• BIST 9524.59
  • Altın 2485.656
  • Dolar 32.5513
  • Euro 34.6861
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 16 °C

Konsolos Emin: KKTC Türkiye’den daha demokratik

Konsolos Emin: KKTC Türkiye’den daha demokratik
KKTC'nin İzmir Konsolosu İpal Emin, ülkesinin Türkiye'ye göre daha demokratik olduğunu iddia etti.

KKTC'nin İzmir Konsolosu İpal Emin, ülkesinin Türkiye'ye göre daha demokratik olduğunu iddia etti. KKTC'de çok seslilik olduğunu söyleyen Emin, "Herkes kendini daha rahat ifade edebiliyor. Oyunu, bir şeye bağlı kalmadan kullanabiliyor. Ayrıca bizde hükümetlerin çoğu koalisyonla kuruluyor. Türkiye'de ise, "Tek parti olsun, istikrar olsun." deniyor. Koalisyon olursa ekonomi zarar görür anlayışı var. Bu, Türkiye'nin tercihi." dedi.

2015 Kasım ayında atanan Konsolos Emin, İzmir Ticaret Odası (İZTO) Başkanı Ekrem Demirtaş'ı makamında ziyaret etti. Demirtaş, ziyarette yaptığı konuşmada KTC'nin coğrafi olarak önemli bir yerde olduğunu vurgulayarak, "Kıbrıs'ı güzel günler bekliyor. İki toplum arasındaki paslı tellerin kalkması gerekiyor. Yer sorunu bir şekilde çözülür. İklim şu anda barış görüşmeleri için çok müsait. Limanların açılması, ambargonun kalkması gerekiyor. Maraş gibi dünyanın en değerli turizm bölgesi bekliyor. Düşmanlığın kimseye faydası yok. Tabii geçmişte yaşananların kabul edilebilir yanı da yok. Bizler geleceğe bakarak, buradaki halklar nasıl daha iyi bir geleceğe ulaşabilirler, bunun çözümü içindeyiz." dedi.

Konsolos Emin aracılığıyla KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'ya da bir davet gönderdiklerini belirten Demirtaş, "Kıbrıs'la sürekli ilişki içindeyiz. Rum Ticaret Odası'yla birlikte Sayın Cumhurbaşkanımız'ı da İzmir'de ağırlamak istediğimizi belirttik. Ayrıca diğer projelerimiz de var. Adana Kalkınma Ajansı'na bağlı bir Kıbrıs kalkınma ajansı kurulması gibi bir çok projemiz de mevcut." şeklinde konuştu.

'İKLİM BARIŞA MÜSAİT'

KKTC'de iklimin barış için müsait olduğunu dile getiren İZTO Başkanı Demirtaş, şöyle devam etti: "Rum tarafı, mali gücünü kaybetti. Ekonomilerin düzelmesi için iki tarafın birleşmesi ve coğrafyadaki en büyük güçlü ülke olan Türkiye'nin olanaklarından faydalanılması, limanların kullanılması, havalimanı kullanılması, ambargoların kalkması ilk etapta turizmi geliştirecek. İki tarafta askerin olması, tellerin olması turizmi engeller."

'BARIŞA YAKIN TARAF KKTC'

Kıbrıs'ta önemli gelişmeler olduğunu belirten Konsolos İpal Emin de, "Bir su krizi başgösterdi. Kıbrıs'ın yıllardır beklediği su geldi ancak dağıtımında bir problem oluştu. Yakında çözüleceğini umuyorum." dedi. Görüşmelerde barışa yakın tarafın KKTC olduğunu vurgulayan Emin, "Biz barışa her zaman hazırız. Bizim barışçı tavrımıza, umarım Rum kesimi de karşılık verir. Ben savaş döneminde doğmuşum. Dedem, 1963 yılında savaşta hayatını kaybetti ancak geleceğe bakmak zorundayız." diye konuştu.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim