• BIST 9463.25
  • Altın 2494.948
  • Dolar 32.5951
  • Euro 34.7855
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 23 °C

Konut almada AVM dönemi

Esentepe’de yer alan Astoria Alışveriş Merkezi’nin bir katı emlak fuar alanı olarak hizmet verecek.

Hürriyet'in haberine göre 100 şirketin satış ofisini taşıyacağı merkezde 10 bin konut ve ofis satışa sunulacak. 7 gün açık olacak R’estate Center’da 2. el konut satışı, takas işlemi ve açık arttırma yöntemleri de uygulanacak.


TURYAP, Demos Fuarcılık ve ITCO işbirliği ile Türkiye’nin ilk emlak alışveriş merkezi kuruyor. 1 Şubat 2014’te hizmete açılacak R’estate Center’da 100 firmanın 300 projesini sergilenecek. Esentepe’deki Astoria Alışveriş Merkezi (AVM) içinde yer alacak birimler haftanın 7 günü hizmet verecek. Alandaki satış ofisini gezen vatandaşlara servis hizmetiyle projeleri yerinde görme imkanı sunulacak.

YÜZDE 25 İNDİRİMLİ EVLER SATILACAK

Proje kapsamında düzenlenen fırsat günleri ile açık arttırma yapılacak ve yeni konut projeleri değerİnin yüzde 25 altında satılacak. Avantajlı satışların 15 gün ara ile düzenleneceğini belirten Turyap Yönetim Kurulu Başkanı Azmi Sarıbay, “Merkezde ofisi olan şirketlerde 1 ya da 2 ev isteyeceğiz. Böylece 2 haftada bir 100-200 evi uygun fiyatla satacağız” dedi.

ESKİ EVİNİ VEREN YENİSİNİ ALACAK

R’estate Center’ı ziyaret eden konut alıcıları dilediği takdirde eski evini yenisi ile değiştirebilecek. Gayrimenkul değerleme şirketlerinin de destek vereceği çalışmada takas ile biriken 2. el daireler de yine aynı merkezde satılacak. Projeyle, kentsel dönüşüm bölgelerinde bulunan hak sahipleri müteahhitlere rahat ulaşma fırsatı yakalayacak.

YÜZDE 70’İ DOLDU

Projenin yatırım ve tanıtım maliyetinin yıllık 6 milyon euro olduğunu belirten Sarıbay, “R’estate Center’da mal sahibi Astaş ve biz onların kiracısıyız. Yüzde 70 doluluk oranını yakaladığımız alanımızda yıllık metrekare kira bedeli 2 bin 400 Euro” dedi. Sarıbay, 5 bin metrekare alan üzerine kurulu emlak fuar alanı için Astaş Holding’e aylık 125 bin dolar kira ödeyeceklerini dile getirdi. Astaş ile 5+5 yıllık anlaşma yaptıklarını belirten Sarıbay, ilk etapta bir katı kapsayan alanın gelecek yıllarda genişletileceğini dile getirdi.

EV ALAN YABANCI MİSAFİR EDİLECEK

Yerli yatırımcıların yanında yabancıların da Türkiye’den konut almasını hedefleyen proje kapsamında yabancı yatırım şirketleri heyetler halinde davet edilecek. Emlak turizmi oluşturulacak çalışma bünyesinde ev alan yabancının masrafları şirket tarafından karşılanacak. Ayrıca yabancı yatırımcılar için İngilizce, Fransızca, Almanca, Rusça ve Arapça web siteleri hazırlanacak.


Kimler Emlak AVM’de olacak?

R’estate Center’da, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, TOKİ, Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği ve Kiptaş yer alacak. 5 bankanın ofis açacağı projede özel sektörden Artaş, Sur Yapı, Sinpaş, Dumankaya, Kuzu İnşaat, Yeşil GYO, Bak Yapı, Demir İnşaat, Ege Yapı, Gül Proje, Özyurtlar, Tahincioğlu, Teknik Yapı, Seba Holding, İnanlar, Babacan Yapı gibi çok sayıda şirket bulunacak. Şirketlerin yeni proje lansmanlarına ev sahipliği yapacak alanda, konferans ve seminerler düzenlenecek ve emlak pazarlama konusunda eğitimler verilecek.


Tüketici korunacak

TURYAP Yönetim Kurulu Başkanı Azmi Sarıbay, emlak AVM bünyesinde yer alan şirketlerin tüketiciyi mağdur etmesi durumunda kendilerinin devreye gireceğini, tüketicinin haklarını koruyacaklarını dile getirdi.

Fiyatlar dengelenecek

R’estate Center’da, 100 gayrimenkul firmasının yanında 20 birimde banka, dernek ve gayrimenkul değerleme şirketleri yer alacak. Turyap Yönetim Kurulu Başkanı Azmi Sarıbay, yüzlerce projenin tek çatı altında satılacağı projede ‘emlak borsası’ oluşacağını belirterek, birbirine yakınlıkla fiyatların da dengeye oturacağını savundu.


Batı Yakası’na 2 bin 400 talep

ŞAHİNLER Holding’in Beylikdüzü E5 sınırındaki 79 bin metrekarelik arsasına yapılacak proje belli oldu. Proje için Uzman İnşaat, Beyaz İnşaat, Mutlu İnşaat, Mes Turkuaz ve Mes İnşaat güçlerini birleştirdi. 10 katlı blokların tasarlandığı Westside (Batı Yakası) projesinde 1152 konut yer alacak. Proje sadece 3 haftada 2 bin 400 ön talep aldı. Satışa sunulan bölümdeki konutların 150’si bir günde satılırken toplamda 300 konut satışı gerçekleşti.

YÜKSEK OLMAYACAK

Şahinler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Şahin, yeşil alanlara olan yakınlığı ve konumuyla az katlı binalara karar verdiklerini söyledi. Bölgede son yıllarda alışveriş merkezi yatırımlarının ağırlık kazandığına dikkat çeken Şahin, projelerinde tek bir bina yerine alışveriş caddesi kurduklarına dikkat çekti. Şahin, projeden 1 milyar lira hasılat beklediklerini ifade etti. 500 milyon lira yatırım değerine sahip projede stüdyo daireden, 4+1 daire seçeneklerine kadar farklı seçenekleri var. Büyüklükleri 40 ila 213 metrekare arasında değişen dairelerin fiyatı 109 bin TL’den başlıyor. Projede küçük dairelerle geniş daireler ayrı bloklarda olacak ve ayrı girişler yapılacak. Kemal Şahin, Beylikdüzü’nde 2-3 proje yapacak arsaları da olduğunu belirtti. Beyaz İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Seyfi Beyaz ise Westside sonrasında Bakırköy’de de konut projesi inşa edeceklerini ifade etti.

4 milyon metrekare arsası var

TEKSTİL sektöründe faaliyet gösteren Şahinler Holding, son yıllarsa inşaatta da el attı. Arsa yatırımı yaptıkları bölgelerin değer kazanması ve tekstilin kan kaybetmesi nedeniyle gayrimenkule soyunduklarını söyleyen Şahinler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Şahin,”Emlak Türkiye’deki en karlı sektörlerden biri. Özellikle İstanbul’un değeri artıyor. Bizim tüm iller genelinde 4 milyon metrekare arsamız var. Stoklarımız bizi 5-6 yıl meşgul eder. Bu süreçte arsa alımı yapmaya devam edeceğiz” dedi. Konutun yanında İstanbul ve Antalya’da otel yatırımı planladıklarını dile getiren Şahin, bir yandan tekstide çalışmaya devam edeceklerini ifade etti. Şahin, 1-2 yıl içinde tekstil için 2 bin yeni istihdam sağlayacaklarını kaydetti.

Konutlar en çok İstanbul’da zamlandı

YENİ konut fiyatları bir önceki aya göre yüzde 1.06, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14.18 yükseldi. İstanbul, bir önceki aya göre metrekare başına yüzde 1.76 değer artışıyla, Ekim 2013’te konut satış fiyatlarının en fazla yükseldiği il oldu. Aynı dönemde metrekare başına konut satış fiyatları, Ankara’da yüzde 0.98, İzmir’de yüzde 0.75,
Adana’da yüzde 0.73,Kocaeli’nde yüzde 0.50 oranında artarken Antalya’da yüzde 0.29 azaldı, Bursa’da ise değişmedi.

Rezerv alana bisiklet yolu şartı

ÇEVRE ve Şehircilik Bakanlığı özel proje ve rezerv alanlarda bisiklet yolunu zorunlu tutuyor. İlk uygulama 730 hektar alanda kurulacak Ispartakule Toplu Konut Alanı’nda yapıldı. Ispartakule’nin imar planında 10.8 kilometre uzunluğunda bisiklet yolu aksı planladı. Sağlıklı ve düzenli kentleşmeyi gerçekleştirmenin ana hedefleri olduğunu söyleyen Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, “Bisikletli ulaşımı imar planlarına işlemeyi hedefliyoruz. 41 bin 820 hektar büyüklüğünde rezerv yapı alanın tamamında, bütüncül bir ulaşım sistemi olacak” dedi.

Diyarbakır’da 187 hektar riskli

DİYARBAKIR’ın Sur ilçesindeki Suriçi bölgesi Bakanlar Kurulu kararıyla riskli alan ilan edildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bölgeyi çarpık ve sağlıksız yapılaşmadan arındırılarak, tarihi dokusunu ön plana çıkarmayı hedefleniyor. Yaklaşık 187 hektar büyüğündeki Suriçi bölgesinde, 15 mahallede 61 bin 115 nüfus yaşıyor. Alandaki 9 bin 246 yapının 139’unun anıtsal kültür varlığı, 382’sinin de sivil mimarlık örneği olduğu belirlendi. Bölgede mevcut yapıların deprem dayanımlarının ve risk gruplarının belirlenmesine yönelik çalışmalar tamamlandı. Alandaki yapıların yüzde 6.16’lık kısmının deprem riski yüksek, yüzde 25.09’unun orta yüksek olduğu görüldü. Yüzde 47’sinin deprem riski orta-düşük, yüzde 21.5’inin ise düşük çıktı.

Bahçeşehir’de ön satış başladı

DUMANKAYA İnşaat’ın Bahçe-şehir’de geliştirdiği yeni projesi Athletic-o Tower Kule’nin ön satışlarına başlandı. 18 Kasım’a kadar devam edecek ön satış için ilk 10 günde bine yakın talep toplandı ve 100 dairenin satışı gerçekleşti. Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya,“Bu projemiz de yatırımcılarına önemli kazanç getirecek nitelikte. Kısa sürede satışının tamamlanacağına inanıyorum” dedi. Athletic-o Tower Kule’de yaşamın bedeli 99 bin 750 TL’den başlıyor.

www.istanbulhaber.com

Etiketler: , ,
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim