• BIST 9693.46
  • Altın 2504.401
  • Dolar 32.5823
  • Euro 34.7935
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 21 °C

Komisyon için görüşsüz vekil aranacak

Komisyon için görüşsüz vekil aranacak
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde 453 milletvekilinin oyu ile AK Partili 4 eski bakan hakkında soruşturma komisyonu kurulmasına karar verildi.

Sırada komisyon üyelerinin belirlenmesi var. 15 komisyon üyesinin, soruşturma komisyonu kurulması için verilen önergelerin altında imzası bulunmayan isimler olması ve konuyla ilgili olumlu ya da olumsuz görüş bildirmemiş olması gerekiyor.
 
Soruşturma Komisyonu’nun kuruluşu, çalışma usülleri, süresi, yetkileri ve çalışmasının sonuçlandırılmasına ilişkin konular Meclis İç Tüzüğü’nün 109, 110, 111 ve 112. Maddelerinde düzenleniyor.

15 milletvekilinden oluşacak soruşturma komisyonunda;  AK Parti 9, CHP 4, MHP 1 ve HDP 1 üye ile temsil edilecek. Öncelikle Meclis Başkanlığı siyasi parti gruplarına kendilerine düşen üyelerin 3 katı isim bildirilmesi için yazı gönderecek. AK Parti 27, CHP 12, MHP ve HDP 3 üye bildirecek. Daha sonra Genel Kurul’da kura ile komisyonda görev yapacak isimler belirlenecek.
 
Meclis soruşturma önergesini veren, daha önce Meclis’de ya da Meclis dışında bu konuda görüş açıklayan isimler komisyona seçilemiyor. Komisyonda görevli memur, raportör  ve stenograflar için de aynı kural geçerli.
 
Siyasi partilerin daha çok hukukçu isimleri komisyonda görevlendirmesi bekleniyor.
 
Komisyon kurulduktan sonra AK Parti’li üyelerden biri komisyon başkanı olacak. Ayrıca bir başkanvekili, bir sözcü ve kâtip seçilecek.
 
Karar için 8 üye, rapor için 2 ay
 
Soruşturma komisyonu en az 8 üye ile toplanabilecek ve karar alabilecek. Komisyon çalışmalarına üyeler dışındaki milletvekilleri katılamayacak.

Komisyonun raporunu Anayasanın 100'üncü maddesine göre kuruluşundan itibaren iki ay içinde vermesi gerekiyor. Ancak soruşturma bitirilemezse, 2 ay daha ilave süre verilebilir.  Bu süre içinde raporun Meclisi Başkanlığına teslimi zorunlu.
 
Komisyon herkesi dinleyebilir
 
Komisyon kamusal ve özel kuruluşlardan konu ile ilgili bilgi ve belgeleri isteme yetkisine sahip. Gerekli gördüğünde bu belgelere el de koyabilir. Bakanlar Kurulunun bütün vasıtalarından faydalanabilir; Bakanlar Kurulu üyelerini, diğer ilgilileri, tanık ve bilirkişileri dinleyebilir.

Komisyon, hakkında soruşturma açılan bakanların da savunmasını alacak.
 
Son söz süresiz savunmanın
 
Soruşturma komisyonu çalışmalarının sonunda bir rapor hazırlayacak. Yüce Divan’a sevk etme ya da etmeme kararının yer aldığı rapor Meclis Başkanlığı’na verilecek. Başkanlık raporu 4 bakana ve milletvekillerine dağıtacak. Dağıtımdan itibaren 10 gün içinde de Meclis’te görüşülecek.

Rapor görüşülürken, komisyon, şahısları adına 6 milletvekili ve hakkında soruşturma açılan bakana söz verilecek. Son söz 4 eski bakanın olacak ve süresi sınırlandırılamayacak. 
 
Görüşmeler sonunda komisyon raporu Meclis Genel Kurulu’nda gizli oyla karara bağlanacak. Bakanların Yüce Divan’a sevk edilebilmesi için 276 oy gerekecek.
Yüce Divana sevk kararı alınırsa dosya en geç yedi gün içinde Meclis Başkanlığınca Anayasa Mahkemesi Başkanlığına gönderilecek.

 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim