• BIST 9524.59
  • Altın 2490.091
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.7328
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 22 °C

Körfez geçişinde çalışmalar tam gaz

Körfez geçişinde çalışmalar tam gaz
İstanbul-İzmir arasını 3,5 saate indirecek Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyol Projesi kapsamında yapımı devam eden İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü'nün inşaatı hızla ilerliyor.

İstanbul-İzmir arasını 3,5 saate düşürecek otoyol projesi kapsamında yapımı devam eden İzmit Körfez Geçiş Köprüsü'nde çalışmalar tüm hızıyla sürüyor.

Gelecek yıl hizmete açılacak köprü çalışmaları kapsamında, kule keson temellerinin önümüzdeki ay batırılması planlanıyor. Dünyanın en büyük orta açıklıklı 4. asma köprüsünün inşa edildiği projede, kuzey ve güney ankraj bölgesinde kazı çalışmaları tamamlanırken, beton imalat çalışmaları devam ediyor.

Karayolları Genel Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, Gebze-Orhangazi-İzmir (İzmit Körfez Geçişi ve Bağlantı Yolları Dahil ) Otoyolu Yap-İşlet-Devret Projesi, 384 kilometre otoyol ve 49 kilometre bağlantı yolu olmak üzere 433 kilometre uzunluğunda olacak.

Proje, Anadolu Otoyolu üzerindeki Gebze Köprülü Kavşağı'ndan Ankara yönüne yaklaşık 2,5 kilometre sonra teşkil edilecek bir köprülü kavşakla başlayıp, İzmir Çevre Yolu üzerindeki mevcut Otogar Kavşağı'nda son bulacak. 252 metre kule yüksekliği, 35,93 metre tabliye genişliğine sahip bin 550 metre orta açıklığı ve 2 bin 682 metre boyuyla dünyanın en büyük orta açıklıklı asma köprüleri arasında 4. sırada yer alan İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü çalışmalarında, kuzey ve güney ankraj bölgesinde ankraj bloğu kazı çalışmaları tamamlanırken, beton imalat çalışmaları ise sürüyor.

Asma Köprü Güney Şantiyesi'ndeki kuru havuzda 1. aşama imalat çalışmaları tamamlanarak, 2. aşama imalat çalışmalarının yapılacağı Kaytazdere'deki ıslak havuza getirildi. Bu çalışmaların tamamlanması sonrasında kule keson temelleri, mart ayında asma köprü kule temelleri nihai konumuna getirilerek, batırılması planlanıyor. 

Asma köprü kule, tabliye ve ana kablo çelik imalat çalışmaları iş programına uygun olarak devam eden projede, Samanlı Tüneli'nde 4 ayrı aynada çalışmalar devam ederken, toplamda 6 bin 582 metre (yüzde 94) mesafe katedildi. 

Selçukgazi Tüneli'nde giriş ve çıkış aynalarında kazık imalatlarının tamamlanmasının ardından tünel kazı çalışmalarına başlanılacak. 

Belkah ve tünelinde giriş ve çıkış bölgesinde 3 aynada tünel kazı çalışmalarında 300 metre ilerleme sağlandı. 256 metre uzunluğundaki Kuzey Yaklaşım Viyadüğü'nde başlık kirişi seviyesinde, bin 380 metre uzunluğundaki Güney Yaklaşım Viyadüğü'nde ise temel ve elevasyon seviyesinde çalışmalar sürdürülüyor. 

İmalat çalışmaları sürdürülen 12 betonarme viyadükten "V1" den "V6"ya kadar olanlar başlık kirişi ve öngermeli kiriş montaj aşamasına gelirken, "V7"de ise temel-elevasyon seviyesinde devam ediyor. Gebze-Orhangazi-Bursa kesiminde toprak işleri çalışmaları yapılan projede,  bu kesimde 12 köprü, 5 üst geçit ve 117 küçük sanat yapısı bulunacak.

Çeşitli bölgelerde toprakarme çalışmalarının devam ettiği projenin yapım süreci 7 yıl olarak belirlendi. 2015 yılı sonu itibarıyla İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü, Gebze –Gemlik kesimi ve Kemalpaşa – İzmir kesimindeki yapım çalışmalarının tamamlanması hedefleniyor. 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim