşırı bir beklenti içinde de olmamak gerektiğini söyledi.

Mütekabiliyet düzenlemesini gündeme ilk taşıyan kişilerden biri olarak bunun bir sihirli değnek olarak görülmemesi gerektiğini birçok kez belirttiğini hatırlatan Tanes, "Piyasayı canlandırıcı bir etkisi olacağı tartışılmaz ancak sektörel büyümenin buna endekslenmemesi gerektiğini düşünüyoruz" dedi.


Tanes, yabancıların İstanbul'da ev aldığı lokasyonlara değinerek, "İstanbul İl Çevre Düzen Planı ile önemli bir alt merkez olan Kartal, adalet sarayı ve devlet hastanesi gibi kamu yatırımları ile hem yerli hem de yabancı yatırımcılar için daha da cazip hale gelmiştir. Bölgenin sanayiden dönüşümüyle birlikte çok sayıda büyük ve mülkiyet sorunu olmayan arsalar geliştiricileri bu bölgeye yönlendirmektedir. Marmaray sayesinde bölgenin ulaşılabilirliğinin artması da Kartal'ın cazip bir merkez olmasında etkendir" diye konuştu.

 

"3. KÖPRÜ FİYATLARI TUZLA'DAN İTİBAREN YÜKSELTİYOR
Tanes, İstanbul Boğazı'na yapımı devam eden üçüncü köprünün fiyatları etkilediği ilçelere ilişkin "Kuzey Marmara Otoyolu ile inşaatı devam eden 3'üncü köprünün geçtiği güzergahta Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy-Taşdelen metro hatları ve bağlantı yolları sayesinde ulaşımın rahatlamasıyla bu ilçelerin yıldızı yükselirken; İstanbul'da en süratli ve kayda değer oranda fiyat artış ihtimali olan bölge Tuzla'dan başlıyor, Kartal ve Maltepe'yi de içine alıyor" ifadelerini kullandı.


Gelecek 3 yıl için Türkiye gayrimenkul sektörünü etkileyecek ana konulara değinen Tanes, "kentsel dönüşüm projeleri ile tetiklenen yeni konut ihtiyacı, gayrimenkul değerine olumlu etkisi olan yeşil bina konsepti, 3. köprü, 3. havaalanı, yeni otoyol projeleri, hastane ve otel yatırımları"nın bunlardan bazıları olduğunu sözlerine ekledi.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim