• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 17 °C

Konutta en kazançlı il Gaziantep

Konutta en kazançlı il Gaziantep
Konuta yapılan yatırımda en hızlı Gaziantep'te dönüyor.


İstanbul’un Beşiktaş, Kadıköy, Bakırköy ve Şişli gibi merkezleri ile Ankara’nın Çankaya’sı İzmir’in Konak’ında konuta yatırılan para 20 yılda geri dönerken fıstık diyarı Antep’te süre 11 yıla iniyor. İlde en uzun geri dönüş zamanı 18 yıl.

En çok konutun satıldığı İstanbul, Ankara ve İzmir yerine parasını fıstık diyarı Gaziantep’e yatıran, kazançlı çıkıyor. Dünkü araştırmamızda İstanbul’da satın alınan bir dairenin kira gelirinin konutun fiyatını ortalama 20 yılda karşıladığını ortaya çıkarmıştık. Bugün de Anadolu’da gayrimenkulde gelişen şehirleri inceledik. 100 metre-karelik daireleri baz aldığımız ve bulundukları ilçedeki ortalama emlak fiyatlarını gösteren araştırmamıza göre Ankara, İzmir ve Gaziantep’teki konut fiyatları kira geri dönüşünde İstanbul’u aratmıyor. Antep konuta yatırılan parayı 11 yılda geri veriyor.

EN FAZLA GAZİANTEP KAZANDIRIYOR

Gaziantep’te fiyatlar hızla yükselişe geçerken, yatırımcısına İstanbul, Ankara ve İzmir’den daha fazla kazandırması dikkat çekiyor. Buna göre Gaziantep’in ilçeleri arasında merkeze en yakın ve yapılaşmanın yoğun olarak yaşandığı Nizip, Şahinbey ile Şehitkamil yerleşimlerinde yatırımın geri dönüşü 11 ile 18 yıl arasında değişiyor. Gelecek dönemde sanayi ve ticaret şehri kimliğini daha da kuvvetlendirmesi beklenen Gaziantep’in, hızla yeni konut projelerine ev sahipliği yapacağı belirtiliyor.

 

ANKARA'DA ELMADAĞ EN AVANTAJLI İLÇE

Son yıllarda hızlı bir yapılaşma içerisine giren ve yıllardır devlet eliyle süregelen konut imalatına özel sektörü de çeken başkent Ankara’daki konut fiyatları artış göstermesine rağmen, kira fiyatları biraz daha yavaş seyrediyor. Araştırmamıza göre Ankara’nın yatırımın geri dönüşü bakımından en kârlı ilçesi 13.9 yıllık dönüş oranı ile Elmadağ oldu. Elmadağ’ı Ayaş, Kalecik, Polatlı ve Çubuk gibi yeni şehirleşmenin yoğun olarak yaşanmaya başladığı ilçeler izledi. Ankara’nın Etimesgut, Keçiören, Sincan ve Mamak gibi ilçelerinde satın alınan daireler için yatırımcılar, Başkentin diğer yerleşim bölgelerine göre daha fazla zararı göze alıyorlar. Bu bölgelerde elde edilen kira gelirleriyle daire için yapılan ödemenin geri dönüşü 22 ile 28 yılı buluyor.

NARLIDERE'DE DÖNÜŞ 28 YILI BULUYOR

Sıcak    havası    ve    trafikten    uzak     temiz yerleşimi    nedeniyle    tercih     edilen    İzmir’de    ise    Narlıdere’de 100     metrekarelik    bir    daire    için     yapılan    ortalama    300    bin    liralık     yatırımın geri    dönüşü    28    yılı buluyor.     Narlıdere,    şehre    yakın    bir    noktada     bulunmasına    rağmen    özellikle     inşa    edilen    yeni binalarla    birlikte     fiyatlarını    yukarı    çekiyor.    İlçedeki     binaların    ortalama    olarak    aylık     kira     getirisi 900    lira    civarında    bulunsa     da,    Narlıdere’deki    dairelerin 300     bin    lira    gibi    İzmir’in    en    yüksek fiyatlarına    satılması    geri    dönüş süresini    uzatıyor.    Narlıdere’nin     ardından    İzmir’in    Konak,    Buca    ve Urla    gibi    ilçeleri    de    20    ile    22    yıllık     geri    dönüşleriyle    en    uzun    sürede kendisini    ödeyen    yerleşimleri arasında    başı    çekiyor.

FİYATLAR YUKARI ÇIKACAK

İzmir’de    yeni    gelişim    bölgesi     olarak    öne    çıkan    ve    hızlı    bir     yapılaşma    içerisine    giren    Bayındır İlçesi’nde    şu    anda    ortalama    olarak     75    bin    liraya    satılan    100    metrekarelik     daireler    400    liralık    kira geliriyle     kendilerini    15.6    yılda    ödeyebiliyorlar.     Balçova    ve     Karabağlar    gibi    şehrin     merkezindeki yerleşimler    ise    18     yıllık    geri     dönüşle    ideal    olarak     sayılabilecek    yatırımlar    olarak     görülüyor. Uzmanlar    İzmir’de     nitelikli    konut    sektörünün    hızlı    bir     şekilde     gelişmesinin    fiyatları    daha    da     yukarı çekeceği    görüşünde.

YATIRIMCI    DÜZENLİ     ÖDEME    YAPACAK     KİRACI    ARIYOR
TSKB    Gayrimenkul    Değerleme    Genel    Müdürü     MAKBULE    YÖNEL    MAYA
Türkiye’de     gayrimenkul     fiyatları     çok    pahalı    ancak    düşük     fiyata    kiraya    vermek     zorunda     kalınıyor. Böyle     olunca    amorti    süresi     uzun    oluyor.    Geri    dönüş     sürelerinde    kısa    vadede     uzama beklemiyoruz.     Şu    anki    seviyelerin     yatırım    için    ne    kadar    cazip     olduğu     bireysel    yatırımcı    nezdinde sorgulanır     hale    geldi.    Bireysel    yatırımcı    kira    rakamını     artırmaktan     çok    kendisine    düzenli    olarak kirayı    verebilecek    kiracı    arayışına    girdi. 

SÜREYİ    AŞAĞIYA     ÇEKMEK İÇİN    BİRAZ     ŞANS    DA    LAZIM
Teknik    Yapı    Yönetim    Kurulu    Başkanı     Nazmi Durbakayım
Ev    yatırımına     herhangi bir    madde     veya    malzeme    yatırımı     gibi    bakmamak    lazım.     Bunun    bir    de manevi     değeri    var.    Yıllarca     kullanıldıktan    sonra     çocuğa    da     bırakılıyor.     Hem    oturmak    hem     de prim    yapmak    için    yapılan    yerler    var.     Gayrimenkulde    oturulacak    lokasyonlarda     belli    oranda beklemek    yersiz     olur    ancak    prim     yapacak    yer    arayışına    girerseniz    biraz    da     şansınızın     ihtiyacınız olması    lazım. 

YENİ    KONUT    STOKU     YAPILMAZSA    GERİ     DÖNÜŞÜ    AZALIR
Cushman    &    Wakefield     Türkiye    Başkanı   Haluk Sur
Kiraların    düşük     ve     gayrimenkul     değerlerinin    de     yüksekte    seyretmesi     süreyi    uzatıyor.     Gelecekte bu    tablonun     aynı    seviyede    devam     edip    etmeyeceği     ekonomide     arz-talep     dengesi    ile    ilişkili. Buradan    hareketle    yeterli     stok     yapılmazsa,    bir    yıl    sonra    kiralık    konut     fiyatlarını    tavanda görebilirsiniz.    Artan     konjonktür    süreci    içerisinde    fiyatların    aşağıya     inmesinin    kolay    olmayacağını düşünüyorum. 

GAYRİMENKUL DÜNYADA 45 TRİLYON DOLARA KOŞUYOR

Gayrimenkul sektörünün 2020 yılına kadar dünya genelinde önemli bir büyümeye sahne olması bekleniyor. PwC’nin “Gayrimenkul 2020: Geleceği İnşa Etmek/Real Estate 2020:Building The Future” raporuna göre, 2012 yılında 29 trilyon dolar olan yatırım yapılabilir gayrimenkul varlıklarının değeri yüzde 55’lik artışla 2020 yılına kadar 45.3 trilyon dolara ulaşacak. Rapora göre yükseliş trendinin 2030 yılına kadar devam etmesi bekleniyor. Gelişen Asya-Pasifik’te toplam yatırım yapılabilir gayrimenkul, 2020 yılına kadar yüzde 140 artarak 10.2 trilyon dolara, Asya-Pasifik’te yüzde 37 artarak 5.4 trilyon dolara, Ortadoğu ve Afrika’da yüzde 62 artarak 2.5 trilyon dolara, Avrupa’da yüzde 27 artarak 8.6 trilyon dolar değere çıkacak.

2020    YILINDA ŞEHİRLER DOLACAK

Rapora göre 2020 yılına dek şehirlere yapılan en büyük göç gerçekleşmiş olacak. Hızla büyüyen Asya, Afrika, Ortadoğu ve Latin Amerika’daki şehirler dolacak.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim