• BIST 8890.43
  • Altın 2239.539
  • Dolar 32.3365
  • Euro 35.1002
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 18 °C

Köln’de yaşayan Türk vatandaşları oylarını kullanıyor

Köln’de yaşayan Türk vatandaşları oylarını kullanıyor
Almanya'nın Köln kentinde yaşayan vatandaşlar, 16 Nisan'da Türkiye'de yapılacak anayasa referandumu kapsamında sandığa giderek oyunu kullanmaya başladı.

Almanya'nın Köln kentinde yaşayan vatandaşlar, 16 Nisan'da Türkiye'de yapılacak anayasa referandumu kapsamında sandığa giderek oyunu kullanmaya başladı.

Bugün Almanya, Fransa, İsviçre, Danimarka ve Belçika'da yaşayan Türk vatandaşları oylarını kullanacak. Türk vatandaşlarının yoğun olarak yaşadığı Almanya'da 1 milyon 400 binden fazla kayıtlı seçmen bulunuyor. Türk seçmenler, 09.00 ila 21.00 saatleri arasında 13 noktada kurulan seçim merkezlerine giderek oylarını kullanabilecekler. Türk vatandaşları hafta sonu da dahil olmak üzere 9 Nisan'a kadar oy kullanacak.

Köln Başkonsolosu Hüseyin Emre Engin oy verme işleminin bugün başladığını kaydederek, "14 gün boyunca vatandaşlarımız başkonsolosluğumuzda 09.00-21.00, 12 saat boyunca oy kullanabilecekler. Farklı olarak bu seçimlerde, her temsilciğimizde vatandaşlarımız oy kullanabiliyorlar. Bundan önceki en önemli sıkıntılardan biri oydu. Şimdi nerede yaşarsa yaşasın yurtdışı seçmen kütüğünde kaydı olan vatandaşımız gelip herhangi bir misyonda oy kullanabiliyor. Biz de vatandaşlarımızı davet ediyoruz. Rahat, hızlı bir şekilde oy kullanmak için Türkiye'deki sandıklara buradaki iradelerini yansıtmak için gelip misyonlarımızda oy kullanabilirler" ifadelerini kullandı.

"Sandıklar her akşam 4 kilitli bir odada muhafaza ediliyor"

Başkonsolos Engin sandıkların 9 Nisan'a kadar muhafaza edilmesine ilişkin olarak, "Her akşam her sandık, sandık kurulları yetkili, başkonsolosluğumuzda 4 kilitli bir odada muhafaza ediliyor. Her aksam siyasi partilerin temsilcileriyle birlikte gün içinde verilen oylar oraya kapatılıor. Ondan sonra gidiş gününe kadar yani 9 Nisan'da oy verme işlemi bitecek, 11 Nisan'da da buradan Türkiye'ye her aşamada siyasi partilerin temsilcilerinin olduğu bir konvoyla Türkiye'den gelecek olan, içinde yine YSK temsilcisi, Dışişleri Bakanlığının temsilcisi ve siyasi parti temsilcilerinin olduğu heyete teslim edilecek ve Türkiye'ye gidecek. 16 Nisan'daki halkoylamasından sonra sayımı yapılacak" açıklamasını yaptı. Sandık kurullarının 5 kişiden oluştuğunu, 2'sinin devlet memuru olduğunu ancak Türkiye'den öğretmen gönderilmesine izin verilmediği için diyanet görevlilerinin görevlendirildiğini aktarıldı.

"Gümrüklerde de oy kullanma işlemi başlamıştır"

AK Parti İstanbul milletvekili ve Meclis İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Mustafa Yeneroğlu oyunu kullanmasının ardından basın mensuplarına açıklamada bulundu. Yeneroğlu, 57 ülkede 120 dış temsilcilikte vatandaşların oy kullanmaya başladığını kaydederek, "Gümrüklerde de oy kullanma işlemi başlamıştır. Ülkemiz için, milletimiz için hayırlara vesile olmasını diliyoruz. Yurtdışında da büyük bir katılımın olacağını dışarıdan gördüğümüz sıra bize net bir şekilde gösteriyor" dedi.

Yeneroğlu, "Son 1 Kasım seçimlerindeki neticeden katılımla ilgili çok daha yüksek bir katılım elde edip, yurtdışındaki vatandaşımız Türkiye'ye olan aidiyet hissini, bağlılığını sandığa yansıtacaktır. Özellikle Yurtdışındaki 3 milyon seçmenin bu noktada Türkiye'deki seçimlerle ilgili ortaya koyacağı kararlılığın inşallah 16 Nisan öncesinde de Türkiye'de de yankı bulacağını, Türkiye'deki insanımızın da bu noktada ortaya koydukları hassasiyetin de orada etki yapacağını düşünüyorum"

Yeneroğlu, açıklamasını şu şekilde tamamladı: "Son günlerde ve haftalarda yurtdışında arzu edilenin dışında birçok olumsuzluklarla karşı karşıya kaldık maalesef. Bu olumsuzluklar inanıyorum vatandaşlarımızın kararlılığını arttıracaktır. Vatandaşlarımızın sandığa olan duyarlılığını arttıracaktır. Aynı zamanda bütün dünyanın bir araya gelip ülkemizin seçimlerini, milletimin egemenliğine, ülkemizin bağımsızlığına karşı bir pozisyon alma yaklaşımını da gerekeni de verecektir. Sayın Cumhurbaşkanımız her şeyden önce Avrupa'da var olan özellikle yurtdışında yaşayan seçmenimizin sandığa yansıyacak iradesinin belirlenmesi noktasında yapılan müdahalelerle ilgili rahatsızlığını dile getirmiştir. Sizin bahsettiğiniz benzetmeler netice itibariyle Türkiye'de yaşanan acının tezahürü".

Köln’de yaşayan Türk vatandaşları oylarını kullanıyor

Köln’de yaşayan Türk vatandaşları oylarını kullanıyor

Köln’de yaşayan Türk vatandaşları oylarını kullanıyor

Köln’de yaşayan Türk vatandaşları oylarını kullanıyor

Köln’de yaşayan Türk vatandaşları oylarını kullanıyor

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim