• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 10 °C
  • İzmir 15 °C

Konuk seçimlerinde cinsiyet ayrımcılığı iddiasına yanıt

Konuk seçimlerinde cinsiyet ayrımcılığı iddiasına yanıt
TRT'den sorumlu Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'tan, TRT'de yayımlanan ''Yeni Güne Merhaba'' adlı programın konuk seçimlerinde cinsiyet ayrımcılığı iddialarına yanıt verdi.

HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, TRT Anadolu’da TRT-Diyanet logosuyla yayımlanan programda cinsiyet ayrımcılığı yapıldığını iddia etmiş ve buna yönelik Arınç’ın cevaplaması istemiyle Meclis Başkanlığına soru önergesi sunmuştu. 

Evrensel gazetesinden Çağrı Sarı'nın haberine göre, Tüzel: 

“TMMOB Gıda Mühendisleri Odasından 21 Kasım 2013’teki program, gıdalardaki etiket kodları konusunda görüş bildirmek üzere, özellikle ‘bay mühendis’ talebinde bulunulmuştur. Kanalın özellikle erkek mühendis talebinde bulunması, meslek odası ve kadın örgütlerinin haklı tepkilerine neden olmuştur. Israrla bu talepte bulunulmasını, kadına karşı ayrımcı bir yaklaşım olarak değerlendiriyor musunuz?" diye sormuştu. 

ARINÇ’TAN CEVAP

 

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, önergeye ilginç bir yanıt verdi: “Programda sağlık, mühendislik, günlük yaşam (itfaiye, kombi, ambulans hizmetleri, beyaz eşya, kuru temizleme vs.) gibi konularda ağırlıklı olarak erkek konuklara; psikoloji, çocuk, yemek, evlilik gibi alanlarda ise kadın konuklara yer verilmektedir. Ekran görselliği ve renkliliği oluşturulması amacıyla konusu ve konseptine uygun olarak davet edilen konukların bir bölümde kadın ise, diğer bölümde erkek olmasına dikkat edilmektedir” dedi. 
Öte yandan Tüzel aynı soruyu Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na da sordu ancak Bakanlık cevap vermedi. 

 

TRT'DEN AÇIKLAMA
 

TRT Diyanet, Gıda Mühendisleri Odası'ndan etiketleme konusunda görüş bildirecek “bay mühendis” talep etmiş Gıda Mühendisleri Odası ‘ayrımcılık’ gerekçesiyle talebi geri çevirmişti. Sonrasında da GMO, erkek mühendis talep etme gerekçelerini sordu. TRT’nin verdiği yanıt da Arınç’ın yanıtı gibiydi: “Mühendislik gibi konularda ağırlıklı olarak erkek konuklara yer veriliyor.”


TRT Anadolu Kanal Koordinatörü Osman Gökmen’in imzalı olarak, Gıda Mühendisleri Odası'na gönderdiği cevapta itfaiye, kombi hizmetleri, kuru temizleme erkeklerin yapacağı işler; psikoloji, çocuk, sanat, el becerileri gibi alanlar ise kadınların işleri olarak sıralanmıştı.

http://www.istanbulhaber.com

 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim