• BIST 9079.97
  • Altın 2323.892
  • Dolar 32.355
  • Euro 34.922
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 14 °C

Komşulara ihracatta çılgın artış

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye’nin 8 komşusuyla yaptığı ihracatın son 10 yılda 14 kat artışla 2 milyar dolardan 28 milyar dolara çıktığını açıkladı.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Uluslararası İşbirliği Platformu ve Türkiye İhracatçılar Meclisi ev sahipiğinde düzenlenen “4. Boğaziçi Bölgesel Zirvesi’nde konuştu. Türkiye'nin ihracat artışı ile ilgili açıklamalarda bulunan Büyükekşi, Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesine yapılan ihracatın, son 10 yılda 11 kat artarak 5 milyar dolardan 52 milyar dolara yükseldiğini bildirdi. TİM Başkanı Büyükekşi, “Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesindeki tüm siyasi ve ekonomik istikrarsızlıklara rağmen, son 10 yılda, bölge ülkelerinin ihracatımızdaki payını yüzde 14’ten yüzde 36’ya yükselttik” dedi.

Ekonomik denge doğuya kayıyor

Dünya ekonomilerinde önemli gelişmelerin yaşandığını söyleyen Büyükeşki, gelişmiş ülkelerde yaşanan art arda krizlerin gelişmekte olan ekonomileri daha fazla öne çıkardığını belirterek, dünyanın ekonomik dengesinin batıdan doğuya kaydığına dikkat çekti. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, şöyle devam etti:

 "Dünyanın ekseni batıdan doğuya doğru kayarken bu eksenin tam ortasındaki Türkiye giderek daha fazla ön plana çıkıyor. Türkiye artık komşularıyla daha fazla ticaret yapıyor. Türkiye’nin 8 komşusuyla yaptığı ihracat son 10 yılda 2 milyar dolardan 28 milyar dolara çıktı. Türkiye’nin ihracatı son 10 yılda 3 kat artarken, komşularına ihracatı 14 kat arttı. Bu rakamlar, Türkiye’nin pek de fazla söze ihtiyaç olmadan, bölgesel işbirliklerine ne derece önem verdiğini ispatlıyor. Çünkü biz ticaretin birleştirici gücüne büyük önem veriyoruz."

Zirvenin gündeminde ağırlıklı olarak Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesi olduğunu söyleyen TİM Başkanı, bölgede son 10 yılda tüm siyasi istikrarsızlık ortamına rağmen ortalama yüzde 5 büyüdüğünü, yükselen coğrafyada, Türkiye için de önemli fırsatlar barındığını ifade etti. Büyükekşi "Bölge ülkelerine ihracatın 11 kat artarak 5 milyar dolardan 52 milyar dolara yükseldi, ithalat ise 5 milyar dolardan 25 milyar dolara yükseldi. Türkiye’nin bu coğrafya ile yaptığı dış ticaret 77 milyar doları buldu" şeklinde konuştu.

www.istanbulhaber.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim