• BIST 8718.11
  • Altın 2244.816
  • Dolar 32.3308
  • Euro 35.1735
  • İstanbul 7 °C
  • Ankara 2 °C
  • İzmir 7 °C

Köpekleri kısırlaştırmada yeni yöntem: Laparoskopi

Köpekleri kısırlaştırmada yeni yöntem: Laparoskopi
İstenmeyen gebeliklerin önlenmesi, yavruların sahiplenilme şansının artması ve barınaklarda hayvanların uzun süre kalmamalarını amaçlayan köpeklerin...

İstenmeyen gebeliklerin önlenmesi, yavruların sahiplenilme şansının artması ve barınaklarda hayvanların uzun süre kalmamalarını amaçlayan köpeklerin kısırlık tedavisinde Çankaya Belediyesi'nde laparoskopik yönteme geçildi. Çankaya Belediye Başkan Yardımcısı Anıl Sevinç, bu yöntemi Türkiye'de ilk kez uygulayan belediye olmaktan gurur duyduklarını söyleyerek, "Bu yöntemle hayvanın ameliyat sonrası barınakta geçireceği süre de kısalacak" dedi.

Çankaya Belediyesi, Başkent'in en büyük sorunu olan sokak hayvanı popülasyonunda Ankara Üniversitesi ile birlikte kısırlaştırmada Avrupa standartlarında bir uygulama olan laparoskopik yönteme geçti. Sokak hayvanı popülasyonunu en aza indirmek için uygulanacak laparoskopik yöntemle kısırlaştırma çalışmalarının tanıtım toplantısı, Çankaya Belediyesi Sahipsiz Sokak Hayvanları Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi'nde gerçekleşti.

Çankaya Belediye Başkan Yardımcısı Anıl Sevinç, belediyenin sokak hayvanlarından sevgisini ve özverisini hiçbir zaman esirgemediğini belirterek, laparoskopi yöntemini Türkiye'de ilk kez uygulayan belediye olmaktan gurur duyduklarını söyledi. Sahipsiz sokak hayvanlarının popülasyonunun Ankara için önemli bir sorun teşkil ettiğine dikkat çeken Sevinç, "Sokak hayvanlarına hiçbir zarar vermeden bu sorunu çözmenin yolunun kısırlaştırma olduğu tüm dünyada kabul edilmiş bir gerçektir. Bu anlamda Çankaya Belediyesi olarak Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi iş birliği içerisinde gerçekleştirdiğimiz laparoskopik yöntemle artık hayvanlar daha az ağrılı bir süreç geçirecek. Bu yöntem ile hayvanın ameliyat sonrası barınakta geçireceği süre de kısalacak. Öncüsü olduğumuz bu çalışmanın diğer belediyelere de örnek olmasını temenni ediyoruz" şeklinde konuştu.

Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Doğum ve Jinekoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Halit Kanca, Çankaya Belediyesine teşekkür ederek, sokak hayvanı probleminin kentsel ve toplumsal bir sorun olduğunu belirtti. Her 10 köpekten sadece birinin sahiplenildiğine dikkat çeken Kanca, "Hayvanların sağlığı ve refahı için tercih edilen bu uygulamanın rutin bir çalışmaya dönüşmesi bizim için mutluluk verici" diye konuştu.

Konuşmaların ardından belediye ve üniversite yetkilileri birbirine çiçek takdim etti. Ayrıca Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi'nde çalışanlara da plaket takdim edildi. Daha sonra ameliyathaneye geçilerek, köpeklerden birine yeni yöntem ile kısırlaştırma işlemi yapıldı. Ameliyat sonrası süreç hakkında bilgi veren Doç. Dr. Halit Kanca, bu yöntemde daha az risk olduğunu, iyileşme sürecinin çok daha azaldığını ve hayvana yan etkisi olmadığını dile getirdi.

Geleneksel yöntemde operasyon yaklaşık 1 saat sürerken, laparoskopik yöntemle operasyon süresinin 10-15 dakika arasında olduğu belirtildi. Ayrıca geleneksel yöntem 8 aylık ve sonrası hayvanlarda uygulanabilirken, bu yöntemin 8 aydan daha erken zamanda da uygulanabildiği ve iyileşme süresinin 10 günden 2 güne indiği kaydedildi.

Köpekleri kısırlaştırmada yeni yöntem: Laparoskopi

Köpekleri kısırlaştırmada yeni yöntem: Laparoskopi

Köpekleri kısırlaştırmada yeni yöntem: Laparoskopi

Köpekleri kısırlaştırmada yeni yöntem: Laparoskopi

Köpekleri kısırlaştırmada yeni yöntem: Laparoskopi

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim